Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"ΕΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ"- ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΚΛΟΝΙΣΕ ΜΙΑ ΟΛΑΚΕΡΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

"ΕΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ"- ΜΙΑ ΙΣ...

Με τη Ρόζαμουντ Πάικ, σε σκηνοθεσία Άμα Ασάντε από 31/8 στην Ελλάδα

H αληθινή ιστορία μίας αγάπης που κλόνισε μία αυτοκρατορία. Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Ένα Ενωμένο Βασίλειο - A United Kingdom» που θα κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες, σε διανομή της Feelgood, στις 31 Αυγούστου 2017 και αναμένεται να την δούμε και στην Πάτρα.

1947: Ο Seretse Khama, βασιλιάς της Μποτσουάνα, συναντά την Αγγλίδα Ruth Williams και η έλξη μεταξύ τους είναι μοιραία. Εκείνη μαγεύτηκε από το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο, εκείνος από τη θέληση της να εμπλακεί μ’ αυτό. Ήταν ιδανικοί ο ένας για τον άλλο, η σχέση τους όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οικογενειακές, αλλά και πολιτικές. Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, που είχε μόλις εφαρμόσει την πολιτική του απαρτχάιντ, θεώρησε ανεπίτρεπτο η γειτονική χώρα να κυβερνάται από ένα ζεύγος μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών φυλών.

Απείλησε τους Βρετανούς ότι αν δεν εμποδίσουν τον γάμο θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στο ουράνιο και τον χρυσό της Νοτίου Αφρικής, ρισκάροντας μια εισβολή στην Μποτσουάνα. Παρά τις τεράστιες πιέσεις, ο Seretse και η Ruth δεν αμφιταλαντεύτηκαν, αλλά αγωνίστηκαν για την αγάπη τους. Έτσι, άλλαξαν το έθνος τους και ενέπνευσαν ολόκληρο τον πλανήτη.

Για τον λαό της Νοτίου Αφρικής, η ανεξάρτητη Μποτσουάνα έχει γίνει ένα ακόμα σπίτι που προσφέρει καταφύγιο στους πολιτικούς πρόσφυγες είχε πει ο Nelson Mandela, το 1980 ενώ είκοσι χρόνια αργότερα είχε αναφέρει τα εξής: η κληρονομιά του Σερ Seretse Khama διατηρείται στη χώρα της, η οποία συνεχίζει να είναι ένας φάρος φωτός και έμπνευσης.

Το «Ένα Ενωμένο Βασίλειο» μιλά για μια ιστορία αγάπης που σημάδεψε την ιστορία της Αφρικής. H σκηνοθέτιδα Amma Asante (του φιλμ Belle) μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη συναρπαστική βιογραφική ιστορία του Seretse Khama (στο ρόλο ο 41χρονος David Oyelowo της ταινίας «Selma»), ανώτατου φυλάρχου της Μποτσουάνα, που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή όταν παντρεύτηκε τη Βρετανίδα Ruth Williams (στο ρόλο η Rosamund Pike της ταινίας «Gone Girl»), ενώ στην πορεία της πολιτικής του καριέρας οδήγησε το έθνος του στην ανεξαρτησία και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

Οι λαμπεροί πρωταγωνιστές ζωντανεύουν επάξια μια από τις πιο απαγορευμένες ιστορίες αγάπης του 20ού αιώνα, ενώ η σκηνοθεσία της Asante αφηγείται μια σαρωτική αλλά και συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Η ιδέα για την ταινία προέκυψε το 2010, όταν ο ηθοποιός David Oyelowo δούλευε στην ταινία «96 Minutes». «Θυμάμαι τον παραγωγό να με πλησιάζει στο γύρισμα με το βιβλίο Colour Bar της Susan Williams, που διηγούνταν την απίστευτη ιστορία του Seretse Khama και της Ruth Williams», ανέφερε ο Oyelowo. «Η εικόνα του Seretse και της Ruth στο εξώφυλλο με συνεπήρε, γιατί ήταν λαμπεροί και ευτυχισμένοι. Δεν ήξερα τίποτα για αυτούς. Δεν είχα ιδέα ότι ήταν Αφρικανός πρίγκιπας. Αλλά διάβασα το βιβλίο και μέθυσα με τη δύναμη που είχε η αγάπη τους πάνω στο πολιτικό κατεστημένο. Η αγάπη τους είχε τόσο μεγάλη ισχύ. Δεν είναι ότι η Ruth είχε μεγαλώσει σε πολιτικοποιημένη οικογένεια και είχε κάποια άποψη για τον ρατσισμό.

Οπότε μου ήταν ξεκάθαρο ότι η αγάπη τους ήταν αγνή και κρυστάλλινη. Μπόρεσαν να ξεπεράσουν την προκατάληψη που αντιμετώπισαν μετά τον γάμο τους.

Όταν λοιπόν πρωτοδιάβασα την ιστορία, έπαθα εμμονή με το να γίνει ταινία. Είμαι περήφανος Αμερικάνος, αλλά και φανατικός εκσκαφέας των αφρικανικών ιστοριών που θα μπορούσαν να γίνουν ταινίες» επισήμανε ο ηθοποιός.

Ο πρωταγωνιστής επιστράτευσε την γνωριμία του με την Amma Asante για να εξασφαλίσει ότι θα σκηνοθετούσε την ταινία. «Είχα συναντήσει την Amma Asante όταν έκανα μια τηλεοπτική σειρά πριν από 20 χρόνια. Ήταν από τις πρώτες μου δουλειές μετά τη δραματική σχολή. Της μίλησα για την ταινία και ευτυχώς ανταποκρίθηκε στο υλικό». Η σκηνοθέτιδα δούλεψε εντατικά με τον σεναριογράφο,  Guy Hibbert, βάζοντας τη δική της ματιά στα πολιτικά θέματα, την ιστορία αγάπης και τη φωνή των χαρακτήρων.

Τον ρόλο της Ruth Williams ανέλαβε η Rosamund Pike. Είχε ξανασυνεργαστεί με τον Ογιελόουο στο «Jack Reacher». «Ο David μου έστειλε ένα βιβλίο με φωτογραφίες της Ruth και του Seretse μαζί με το σενάριο» θυμάται η ηθοποιός. «Σε μία φωτογραφία ήταν ο ένας δίπλα στον άλλον. Ήταν σαν κάποιος να γύρισε έναν διακόπτη μέσα μου. Ένιωσα δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπο μου. Έχουν κάτι πολύ συγκινητικό αυτοί οι δύο».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Amma Asante

Σενάριο (βασισμένο στο βιβλίο της Susan Williams, Colour Bar): Guy Hibbert

Παίζουν εκτός των David Oyelowo και της Rosamund Pike, και οι Jack Davenport, Terry Pheto, Tom Felton.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Sam McCurdy

Μοντάζ: Jonathan Amos, Jon Gregory.

*Η ταινία έχει λάβει καλές γενικά κριτικές ενώ οι έως τώρα εισπράξεις της έχουν φτάσει τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture