Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Οι άνθρωποι πίσω από τη φετινή αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού

 Οι άνθρωποι πίσω από τη φετινή αφίσα το...

Μιλούν αποκλειστικά στο thebest.gr οι εμπνευστές και δημιουργοί της

Ο Νικόλας Μητσόβας από την Πάτρα και ο Σπύρος Κιτσινέλλης από το Μεσολόγγι είναι οι δύο εμπνευστές και δημιουργοί της φετινής αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2017. Είναι μέλη του Πληρώματος 94, το οποίο τους εμπιστεύτηκε τη συμμετοχή του στο φετινό διαγωνισμό αφίσας, που προκηρύχτηκε από τον Καρναβαλικό Οργανισμό και στον οποίο αναδείχθηκαν νικητές. Το thebest.gr εξασφάλισε μία αποκλειστική συνέντευξη από το καλλιτεχνικό αυτό δίδυμο. Ιδού οι απαντήσεις του Νικόλα (ΝΜ) και του Σπύρου (ΣΚ) στις ερωτήσεις που τους υποβάλλαμε:

1. Ποια η σχέση σας με το Καρναβάλι, ποια η σχέση σας με το Πατρινό Καρναβάλι;

ΝΜ: Σαν πατρινός η σχέση που έχεις με το καρναβάλι είναι σχέση ζωής. Θέλεις - δεν θέλεις, το καρναβάλι κυλάει στο αίμα σου. Από μικρός συμμετείχα ενεργά, αν και μία σχεδόν δεκαετία ήμουν απλός θεατής για κάποιους λόγους.

 

ΣΚ: Οι γονείς μου από πολύ μικρό με πήγαιναν τις δυο τελευταίες Κυριακές μασκαρεμένο στην πλατεία του Μεσολογγίου να παρακολουθήσω το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Τότε ονειρευόμουν να πάρω κι εγώ μέρος σε αυτά. Και πέρασε ο καιρός και υπηρέτησα το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι από όλα τα πόστα: απλός καρναβαλιστής, αρχηγός πληρώματος, έφορος διοργανωτής, πρόεδρος της καρναβαλικής επιτροπής, παρουσιαστής. Το 2009 μπήκε στη ζωή μου το πλήρωμα 94 και μετά από 3 χρόνια ζύμωσης ενσωματώθηκα και επίσημα σε αυτή την πολύχρωμη και δραστήρια ομάδα, το 2012.

 

2. Πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο φετινό διαγωνισμό για την ανάδειξη της αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού;

 

ΝΜ: Ήταν μία απόφαση στιγμής χωρίς δεύτερη σκέψη .Όταν είδα την ανάρτηση στο ίντερνετ σχετικά με ότι κάποιος μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα στο διαγωνισμό, είπα «να η ευκαιρία, όλα αυτά που νιώθω να τα εκφράσω σε μία αφίσα».

 

ΣΚ: Όταν είδα την ανακοίνωση του διαγωνισμού σκέφτηκα πως μια καλή θέση -ίσως και στην κορυφαία τριάδα- στο διαγωνισμό αφίσας θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για δώρο προς το Πλήρωμα 94 για τα 30 χρόνια που συμπληρώνει φέτος.

 

3. Με δεδομένο πως είστε –όπως και το επίσημο Δελτίο Τύπου ανέφερε- ένας Μεσολογγίτης και ένας Πατρινός, πως, πότε, που γνωριστήκατε;

ΝΜ:  Όλα πιστεύω είναι θέμα πεπρωμένου. Το 2013 είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ένα μοναδικό για μένα καρναβαλικό group, το Πλήρωμα 94, το οποίο δεν ασχολείται μόνο την περίοδο του καρναβαλιού, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ποικίλες καρναβαλικές και όχι μόνο δράσεις. Δύο χρόνια μετά και ενεργός πλέον όλο αυτό το διάστημα στο πλήρωμα, μέσω των δραστηριοτήτων που έκανε, είχα τη χαρά να γνωρίσω τον Σπύρο.

ΣΚ: Είμαστε και ο δύο μέλη του Πληρώματος 94. Αυτό σημαίνει πολλές ώρες στην «Κυψέλη» λύνοντας θέματα, πειράζοντας τους γύρω μας, τρέξιμο για νυχτερινή πλοήγηση και θησαυρό, θέση "σκούπα" στην παρέλαση και πολύς χορός. Μέσα σε όλα αυτά γνωριστήκαμε και ταιριάξαμε.

4. Πως καταφέρατε να συνεργαστείτε για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

ΝΜ: Όταν είδα την δημοσίευση σχετικά με το διαγωνισμό αμέσως μου ήρθε η ιδέα για την αφίσα. Χωρίς να προλάβω να σκεφτώ ποιος μπορεί να συνεργαστεί μαζί μου, έλαβα πρόταση από τον Σπύρο αμέσως και η ομάδα έκλεισε. Με τον Σπύρο έχω την αίσθηση ότι εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος και μπορούμε να συνεννοηθούμε πολύ εύκολα. Ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μας για άλλη μία φορά είναι η τεχνολογία, το ίντερνετ που μέσω του facebook μπορέσαμε να έχουμε επικοινωνία εκμηδενίζοντας την απόσταση.

ΣΚ: Όταν αποφάσισα ότι θέλω να προσπαθήσω έστω να στείλω μια συμμετοχή στο διαγωνισμό, το μυαλό μου πήγε αμέσως στο Νικόλα. Έχουμε έναν κοινό τρόπο σκέψης κάποιες στιγμές που είναι πολύ σημαντικός σε οργανωτικό και δημιουργικό επίπεδο. Η ενασχόληση και των δύο με το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκμηδένισε τις αποστάσεις και διευκόλυνε την επικοινωνία μας.

5. Τι σας ενέπνευσε; Τι σκεφτήκατε; Τι θα θέλατε να δει ο κόσμος στην αφίσα σας;

ΝΜ: Έμπνευσή μου ήταν ο φίλος μου Γιώργος Λογαράς, που για μένα και για πολλούς άλλους είναι το σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού, ο πιο πληθωρικός τελάλης που έχει περάσει ποτέ. Δεύτερη μου σκέψη ήταν πως θα μπορέσω να προβάλω στην αφίσα και την πόλη μου, την Πάτρα, για αυτό και στην αφίσα υπάρχουν επάνω κάποια σημαντικά αξιοθέατα - μνημεία που αξίζει κάποιος να δει όταν επισκεφτεί την Πάτρα.

ΣΚ: Στην αρχική σύλληψη της ιδέα, με κάποιο μαγικό τρόπο, λειτουργήσαμε ως ένα μυαλό. Σκεφτήκαμε μια δημιουργία με βασικό στοιχείο τη μασκότ με τη στολή του 2013 και με τη λάμψη που προσέδιδε σε αυτή ο φίλος μας και συνοδοιπόρος στο Πλήρωμα 94, Γιώργος Λογαράς. Ο άνθρωπος που για μας και για πολλούς άλλους είναι το σήμα κατατεθέν του πατρινού καρναβαλιού, ο πιο πληθωρικός τελάλης που έχει περάσει ποτέ. Δεύτερη μας σκέψη ήταν πως θα μπορούσαμε να προβάλουμε και την πόλη της Πάτρα, γι αυτό και έπανω στην αφίσα υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά αξιοθέατα - μνημεια που αξίζει κάποιος να δει όταν επισκεφτεί την Πάτρα.

6. Πολύς λόγος έγινε για τη δέσμευση του μηνύματος που έθετε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Ήταν για σας περιορισμός ή σας άφηνε ελευθερίες;

ΝΜ: Το μήνυμα ήταν μία πρόκληση για μένα γιατί ο λόγος που είχα απομακρυνθεί από το καρναβάλι ήταν όταν το 2002 είδα την άσχημη πλευρά του, όταν συμμετείχα με έναν μη κυβερνητικό οργανισμό και μέσω αυτού είδα την αθέατη πλευρά, πέρα από τα φώτα, και όταν πέσει η αυλαία του καρναβαλιού . Και από μένα και από τον Σπύρο πιστεύω δεν υπήρχε κάποιος περιορισμός, αντιθέτως μας άφησε ελευθερίες, γιατί έτσι κι αλλιώς και οι δύο είχαμε σκοπό να προβάλουμε το "καθαρό καρναβάλι"

ΣΚ: Από τη στιγμή που η επιτροπή ήθελε να προβάλει το σημαντικό κομμάτι της "Καθαρής Διασκέδασης", εμείς απλά κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτό να είναι κυρίαρχο μήνυμα μέσα από τη δημιουργία μας, χωρίς να υποβαθμίζεται η αισθητική της και χωρίς να υποβαθμίζει την αίσθηση χαράς και διασκέδασης. Άλλωστε "ουσία" του Καρναβαλιού είναι η καθαρή διασκέδαση!

7. Με ποιο τρόπο θα συμμετάσχετε στο Πατρινό Καρναβάλι 2017 που έχει για αφίσα την αφίσα σας;

ΝΜ: Φέτος έχω τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στο Πατρινό Καρναβάλι για ακόμα μία χρονιά με το ιστορικό Πλήρωμα 94, το οποίο φέτος κλείνει και τα 30 χρόνια παρουσίας του -ενεργής παρουσίας του- και εύχομαι να έχουμε κι άλλα 30 χρόνια μπροστά μας για να μπορούμε να συμμετέχουμε σε ένα μεγάλο θεσμό όπως είναι το Πατρινό Καρναβάλι.

ΣΚ: Έχω τη χαρά και την τιμή φέτος να είμαι ένα από τα 21 άτομα που αποτελούν τον οργανωτικό πυρήνα της φετινής συμμετοχής του Πληρώματος 94 στον Κρυμμένο Θησαυρό και το Καρναβάλι του 2017. Μοιράζομαι επίσης μαζί τους τη χαρά της δημιουργίας για τον εορτασμό των 30 χρόνων τους. Εύχομαι για όλους ένα καλό και δημιουργικό καρναβάλι!

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Νικόλας Μητσόβας δήλωσε πως θα ήθελε να ευχηθεί σε όλους «καλό καρναβάλι και καλή διασκέδαση», ενώ ο Σπύρος Κιτσινέλλης ένιωσε την ανάγκη να προσθέσει πως «Παρόλο που η δουλειά μου και η οικογένειά μου βρίσκεται στο Μεσολόγγι, νιώθω πως υπάρχει για μένα μια δεύτερη οικογένεια -το Πλήρωμα 94- που με αγκαλιάζει και με γεμίζει συναισθήματα κάθε φορά έρχομαι στην Πάτρα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019