Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 21 Σεπτέμβρη βγαίνει στην Ελλάδα το φιλμ "Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω"

Στις 21 Σεπτέμβρη βγαίνει στην Ελλάδα το...

Έχει γυριστεί στη Θεσσαλονίκη και παραγωγός είναι η Μισέλ Ρέι - Γαβρά

«Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω - À mon âge je me cache encore pour fumer». Αυτός είναι ο τίτλος μίας νέας κινηματογραφικής ταινίας που θα κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 σε διανομή της Seven Films και της εταιρείας Rosebud. 21.

Το φιλμ αξίζει να σημειωθεί ότι τιμήθηκε με το βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ένα χαμάμ στο Αλγέρι γίνεται το σκηνικό για μια σειρά από καυτές, προκλητικές, ξεκαρδιστικές και βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γυναίκες κάθε ηλικίας, μεγέθους και πεποιθήσεων στο «Ακόμη Κρύβομαι για να Καπνίσω», ένα συναρπαστικά μαχητικό κινηματογραφικό ντεμπούτο με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία Χιάμ Αμπάς («Μόναχο», «Η Λεμονιά», «Παράδεισος Τώρα») σε μια σπαρακτική, αξέχαστη ερμηνεία, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ένα χαμάμ σε αναταραχή, τσιγάρα στα κρυφά, φλυαρία και κουτσομπολιό, γέλια, όνειρα για ένα λαμπερό γάμο, ξεχασμένες μασέλες, προσευχές, μασάζ, μία επιλεκτική προξενήτρα, παιδιά που κλαίνε, γένια που μεγαλώνουν, ένα ερωτικό τραγούδι, αγάπη για τον σύζυγο, αγάπη των συζύγων για τις μητέρες τους, μια έγκυος «παρθένα», μία παντρεμένη 10χρονη, ένας «κερατωμένος» σύζυγος, ένα πιστοποιητικό παρθενίας, ένα διαζύγιο-λόγος εορτασμού, αποτριχώσεις, ντεκολτέ και γυμνά πόδια, ένας δολοφόνος, τραύματα από οξύ και πολλά άλλα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ταινία.

Κάθε μέρα η 50χρονη Φατιμά ανυπομονεί να φτάσει στη δουλειά της. Το χαμάμ αυτό είναι για εκείνη, όπως και για τις υπόλοιπες γυναίκες που συχνάζουν σε αυτό, ένα καταφύγιο από την κακομεταχείριση των ανδρών τους, την απειλή των φανατισμένων φονταμενταλιστών, τη βία και τον θάνατο. Μαζί με τη βοηθό της, η Φατιμά προσφέρει παρηγοριά, μασάζ και ηρεμία σε δεκάδες γυναίκες -από έφηβες ως ηλικιωμένες γυναίκες- που επιθυμούν να βγάλουν τις μαντίλες τους, να ηρεμήσουν και να αποδράσουν από την καταπίεση του έξω κόσμου.

Οι συζητήσεις τους κυμαίνονται από τα μικρά και καθημερινά ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της ζωής τους, και τους οδηγούν σε αντιπαραθέσεις όλων των ειδών – και όταν η 16χρονη έγκυος Μεριέμ έλθει στο χαμάμ για να γλιτώσει από την οργή του αδερφού της, οι γυναίκες θα πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο που είχε προκαλέσει αίσθηση στο Παρίσι και ολόκληρο τον κόσμο για την τολμηρή του γραφή, και γυρισμένο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το φιλμ «Ακόμη Κρύβομαι για να Καπνίσω» είναι ένα έργο τέχνης που σπάνια συναντά κανείς: μια ταινία για την καταπίεση και τον θρησκευτικό και πολιτικό φονταμενταλισμό, από μια γυναίκα που έχει βιώσει τη φρίκη τους από πρώτο χέρι και έζησε για να αφηγηθεί την ιστορία της, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Η Ραϊάνα που σκηνοθέτησε το φιλμ, απέδρασε από την Αλγερία για να κάνει σινεμά και, με τη βοήθεια της παραγωγού της, Μισέλ Ρέι - Γαβρά (είναι η σύζυγος του Ελληνογάλλου σκηνοθέτη με καταγωγή από την Αρκαδία Κώστα Γαβρά), παρουσιάζει μια ταινία για μια ολόκληρη χώρα που βυθίστηκε στο σκοταδισμό, αλλά και για τις απανταχού γυναίκες, οι οποίες πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα κάθε φορά που ο σκοταδισμός αυτός επιστρέφει, ή επιμένει να επικρατεί, σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Η ιδέα για το φιλμ γεννήθηκε στην Αλγερία στις αρχές της δεκαετίας του ’90: στις 21 Ιουνίου του 1990 το κόμμα Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας κέρδισε με σαρωτική πλειοψηφία τις τοπικές εκλογές, τις πρώτες «ελεύθερες και δημοκρατικές» εκλογές στην ιστορία της Αλγερίας, αφότου το καθεστώς στράφηκε στην πολυκομματική δημοκρατία για να ηρεμήσει τα πνεύματα από την πρώτη «Αραβική Άνοιξη», τον Οκτώβριο του 1988.

Το Ισλαμικό Μέτωπο δεν ήταν σαν τα άλλα πολιτικά κόμματα, με ένα σαφές πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, αλλά κάτι σαν όπλο ενάντια σε ένα σύστημα που οι πολίτες της Αλγερίας ήθελαν να αλλάξουν ανεξάρτητα από το όποιο κόστος.

Παραγωγή: KG Productions – Μισέλ Γαβρά

Σκηνοθεσία και σενάριο: Ραϊάνα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χιάμ Αμάς, Φαντιλά Μπελκεμπλά, Νάντια Κάσι, Νάσιμα Μπενσικού.

Διάρκεια: 90 λεπτά.

Πιθανόν να δούμε την ταινία και στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture