Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Η συγγραφέας Τασία Βενέτη στο Πολύεδρο

Πάτρα: Η συγγραφέας Τασία Βενέτη στο Πολύεδρο

Στις 3 Απριλίου

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, 8.30 μ.μ. συνεχίζεται ο νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”.  Θα παρουσιαστεί η συγγραφέας Τασία Βενέτη και το βιβλίο της  «Του Χιονιού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.

Θα μιλήσουν: Γιάννης Ζαρκάδης, διδάσκει στην Ιατρική

Πανεπιστημίου Πατρών και γράφει ποίηση.

Δέσποινα Μάη, φιλόλογος

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Του Χιονιού»:

Είκοσι οχτώ διηγήματα, συναπαρτίζουν  το Του Χιονιού. Η πύκνωση του λόγου σε τούτες τις ιστορίες είναι τόση, που τις φέρνει ν' αγγίζουν την ποίηση. Τι ν' αγγίζουν, δηλαδή - ο λόγος της Βενέτη είναι ποίηση.  Δεν μπορεί να 'ναι  πρωτόλειο, συλλογιόμουν διαβάζοντας άφωνος το Του χιονιού. Μοιάζει εικοστό βιβλίο - τόση οικονομία, τέτοιος ρυθμός.

Οι χαρακτήρες της είναι φιγούρες τυραγνισμένες  της Ηπείρου στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, γυναίκες κι άντρες της βιοπάλης. κι είπα «φιγούρες», μα είναι σωστοί κι ακέριοι άνθρωποι, προφταίνουν  να ανασάνουν  και να ζήσουν  πλήρη ζωή μέσα σε τρεις και τέσσερεις σελίδες. Τούτο κι αν είναι χάρισμα. Στα τόσο σύντομα διηγήματα, μετράει  πάντα τι  λεπτομέρεια θα επιλέξει  ο συγγραφέας. Και το ένστικτο της Βενέτη στην επιλογή της λεπτομέρειας, για να κλείσει μια ζωή σε λιγοστές σελίδες, είν' αλάθευτο σαν το ένστικτό της στο ρυθμό και τη γλώσσα.

Μιχάλης Μακρόπουλος, περιοδικό “Φρέαρ”, 4.12.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επόμενη εκδήλωση του θεματικού κύκλου θα πραγματοποιηθεί

27 Απριλίου 2017 , με την Ευγενία Μπογιάνου και το βιβλίο της «Ακόμα φεύγει».

 

Ο κύκλος θα έχει διάρκεια 15 μήνες, φθάνοντας μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Θα συμμετάσχουν 38 συγγραφείς –παλαιότεροι και νεότεροι- που έγραψαν σε μικρή φόρμα πεζά κείμενα, από το μπονζάι μέχρι το διήγημα.

 

Τασία Βενέτη

Με καταγωγή από το χωριό Λιάς της Μουργκάνας, γεννήθηκε στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

Μεγαλώνει σε μια οικογένεια όπου υπάρχουν παπούδες, γιαγιάδες και άφθονες ιστορίες -όλων των ειδών -τις ακούει με ευλάβεια.

Στα 14 της, και έχοντας μόλις τελειώσει το Γυμνάσιο, φεύγει για την Αμερική ακολουθώντας την μετανάστευση της οικογένειάς της . Τελειώνει το Λύκειο σε Αμερικάνικα σχολεία δουλεύοντας παράλληλα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από δέκα περίπου χρόνια, και φωλιάζει ξανά στον τόπο της προσπαθώντας να "γεμίσει" το κενό της απουσίας της .

Δεν ακολούθησε  σπουδές, αφήνει την ζωή να την διδάξει -ακούει προσεκτικά  ό,τι μιλάει γύρω της, και συνεχίζει να αποτυπώνει ιστορίες, καταστάσεις , συναισθήματα, έως που έρχεται επιτακτικά η ανάγκη της να γράψει .

Τα πρώτα που τυγχάνουν στο φως, είναι "ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ" ..

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture