Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΑΠΟ 23/3 ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΞΑΒΙΕ ΝΤΟΛΑΝ "ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

ΑΠΟ 23/3 ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ...

Το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής των Καννών

To φιλμ «Ακριβώς το τέλος του κόσμου - Juste la fin du monde» σε σκηνοθεσία του Καναδού Ξαβιέ Ντολάν με τους Γκασπάρ Ουλιέλ, Νάταλι Μπέι, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ & τη Λέα Σεϊντού, θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 και είναι πιθανό να το δούμε και στην Πάτρα.

Η ταινία (διανομή από τη Seven Films) τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής του περσινού Φεστιβάλ των Καννών ενώ κατέκτησε και τα Βραβεία Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας, α’ ανδρικού ρόλου και καλύτερου μοντάζ.

Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό του Ζαν Λυκ Λαγκάρς.

Διάρκεια: 97’

Σύνοψη

Μετά από 12 χρόνια απουσίας, ένας συγγραφέας γυρίζει στο πατρικό του με σκοπό να κάνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση στην οικογένεια του. Το ήσυχο απόγευμα όμως, δίνει τη θέση του σε αντιπαραθέσεις, βεντέτες, συναισθήματα υποκινούμενα από μοναξιά κι αμφιβολία, κι όλες οι απόπειρες αποτυγχάνουν από την ανικανότητα των ανθρώπων να ακούσουν και ν’ αγαπήσουν.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ήταν το 2010 ή 2011 ήδη, δε θυμάμαι. Λίγο μετά το «Σκότωσα τη μητέρα μου», ήμουν στο σπίτι της Αν Ντορβά- κάτι που μου έχει γίνει με τα χρόνια συνήθεια, να μιλάμε, να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, να κοιτάμε φωτογραφίες ή απλά να σκοτώνουμε χρόνο σιωπηλά. Περίπου τότε ήταν που μου ανέφερε ένα εκπληκτικό θεατρικό που είχε τη χαρά να συμμετέχει. «Δεν είχα ποτέ  ξανά την ευκαιρία να πω και να υποδυθώ πράγματα γραμμένα με τέτοιο τρόπο, στην καθομιλουμένη αλλά τόσο εξαντλητικά συγκεκριμένα», μου είπε.

Πίστευε επίσης ότι είχα την υποχρέωση να το διαβάσω. Μου έδωσε μάλιστα το δικό της αντίγραφο γεμάτο σημειώσεις για το θεατρικό. Αντιθέτως με όσα μου υποσχέθηκε η Αν, ένοιωσα μια αδιαφορία για το σενάριο, μια απάθεια για τη γλώσσα. Εξαιτίας κάποιου πνευματικού μπλοκαρίσματος δε μπορούσα να ταυτιστώ με τους χαρακτήρες ή την ιστορία και δε μπορούσα να αγαπήσω το θεατρικό που η φίλη μου λάτρευε. Το άφησα στην άκρη και δε το αναφέραμε ξανά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά το Mommy, σκεφτόμουν πολύ έντονα αυτό το βιβλίο που είχα αφήσει κάπου στη βιβλιοθήκη μου. Εκείνο το καλοκαίρι ξαναδιάβασα- ή μάλλον καλύτερα διάβασα- το Ακριβώς το τέλος του κόσμου κι αυτή τη φορά ήξερα ότι θα ήταν η επόμενη ταινία μου. Και η πρώτη μου ως άντρας.

Μπορούσα επιτέλους να καταλάβω τις λέξεις, τα συναισθήματα, τις σιωπές, τους δισταγμούς, την ανασφάλεια, τα αληθινά ελαττώματα των χαρακτήρων του Ζαν Λυκ Λαγκάρς. Προς υπεράσπιση του έργου, πρέπει να ομολογήσω ότι δε του έδωσα πραγματική ευκαιρία παλιότερα. Προς υπεράσπιση δική μου, ακόμη κι αν είχα βάλει τα δυνατά μου, δε θα το είχα καταλάβει. Ο χρόνος έχει τον τρόπο του με τα πράγματα, και η Αν είχε δίκιο φυσικά.  - Ξαβιέ Ντολάν, 2 Απριλίου 2016.

Ο Ξαβιέ Ντολάν, το «τρομερό» αυτό παιδί του κινηματογράφου με το τεράστιο ταλέντο, έχει γεννηθεί στο γαλλόφωνο Κεμπέκ του Καναδά. Στα 27 του χρόνια, είναι ήδη βραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός.

Η ταινία που τον καθιέρωσε ήταν το «Σκότωσα τη μητέρα μου» το 2009.  To 2012 σκηνοθέτησε το Λόρενς για πάντα, που απέσπασε τον Queer Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. To 2014 κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών (εξ ημισείας με το Ζαν Λυκ Γκοντάρ) και το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας για το Mommy.

Στο Φεστιβάλ των Καννών του 2016, το «Ακριβώς το τέλος του κόσμου» απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Η ταινία ήταν η πρόταση του Καναδά για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα 89α  βραβεία Όσκαρ και έφτασε στην τελική εννιάδα.  Απέσπασε επίσης τα Βραβεία Σεζάρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Α’ Ανδρικού ρόλου για τον Γκασπάρ Ουλιέλ.

Ταινίες του Ξαβιέ Ντολάν έχουν προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας.

*Το θεατρικό του Ζαν Λυκ Λαγκάρς παρουσιάστηκε στο Ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου «Το Γαλλικό Θέατρο a la Grecque» το Μάιο του 2015, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, με πρωταγωνιστές τους Ελεονώρα Αντωνιάδου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Ιωάννη Παπαζήση και Βαγγέλη Ψωμά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture