Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Η ΕΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ" : ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ

"Η ΕΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ" : ΜΙΑ ΑΛΗΘ...

Μοναχές ως άγνωστα θύματα του πολέμου σε σκηνοθεσία της Anne Fontaine

Η ταινία «Η Ενοχή των Αθώων - Les Innocentes / Agnus Dei» σε σκηνοθεσία της Anne Fontaine ξεκινά να προβάλλεται από 11 Μαΐου στους ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή από τη Feelgood.

Σύμφωνα με το στόρι, βρισκόμαστε στην Πολωνία του 1945. Η Mathilde, μια νεαρή Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, υπηρετεί τα θύματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τη μέρα που μια καλόγρια ζητά επιτακτικά τη βοήθεια της, βρίσκεται σε μία μονή, όπου εγκυμονούν πολλές μοναχές, θύματα της βαρβαρότητας του σοβιετικού στρατού. Εκεί, η Mathilde θα γίνει η εξομολόγος και παρηγοριά αυτών των γυναικών, που δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν την πίστη με το γεγονός ότι κυοφορούν.

Η γνωστή σκηνοθέτις Anne Fontaine (Two Mothers/Adore, Coco Before Channel) μεταφέρει στο σινεμά μια συνταρακτική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά. Η ανερχόμενη Γαλλίδα πρωταγωνίστρια Lou de Laâge (Breathe) συγκλονίζει με την ανεπιτήδευτη ερμηνεία της απέναντι στην καταξιωμένη Πολωνή Agata Kulesza (Ida), όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Η ιστορία θίγει το ζήτημα της αφοσίωσης στο καθήκον, της αθωότητας, αλλά και της αναλγησίας που μέχρι και οι πιο ενάρετοι μπορεί να δείξουν. Το φιλμ είναι εμπνευσμένο από ένα σχεδόν άγνωστο αληθινό περιστατικό που συνέβη στην Πολωνία του 1945.

Η ιστορία αυτών των μοναχών είναι απίστευτη. Σύμφωνα με τις σημειώσεις της Madeleine Pauliac, της γιατρού του Ερυθρού Σταυρού που ήταν η έμπνευση για την ταινία, 25 γυναίκες ήταν θύματα βιασμού στη μονή τους, μέχρι και 40 φορές κάποιες από αυτές, 20 σκοτώθηκαν και 5 κατέληξαν να εγκυμονούν. Αυτό το ιστορικό γεγονός δεν δείχνει μια καλή εικόνα για τον σοβιετικό στρατό, αλλά είναι αλήθεια.

Μπορεί οι αρχές να την απαρνούνται, όμως κάποιοι ιστορικοί τη γνωρίζουν. Αυτοί οι στρατιώτες δεν ένιωθαν ότι διαπράττουν κάτι το αποτρόπαιο, τους είχε δοθεί η άδεια από τους ανώτερους τους ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειες τους. Αυτός ο τύπος βαρβαρότητας είναι δυστυχώς διαδεδομένος και σήμερα. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υπόκεινται σε αυτό το απάνθρωπο γεγονός σε εμπόλεμες καταστάσεις ανά τον κόσμο, τόνισε σε συνέντευξη της η Anne Fontaine.

Ερωτώμενη αν η ίδια έχει σχέση με θρησκευτικά ζητήματα, τόνισε ότι «προέρχομαι από καθολική οικογένεια, δύο από τις θείες μου ήταν μοναχές, οπότε έχω κάποια σχέση με το θέμα. Αλλά θέλω να δουλεύω μόνο πάνω σε κάτι που γνωρίζω καλά και ήθελα να αποκτήσω την εμπειρία της ζωής στο μοναστήρι εκ των έσω. Ένιωσα ότι είναι σημαντικό να μάθω για την καθημερινότητα των μοναχών, να καταλάβω τον ρυθμό τους. Πήγα σε δύο μοναστήρια του ίδιου τάγματος με αυτό της ταινίας. Στην αρχή σαν παρατηρητής, ενώ αργότερα ακολούθησα κανονικά τα βήματα μιας νέας καλόγριας».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Anne Fontaine

Σενάριο: Sabrina B. Karine, Alice Vial

Παίζουν οι: Lou De Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne, Joanna Kulig, Eliza Rycembel, Anna Prochniak, Katarzyna Dabrowska, Helena Sujecka, Dorota Kuduk, Klara Bielawka, Mira Maludzinska, Pascal Elso, Thomas Coumans, Leon Natan-Paszek, Joanna Fertacz.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Caroline Champetier

Μοντάζ: Annette Dutertre

Διάρκεια: 115 λεπτά.

Ενδεχομένως το φιλμ που είχε προβληθεί και στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα, να έρθει και στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture