Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ο Πατρινός καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας επιστρέφει στην γενέτειρα του για να μας μάθει να "Τρώμε και να ομορφαίνουμε"-Όσα είπε στο thebest.gr

Ο Πατρινός καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας ε...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μύθοι και αλήθειες για τα τρόφιμα, αύριο στην Αγορά Αργύρη

Στην γενέτειρα του επιστρέφει ο Πατρινός καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Μαζί με τον συγγραφέας- σεφ Ηλία Μαμαλάκη παρουσιάζουν τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας μέσα από ένα βιβλίο με τίτλο "Τρώμε και ομορφαίνουμε". Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου, στις 12:00 στην Αγορά Αργύρη.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μιλά στο thebest.gr για το νέο του βιβλίο, τα επαγγελματικά του βήματα, την τηλεόραση και τους... Καλαβρυτινούς

Στο βιβλίο μιλούν για αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν νοστιμότατες συνταγές δοκιμασμένες στην καθημερινή ζωή.

Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό! Αρχικά θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη θρεπτική αξία καθώς και τις ευεργετικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών τροφίμων που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακή έρευνα.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μύθοι των τροφίμων που εσφαλμένα έχουν καθιερωθεί αλλά και χαρακτηριστικά που πιθανόν να αγνοούμε, ξεδιαλύνοντας μικρά μυστικά αξιοποίησης των τροφών. Τέλος παρατίθενται συνταγές που έρχονται από την παράδοση.

Λίγο πριν την συνάντηση του με τους Πατρινούς ο Δημήτρης Κουρέτας μίλησε thebest.gr.

 

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Είμαι Πατρινός, σπούδασα φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της πόλης, έκανα διδακτορικό στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκα στην Αμερική ως ερευνητής και από τότε που επέστρεψα είμαι στη Λάρισα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Λίγα λόγια για τη δουλειά σας...

Η δουλειά μου σχετίζεται με τις επιδράσεις που έχουν τα τρόφιμα στην υγεία. Έχω κάνει αρκετά πάνω σε αυτό τον τομέα, έχω ιδρύσει μια εταιρεία στην οποία δημιουργούμε καινοτόμα τρόφιμα και που είναι υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου. Επίσης είμαι σύμβουλος σε μια επιτροπή της Κομισιόν για τα τρόφιμα.

Πώς προέκυψε το βιβλίο με τον Ηλία Μαμαλάκη;

Γνωρίζω τον Ηλία Μαμαλάκη αρκετά χρόνια, είμαστε φίλοι και κάποια στιγμή οι δρόμοι μας συνέπεσαν.  Το φαγητό στην Ελλάδα είναι ένα κοινωνικό γεγονός και όχι ένα βιολογικό φαινόμενο όπως είναι σε πολλά δυτικά κράτη. Πρόκειται για μια αντίληψη που πρέπει κανείς να σεβαστεί και από εκεί είναι η αφετηρία.

Έχει επικρατήσει να λέμε σύντροφο αυτόν με το ποίο ζούμε, όμως κάποτε σήμαινε αυτός που τρώμε μαζί. Για εμάς λοιπόν το φαγητό είχε να κάνει με κάτι πολύ ουσιαστικό. Κάναμε μια προσπάθεια καταγραφής είκοσι πολύ σημαντικών τροφίμων που τρώγαμε κάποτε. Ελαιόλαδο, κρασί , τυριά, σύκα, αμύγδαλα, καρύδια, μελιτζάνες κ.α. Αυτά που ήταν η βάση της διατροφής. Έκανα μια αναδρομή σε αυτά και ο Ηλίας Μαμαλάκης δημιούργησε συνταγές με αυτά.

Τι καινούργιο δίνει αυτό το βιβλίο;

Δεν είχε ξανά γίνει κάτι τέτοιο, να συναντηθούν οι δρόμοι δυο διαφορετικών ανθρώπων όπου ο ένας είναι από τον χώρο της βιοχημείας και ο άλλος από τον χώρο της μαγειρικής , η επιστήμη με την παραδοσιακή μαγειρική στην οποία θα έπρεπε να έχουμε δώσει μεγαλύτερη σημασία στη χώρα μας.

Ρωτάει το παιδάκι τον παππού στην τηλεοπτική διαφήμιση… Πώς έζησες τόσα πολλά χρόνια παππού; Έπινα μουρουνέλαιο από τη Νορβηγία  που έχει Ω3 του απαντάει . Με μια χούφτα ελληνικά αμύγδαλα παίρνεις τα ίδια πράγματα αλλά δε το γνωρίζει ο κόσμος. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα.

Τι πρέπει να αλλάξουν οι Έλληνες σε σχέση με τη διατροφή και τα τρόφιμα;

Πρέπει να μάθουμε να συνηθίσουμε και να ψάχνουμε το τρόφιμο που είναι ποιοτικό από την αρχή της δημιουργίας τους. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και η τροφή σχετίζεται με πολλές νόσους αλλά και με την κατάσταση της υγείας μας γενικά.

Τι θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στην Αγορά Αργύρη;

Θα ανατρέψουμε μύθους που υπάρχουν για τα τρόφιμα, την υγιεινή και την καταλληλότητα τους. Για παράδειγμα, λένε... Εάν έχεις χοληστερόλη, δεν πρέπει να τρως αυγά. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. το αυγό είναι από τις ωραιότερες τροφές που μπορεί να την τρώει ο οποιοσδήποτε.

Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό πράγμα που έφερε το βιβλίο;

Μας πρότειναν να μεταφράσουμε το βιβλίο και να το πάμε στο Χόλυγουντ. Πρόκειται για μια πρόταση που μας έκαναν από εκεί άνθρωποι που ασχολούνται με την διατροφή  και πρότειναν να μείνουμε ένα μήνα να κάνουμε διατροφή.  Σκεπτόμαστε να το κάνουμε.

*Ο Δημήτρης Κουρέτας έχει γεννηθεί στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962.

Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη.

Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας ZωικώνOργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Ήταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘ Foodforlife’ για την περίοδο 2007-2013 και στην περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Eatwalk που έχει για αντικείμενο τα βιολειτουργικά τρόφιμα. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο ΠΘ, και από το 2013 είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» από το 2010.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being