Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στο φετινό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ο Σύλλας Τζουμέρκας με φιλμάκι γυρισμένο με iPhone και σε σινεμασκόπ

Στο φετινό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ο Σύλλα...

Το Ελβετικό Φεστιβάλ κλείνει φέτος τα 70 του χρόνια

Το πρόγραμμα του φετινού, εορταστικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο στην Ελβετία ανακοινώθηκε και επίσημα. Το Φεστιβάλ κλείνει αισίως τα 70 του χρόνια και έχει φτάσει να θεωρείται ένα από τα πιο ξεχωριστά ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ με ολοένα και περισσότερες «προτάσεις».

Η Ελλάδα όπως γράφει το flix.gr, δεν είναι απούσα, αλλά δεν είναι ακριβώς και παρούσα φέτος, αφού με τέσσερις συμμετοχές στο συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αυτές όχι αμιγώς έως και καθόλου ελληνικές σε παραγωγή, μάλλον κάνει απλά διακριτικά αισθητή την παρουσία της.

Ο Λουκιανός Μοσχονάς, μετά το περσινό «Manodopera» που έκανε και αυτό την πρεμιέρα του στο Λοκάρνο διαγωνίζεται και φέτος στο τμήμα ταινιών μικρού μήκους Pardi di Domani με το «Jeunes Hommes à la Fenêtre», μια αμιγώς γαλλική παραγωγή.

Στο ίδιο τμήμα διαγωνίζεται και η μικρού μήκους ταινία «Kapitalistis» του Πάμπλο Μουνιόζ Γκομέζ με ήρωα έναν ελληνικής καταγωγής μετανάστη στο Βέλγιο που αναζητά δουλειά. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Festival Corner του Φεστιβάλ Καννών, έχει ελληνικής καταγωγής πρωταγωνιστή αλλά η παραγωγή είναι βελγική και γαλλική.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Cineasti del presente του Λοκάρνο, για νέους κινηματογραφιστές συμμετέχει το φιλμ παραγωγής Γαλλίας, Κατάρ, Ελλάδας και Γερμανίας «Le Fort de Fous» (To Οχυρό των Τρελών) που προβλήθηκε και στην Αθήνα και θα παίζεται μέχρι και το Σεπτέμβριο στο Κάσελ στο πλαίσιο της documenta 14 σε σκηνοθεσία της Ναριμάνε Μάρε.

Όπως περιγράφεται η ταινία στον κατάλογο της documenta: «Αποκλίνοντας από τα υλικά αρχεία των πρώιμων αποικιοκρατικών "επιστημονικών εκστρατειών" και "εκστρατειών εξημέρωσης" στις οποίες ηγήθηκαν οι Γάλλοι αποικιοκράτες στη Βόρεια Αφρική, η πλοκή ακολουθεί μια κοινότητα νομάδων οι οποίοι δημιουργούν την ουτοπική κοινωνία που φαντάστηκαν. Αναπαραστάσεις, αυτοσχεδιασμοί και συνεντεύξεις που έχουν διεξαχθεί με κατοίκους στο Αλγέρι, στα Κήθυρα και στη συνοικία των Προσφυγικών στην Αθήνα διατρέχουν αυτό το έργο ως στιγμές εναλλακτικής χρονικότητας και αυτόνομου χώρου.»

Τέλος εκτός συναγωνισμού στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους θα κάνει πρεμιέρα το «A Manifesto for the Un-Communal» (φωτ.) του ταλαντούχου σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, ένα 11λεπτό φιλμ ντοκιμαντέρ γυρισμένο με iPhone και σε σινεμασκόπ, σε πολλούς τόπους και χώρες (Αθήνα, Βερολίνο, Ρώμη, Oρμπετέλο, Χάιφα, Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ, κ.α.) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της σπονδυλωτής ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Οut-of-Place, μιας πρωτοβουλίας του Gesher Multicultural Fund για την προώθηση κοινωνικών αλλαγών μέσα από τη δύναμη του ντοκιμαντέρ μικρού φορμά.

*To 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Αυγούστου 2017.

*Ο Σύλλας Τζουμέρκας είχε έρθει πριν μερικά χρόνια στην Πάτρα, στα Στερ, καλεσμένος της Κινηματογραφικής Λέσχης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture