Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Ο Κώστας Λογαράς επέστρεψε 27 χρόνια μετά και πάλι στα "Σάββατα δίχως μύθο"

Πάτρα: Ο Κώστας Λογαράς επέστρεψε 27 χρό...

Για να καταλαγιάζει μέσα του την αγωνία της λήθης, όπως ο ίδιος εξομολογείται

Ο 67χρονος συγγραφέας Κώστας Λογαράς στο διάβα της πλούσιας λογοτεχνικής του πορείας που ξεκίνησε με 4 ποιητικές συλλογές έως το 1984 για να ακολουθήσουν διηγήματα, μυθιστορήματα και δοκίμια, έχει κατακτήσει κάτι σημαντικό, τον τίτλο του αποκαλούμενου «συγγραφέα της Πάτρας».

Έναν άτυπο τίτλο και χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε κυρίως για έργα του όπως το αφήγημα «Σάββατα δίχως μύθο» που είχε πρωτοεκδοθεί το 1990 από τις εκδόσεις Ρόπτρον, είχε κάνει αίσθηση και τώρα σχεδόν 27 χρόνια μετά ξαναεκδόθηκε σε μία προσεγμένη έκδοση από το «Δόντι» του Ανδρέα Τσιλίρα, με χορηγό τη Γέφυρα ΑΕ. Αυτή τη φορά τη νέα έκδοση συμπληρώνουν τα έργα των 23 εικαστικών δημιουργών, τα οποία φιλοτέχνησαν αντλώντας έμπνευση από κομμάτια του βιβλίου.

Τα έργα παρουσιάζονται στην γκαλερί Cube της Λιάνας Ζωζά στην οδό Μιαούλη στην Πάτρα έως τις 11 Φεβρουαρίου 2017 και σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, θα ταξιδέψουν στη συνέχεια σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην Αθήνα.

Στην έκθεση στην Γκαλερί Cube, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ηλίας  Αηδονίδης, Μανώλης Αναστσάκος, Αντώνης Βολανάκης, Γιώργος  Καζάζης,  Άννα Καρατζά, Χρήστος Κουτσούκης, Μάκης Κυριακόπουλος, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Ανδρέας  Λυμπεράτος, Αλέξανδρος  Μαγκανιώτης, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Τίμος Μπατσαούρας, Ισμήνη Μπονάτσου, Τίτα Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Νατάσσα Πουλαντζά, Παναγιώτης Σιάγκρης, Γιώργος Τσεριώνης, Γιάννης Χρηστάκος και Βιργινία Φιλιππούση.

Στο μεταξύ ολοσέλιδη παρουσίαση για τα «Σάββατα δίχως μύθο» είχε το περιοδικό «Κ» της Κυριακάτικης Καθημερινής (22/1/2017) που το επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη.

Γιατί άραγε αυτή η επιστροφή σ’ ένα έργο, ίσως από τα πιο προσωπικά του συγγραφέα Κώστα Λογαρά μιας και αναφέρεται στη γενέθλια πόλη, την Πάτρα.

Το εξηγεί ο ίδιος με περισσή ειλικρίνεια στον πρόλογο της 2ης αυτής έκδοσης.

«Τίποτα δεν θέλω να λησμονηθεί – κι αυτή η αγωνία της λήθης διατρέχει το σώμα της αφήγησης, απ’ την αρχή έως το τέλος… Νόμιζα ότι με τα “Σάββατα δίχως μύθο” είχα ξοφλήσει τους προσωπικούς λογαριασμούς μου με την πόλη. Ότι μ’ αυτό το οδοιπορικό είχε τελειώσει η κουβέντα μου μαζί της. Τριάντα χρόνια σχεδόν αργότερα διαπιστώνω ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί. Γιατί ποτέ κανένας δεν κατάφερε να κλείσει τους λογαριασμούς με το γενέθλιο τόπο, να ξεδιαλύνει σχέσεις που κρατούν για πάντα και χτίζονται με τα πιο στέρεα υλικά: την ανερμήνευτη έλξη και την οδυνηρή απώθηση».

Ο Κώστας Λογαράς μέσα από το «οδυνηρό» αυτό οδοιπορικό αφήγημα που εξακολουθεί να παραμένει σύγχρονο, μιλά για τον ανύπαρκτο Μύθο της γενέθλιας πόλης στοχεύοντας να συμβάλει στη συγκρότηση του λογοτεχνικού της μύθου.

Τα συναισθήματα που εναλλάσσονται στη γραφή του είναι η τρυφερότητα, η αμεσότητα, ενίοτε η σκληρότητα, η νοσταλγία και μαζί η πίκρα.

Η επανέκδοση όπως γράφει ο ίδιος ο Κώστας Λογαράς, «καταλαγιάζει μέσα μου την αγωνία της λήθης. Πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα έκδοση έχουν προστεθεί κι άλλες φωνές δημιουργών δίπλα στη δική μου. Τα έργα τους συνοδεύουν το αρχικό κείμενο, συζητούν μαζί του και δίνουν την εικαστική πλέον διάσταση της πόλης».

Η αλήθεια είναι πως και οι συγγραφείς και δη οι καλοί όπως στην περίπτωση του Κώστα Λογαρά που γράφουν με «αλήθεια», όπως και οι καλλιτέχνες έχουν ένα θετικό, δεν πρέπει να φοβούνται τη λήθη. Όπως οι ηθοποιοί έχουν τις ταινίες τους που πάντα τις αφήνουν παρακαταθήκη στο κοινό, έτσι και οι συγγραφείς «ξορκίζουν» τη λήθη με τα γραπτά τους που αναγνώστες διαφορετικών γενεών μπορούν να τα ανακαλύψουν όπως εδώ με τα «Σάββατα δίχως μύθο» που έχουν την ευκαιρία να τα διαβάσει ένα εντελώς νεότερο κοινό από εκείνο των αρχών του ’90.

Γιατί λοιπόν δεν φεύγεις; Αφού πνίγεσαι; Αυτό διερωτάται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του βιβλίου ο συγγραφέας. «Τα τραίνα, δίπλα σου, σου δίνουν τη διέξοδο σε μία φυγή. Γιατί δε φεύγεις, το λοιπόν.

Μ’ αρέσει η μυρωδιά της! Να γιατί. Κι άλλωστε όπου κι αν πήγαινα, αναζητούσα πάντα κάτι απ’ την πόλη αυτή, και ξαναγύριζα».

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture