Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Στην κατάμεστη Αγορά Αργύρη παρουσιάστηκε η «Μαγεία του πτυχίου»

Πάτρα: Στην κατάμεστη Αγορά Αργύρη παρου...

Μελέτη της ιστορίας της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Με την εντυπωσιακή συμμετοχή εκατοντάδων ενδιαφερόμενων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας η παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Κυπριανού με τίτλο «Η μαγεία του πτυχίου».Το θέμα του βιβλίου που είναι η μελέτη της ιστορίας της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι αλήθειες και μύθοι που συνοδεύουν την έννοια του πτυχίου στην Ελλάδα ήταν όπως αναμενόταν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου:"Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης τόνισε τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί το πανεπιστήμιο σήμερα σε όλο τον κόσμο. Από ένα πανεπιστήμιο πιο αυτόνομο και με περισσότερες ελευθερίες περάσαμε, όπως είπε, σε ένα πανεπιστήμιο διαρκώς εξαρτώμενο από την πολιτική και οικονομική εξουσία, με τους διδάσκοντες να έχουν περιορισμένες ελευθερίες και την υποχρέωση να στραφούν στην εφαρμοσμένη έρευνα. Ιδιαίτερα για το ελληνικό πανεπιστήμιο, το επιπλέον πρόβλημα, όπως τονίζει και το βιβλίο, είναι η δημιουργία διαρκώς νέων τμημάτων χωρίς σαφές αντικείμενο και συχνά με στόχο την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.Ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, αφού υπερασπίστηκε την ανάγκη διαρκούς ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου, επέμεινε στη διαπίστωση που γίνεται και στο βιβλίο, ότι σημαντικές πτυχές της σημερινής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τα ζητήματα διοίκησης και των αιώνιων φοιτητών είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν με σοβαρότερες και όχι πρόχειρες συζητήσεις, όπως συμβαίνει ως τώρα.

Από μια διαφορετική σκοπιά, η Πανωραία Μαυρόγιαννη, εκπαιδευτικός στα Αρσάκεια Σχολεία και φοιτήτρια στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό «Πολιτική Ανώτατης Εκπαίδευσης», αναφέρθηκε στα όνειρα των φοιτητών, στη μεγάλη επένδυση που γίνεται κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών από την ελληνική οικογένεια γι’ αυτά τα όνειρα, ενώ μίλησε για το τεράστιο άγχος αλλά και την ταυτόχρονη «μαγεία» που ασκεί σε όλους η προοπτική του πτυχίου.

Στην πλευρά της οικογένειας, στις θυσίες και τα όνειρα των γονέων που συχνά διαψεύδονται ή οδηγούν σε υπέρμετρο άγχος, είχε ήδη αναφερθεί στο χαιρετισμό της και η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας Φωτεινή Συριώτη – Κυπραίου.Την παρουσίασε συντόνισε ο Γιώργος Σταμέλος, Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του Δικτύου ΠΑΕ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη σοβαρού προγραμματισμού της πολιτικής για την τριτοβάθμιας εκπαίδευση και τη σημασία ανάλυσης των διεθνών δεδομένων και της θέσης των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις διεθνείς κατατάξεις, για να έχουμε την πραγματική εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα.

Πριν τη συζήτηση που ακολούθησε, το λόγο πήρε ο συγγραφέας Παντελής Κυπριανός, καθηγητής στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστήμιου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς γράφτηκε το βιβλίο και στην ανάγκη του να αναφερθεί σε ζητήματα που δεν έχουν σχεδόν ποτέ συζητηθεί σοβαρά, όπως οι έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, οι επαγγελματικές και κοινωνικές διαδρομές των αποφοίτων, ο νέος ρόλος του πτυχίου που από μέσο απελευθέρωσης και προαγωγής της κοινωνίας έγινε μέσο εξυπηρέτησης άλλων σκοπών, καθώς και η επίδραση των κακοδαιμονιών της ελληνικής κοινωνίας, όπως το αναποτελεσματικό κράτος, το ρουσφέτι, τα φακελάκια κ.τ.λ.Την παρουσίαση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Βιβλιόραμα», το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας.

Με την εντυπωσιακή συμμετοχή εκατοντάδων ενδιαφερόμενων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας η παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Κυπριανού με τίτλο «Η μαγεία του πτυχίου».

Το θέμα του βιβλίου που είναι η μελέτη της ιστορίας της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι αλήθειες και μύθοι που συνοδεύουν την έννοια του πτυχίου στην Ελλάδα ήταν όπως αναμενόταν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης τόνισε τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί το πανεπιστήμιο σήμερα σε όλο τον κόσμο. Από ένα πανεπιστήμιο πιο αυτόνομο και με περισσότερες ελευθερίες περάσαμε, όπως είπε, σε ένα πανεπιστήμιο διαρκώς εξαρτώμενο από την πολιτική και οικονομική εξουσία, με τους διδάσκοντες να έχουν περιορισμένες ελευθερίες και την υποχρέωση να στραφούν στην εφαρμοσμένη έρευνα. Ιδιαίτερα για το ελληνικό πανεπιστήμιο, το επιπλέον πρόβλημα, όπως τονίζει και το βιβλίο, είναι η δημιουργία διαρκώς νέων τμημάτων χωρίς σαφές αντικείμενο και συχνά με στόχο την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.

Ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, αφού υπερασπίστηκε την ανάγκη διαρκούς ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου, επέμεινε στη διαπίστωση που γίνεται και στο βιβλίο, ότι σημαντικές πτυχές της σημερινής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τα ζητήματα διοίκησης και των αιώνιων φοιτητών είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν με σοβαρότερες και όχι πρόχειρες συζητήσεις, όπως συμβαίνει ως τώρα.

Από μια διαφορετική σκοπιά, η Πανωραία Μαυρόγιαννη, εκπαιδευτικός στα Αρσάκεια Σχολεία και φοιτήτρια στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό «Πολιτική Ανώτατης Εκπαίδευσης», αναφέρθηκε στα όνειρα των φοιτητών, στη μεγάλη επένδυση που γίνεται κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών από την ελληνική οικογένεια γι’ αυτά τα όνειρα, ενώ μίλησε για το τεράστιο άγχος αλλά και την ταυτόχρονη «μαγεία» που ασκεί σε όλους η προοπτική του πτυχίου.

Στην πλευρά της οικογένειας, στις θυσίες και τα όνειρα των γονέων που συχνά διαψεύδονται ή οδηγούν σε υπέρμετρο άγχος, είχε ήδη αναφερθεί στο χαιρετισμό της και η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας Φωτεινή Συριώτη – Κυπραίου.

Την παρουσίασε συντόνισε ο Γιώργος Σταμέλος, Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του Δικτύου ΠΑΕ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη σοβαρού προγραμματισμού της πολιτικής για την τριτοβάθμιας εκπαίδευση και τη σημασία ανάλυσης των διεθνών δεδομένων και της θέσης των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις διεθνείς κατατάξεις, για να έχουμε την πραγματική εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα.

Πριν τη συζήτηση που ακολούθησε, το λόγο πήρε ο συγγραφέας Παντελής Κυπριανός, καθηγητής στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστήμιου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς γράφτηκε το βιβλίο και στην ανάγκη του να αναφερθεί σε ζητήματα που δεν έχουν σχεδόν ποτέ συζητηθεί σοβαρά, όπως οι έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, οι επαγγελματικές και κοινωνικές διαδρομές των αποφοίτων, ο νέος ρόλος του πτυχίου που από μέσο απελευθέρωσης και προαγωγής της κοινωνίας έγινε μέσο εξυπηρέτησης άλλων σκοπών, καθώς και η επίδραση των κακοδαιμονιών της ελληνικής κοινωνίας, όπως το αναποτελεσματικό κράτος, το ρουσφέτι, τα φακελάκια κ.τ.λ.

Την παρουσίαση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Βιβλιόραμα», το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture