Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σαμ Σέπαρντ, ο θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός που κατέκτησε το Μπρόντγουει και το Χόλυγουντ

Σαμ Σέπαρντ, ο θεατρικός συγγραφέας και ...

Ο θάνατος του σε ηλικία 73 ετών, έχει συγκινήσει τους σινεφίλ

Ο Σαμ Σέπαρντ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ήταν ίσως ο μοναδικός Αμερικανικός λογοτέχνης που θα μπορούσε να γράψει το σενάριο για μια μεγάλη ταινία και να παίξει ταυτόχρονα στον πρωταγωνιστικό ρομαντικό ρόλο.

Παρότι προτιμούσε γενικά να κρατά χωριστά τις δύο αυτές ιδιότητες, του συγγραφέα και του ηθοποιού, λαμπρό παράδειγμα αυτού του «παντρέματος» ήταν η ταινία του Ρόμπερτ Όλτμαν «Fool for Love» (1985), το σενάριο της οποίας ο Σέπαρντ είχε διασκευάσει από το ομώνυμο διήγημά του που είχε προταθεί για βραβείο Πούλιτζερ, και στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την Κιμ Μπέισινγκερ.

Τα ρηξικέλευθα έργα του, όπως το «Θαμμένο Παιδί» (1979) και το True West (1980), πήγαν ένα βήμα μπροστά το αμερικανικό θέατρο: οι χαρακτήρες του, οι απογοητευμένοι, βίαια μαύρα πρόβατα μέσα στους κόλπους της οικογένειας, είχαν την άγρια διαύγεια εκείνων που από καιρό αγνοούνται. Αρχικά δίνουν την εντύπωση ότι αγωνίζονται να γκρεμίσουν κάτι, σταδιακά όμως αρχίζουν να επιδίδονται σε διανοητικούς «φαύλους κύκλους» και στη συνέχεια σε χειμαρρώδεις μονολόγους.

Ως ηθοποιός όμως του κινηματογράφου είχε το κλασικό καλούπι του Χόλιγουντ: άγρια ομορφιά και βαθιά βραχνή φωνή. Γιος πιλότου βομβαρδιστικών αεροπλάνων στην αρχή της καριέρας του ο Σέπαρντ ενσάρκωνε συχνά ρόλους στρατιωτικών. Ωστόσο, έχοντας ολοκληρώσει 44 έργα, περισσότερα από όσα έγραψε ο Σαίξπηρ, αρεσκόταν να δίνει την εντύπωση ότι η γραφή του ήταν ενστικτώδης, ακόμα και περιστασιακή.

Έγραψε παραγωγικά και γρήγορα. Ενώ ορισμένοι συγγραφείς γράφουν μόνο με ένα συγκεκριμένο στιλό ή σε ένα ακριβή τύπο χαρτιού, ο Σέπαρντ ισχυριζόταν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ότι το αγαπημένο μέρος για να γράφει είναι το γόνατό του ενώ διασχίζει με το φορτηγάκι του την έρημο, αν και, ίσως για να καθησυχάσει για την ασφάλεια της οδήγησής του, έλεγε ότι συνέθετε τους διαλόγους μόνο όταν περίμενε στο κόκκινο φανάρι.

Πηγή: ΑΠΕ

Η φωτ. είναι από EPA/CLAUDIO ONORATI

Διαβάστε επίσης:

Έσβησε στα 73 του χρόνια ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Σαμ Σέπαρντ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture