Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσεως (ldct) στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας χαμηλής...

Μπορεί να μειώσει την επίπτωση από τον καρκίνο του πνεύμονα, μειώνοντας την θνησιμότητα κατά 20%

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η νόσος είναι επιθετική και το 70% των ασθενών αντιλαμβάνεται την ύπαρξή της όταν πια έχει εξαπλωθεί, γεγονός που εξηγεί και τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.  Καθώς το 85% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα σχετίζεται με το κάπνισμα και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι καπνιστές, ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να παραμείνει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για τις επόμενες δεκαετίες.

Το 2011, μία μεγάλη αμερικανική μελέτη (National Lung Screening Trial –NLST) δημιούργησε ελπίδες ότι ίσως να υπάρχει τρόπος να ανιχνεύεται νωρίς (όταν ακόμα υπάρχει δυνατότητα να θεραπευθεί) και η δημοσίευση των ευρημάτων της έδειξε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με Αξονική Τομογραφία Θώρακος Χαμηλής Δόσης μπορεί να μειώσει την επίπτωση από τον καρκίνο του πνεύμονα, μειώνοντας την θνησιμότητα κατά 20%. Επίσης, με την ίδια εξέταση ανεδείχθη μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία  κατά 6,7%.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (American Cancer Society), η χαμηλής δόσης Αξονική συνιστάται σε άτομα ηλικίας 55 έως 74 ετών, που κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 30 χρόνια (ή δύο πακέτα την ημέρα επί 15 χρόνια ή μισό πακέτο επί 60 χρόνια).
Η εξέταση δεν προτείνεται σε όσους από αυτούς έχουν κόψει το τσιγάρο επί 15 ή περισσότερα χρόνια, καθώς και σε όσους πάσχουν από νοσήματα που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης ή την ικανότητα να υποβληθούν σε θεραπευτική εγχείρηση πνευμόνων.

Συνιστάται λοιπόν, ο ετήσιος έλεγχος (screening) στους πρώην και νυν βαρείς καπνιστές με μία χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (από εξειδικευμένο ακτινολόγο), ακριβώς όπως έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και για τον καρκίνο του μαστού με την μαστογραφία. Έτσι μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του πνεύμονα σε όσο το δυνατόν πρώιμο στάδιο εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη βιωσιμότητα, αν όχι και πλήρη θεραπεία του ασθενούς.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται με τους  σύγχρονους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους, όπως αυτός της κλινικής μας (DUAL SOURCE SOMATOM DEFINITION 64 τομών της SIEMENS) οι οποίοι αποδίδουν πολύ μικρή δόση ακτινοβόλησης. Από παραδείγματα-περιστατικά της κλινικής μας διαπιστώσαμε ότι η δόση ακτινοβόλησης είναι 80-85% λιγότερη από μία συνηθισμένη Αξονική τομογραφία θώρακος και ισοδύναμη με την ακτινοβολία που λαμβάνουμε από το περιβάλλον  σε διάρκεια 4 μηνών.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 1. Γραμματεία Ακτινολογικού: 2610464110 (8πμ-4μμ), 2. Γραφείο Ιατρών: 2610464266 (8.30πμ-9μμ), 3. Τηλεφωνικό Κέντρο Κλινικής: 2610464100 (4μμ-8πμ).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being