Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μην χάσετε την "Τραπεζαρία" από την θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών της Πάτρας - Ανεβαίνουν στο ...σανίδι

Μην χάσετε την "Τραπεζαρία" απ...

Η παράσταση παίζεται στο Επίκεντρο

Η θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών Πάτρας "ΡΩΓΜΗ" παρουσιάζει το θεατρικό έργο του ‘Αλμπερτ Γκέρνυ «Η τραπεζαρία» σε σκηνοθεσία Περικλή Βασιλόπουλου. Ο Γκέρνυ με χιούμορ και ευαισθησία παρουσιάζει καθημερινές οικογενειακές στιγμές με στόχο την ανάδειξη της αποξένωσης και της εσωτερικής κατάρρευσης.

Η συνύπαρξη και η ψυχοπνευματική πληρότητα των μελών είναι τυπική. Το έργο εκτυλίσσεται στην τραπεζαρία ενός σπιτιού. Η δομή είναι σπονδυλωτή. Αποτελείται από στιγμιότυπα φαινομενικά ανεξάρτητα που όμως κινούνται γύρω από τον άξονα της σταδιακής αποδόμησης του παραδοσιακού μοντέλου οικογένειας από την αυγή του 20ου αιώνα ως τις μέρες μας.

Οι ήρωες είναι πρόσωπα φαιδρά. Προκαλούν το γέλιο. Φτάνουν να έχουν βλακώδη άγνοια για θεμελιώδη ζητήματα του οικογενειακού θεσμού, που νομίζουν ότι υπηρετούν. Ο θεατής γελά και ταυτόχρονα παρακολουθεί την οικογένεια , ως σύμβολο, να φθείρεται, τα μέλη να απομονώνονται, να γίνονται απλοί συγκάτοικοι, να ζουν στο μικροσκοπικό τους «εγώ» και τελικά να βιώνουν τη μοναξιά και την απελπισία. Επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας: "Από την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, μέσα από τα σχολεία μας, βιώνουμε πολύ περισσότερο από όλους τον καθημερινό αγώνα της ελληνικής οικογένειας. Πιστεύουμε ότι το θέατρο ως μορφή τέχνης πρέπει να προσφέρεται σε όλους. Προσπαθούμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε να είμαστε συνεπείς σε ό,τι κάνουμε. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο «Επίκεντρο».

Η θεατρική ομάδα «ΡΩΓΜΗ» απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έναυσμα για τη συγκρότηση της υπήρξε ένα θεατρικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στα τέλη του 2007 από το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων της Π. Ε. Ν. Αχαϊας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Δημιουργήσαμε την ομάδα μας με σκοπό να μυηθούμε στις τεχνικές του θεάτρου και του θεατρικού παιχνιδιού, για να τις χρησιμοποιήσουμε στη διδακτική πράξη. Οραματιστήκαμε και πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής εστιάζοντας σε εκείνα που υπολείπονται σε πολιτιστικά ερεθίσματα κυρίως λόγω της απόστασής τους από τα αστικά κέντρα.

Έτσι ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι σε σχολεία της Δυτ. Ελλάδας (Μάιος 2009). Οργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια στα Δημοτικά Σχολεία Κέρτεζης, Καλαβρύτων, Ζήριας καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στα εργαστήρια η Θ. Ο. απευθύνθηκε τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Επιπλέον η Θ. Ο. πραγματοποίησε επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Π. Ε. σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης και τους κατά τόπους σχολικούς συμβούλους.

Η θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών Αχαϊας «ΡΩΓΜΗ» συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της ΠΕΕΠΟΘΕ( Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Θεμάτων) που πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Αθήνα. Η ομάδα μας παρουσίασε εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα με τη χρήση θεατρικών πρακτικών, επιπλέον στόχος της Θ. Ο. τέθηκε η πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων.

Η πρώτη μας παράσταση, Μάιος 2011, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Λιθογραφείο, ήταν ¨Ο Μικρός Πρίγκιπας¨του¨Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ με την Έλενα Μαρσίδου η οποία ήταν και η πρώτη εμψυχώτρια των εργαστηρίων μας και σκηνοθέτης στη διασκευή του έργου. Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2012 η παράσταση « Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη στη σκηνή του πολυχώρου «Πολιτεία» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Θανασούλα. Το Μάρτιο του 2014 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο « Επίκεντρο» η θεατρική μας παράσταση « Οι βαλίτσες» σε κείμενο και σκηνοθεσία Αντρέα Θανασούλα. Τα «εγκλήματα καρδιάς» σε σκηνοθεσία Διονύση Βούλτσου πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Επίκεντρο» τον Ιανουάριο του 2015.

Τον Απρίλιο του 2016 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Royal ”το έργο « Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθασία Περικλή Βασιλόπουλου. …και τα θεατρικά μας ταξίδια και οι αναζητήσεις συνεχίζονται και όχι μόνο πάνω στη σκηνή. Γιάγκος Δελτίο Τύπου Σας ενημερώνουμε ότι η θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών¨Ρωγμή¨, θα παρουσιάσει το έργο ¨Η Τραπεζαρία¨ του Άλμπερτ Γκέρνυ , που θα ανεβεί στη σκηνή του θεάτρου «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» στις 4 Μαΐου 2017. Πρόκειται για ένα έργο επίκαιρο με καυστικό χιούμορ. Η μικροαστική οικογένεια βάλλεται από τον ίδιο της τον εαυτό. Βρίσκεται σε ¨αταξία¨. Τα μέλη της, όμως, ζουν στο δικό τους κόσμο, που όλα είναι τακτοποιημένα και ρέουν ομαλά. Θα επιθυμούσαμε την υποστήριξή σας στην προσπάθεια που κάνουμε, πάντα με τη σκέψη ότι το θέατρο είναι μια υγιής εκπαιδευτική πράξη και αποτελεί μια αναγκαία πηγή έκφρασης για τον κάθε άνθρωπο".

Το έργο ξεκίνησε στις 4 Μαΐου και θα παίζεται 11,12,13,14 17,18,19,21 Μαΐου. Τηλ. Κρατήσεων: 6942208826

Τιμή εισιτηρίου: 8€, Φοιτητικό, ανέργων: 6€

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture