Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αυτές είναι οι 5 χειρότερες δίαιτες! Διαβάστε και θα καταλάβετε γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε

Αυτές είναι οι 5 χειρότερες δίαιτες! Δια...

...από το Διατροφικό Εργαστήρι Ευτροφία

Ο Βρετανικός Σύνδεσμος Διαιτολόγων εξέδωσε την ετήσια λίστα με τα 5 χειρότερα διατροφικά trends για να μείνετε μακριά τους από το νέο έτος και εμείς σας τα παρουσιάζουμε εδώ:

1. Clean eating – ή αλλιώς «καθαρή διατροφή»

Το clean eating είναι μία από τις πιο hot διατροφικές τάσεις ανάμεσα σε celebrities αλλά και σε άτομα που ασχολούνται εντατικά με τη γυμναστική. Συστήνει την αποχή από παντός είδους τυποποιημένα τρόφιμα και την επιστροφή στην κατανάλωση τροφίμων στην πιο φυσική τους μορφή, όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστα.

Η αλήθεια: Παρ’ ότι η ελαχιστοποίηση των τυποποιημένων προϊόντων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, το clean eating παραμένει μια ακραία θεώρηση των πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη στην καθημερινότητα ενώ, όπως αναφέρει και το άρθρο, «ο διαχωρισμός που κάνει στα τρόφιμα σε «καθαρά» και «βρώμικα» είναι τουλάχιστον ανησυχητικός και μπορεί να δώσει χώρο για εμμονικές απόψεις γύρω από το φαγητό όπως στην περίπτωση της orthorexia nervosa».

2. Χάπια αδυνατίσματος

Σίγουρα δεν είναι νέα μόδα, εξακολουθούν όμως να υφίστανται με διαφορετικούς και πιο «φανταχτερούς» ισχυρισμούς με την πάροδο των ετών.

Η αλήθεια: Το ότι η παχυσαρκία δεν λύνεται με ένα «μαγικό» χάπι είναι γνωστό. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει για το κατά πόσο ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια δίαιτα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά από αυτά τα χάπια που πωλούνται στο ίντερνετ ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά και να έχουν σοβαρές παρενέργειες ενώ έχουν αναφερθεί ακόμα και περιστατικά θανάτου από κατανάλωσή τους.

3. Teatoxes – ή αλλιώς αποτοξινώσεις με τσάι

Πρόκειται για ροφήματα τσαγιού στα οποία αποδίδονται πολλές ιδιότητες, από καθαρισμό δέρματος και αποτοξίνωση μέχρι και απώλεια βάρους.

Η αλήθεια: Εκτός του ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν έχουν κάποια ισχυρή επιστημονική βάση, τα σκευάσματα αυτά συχνά περιέχουν μεγαδόσεις καφεΐνης ή/και διουρητικών συστατικών με αποτέλεσμα μια ψευδή αίσθηση ενέργειας ή μια βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους που προέρχεται από την απώλεια νερού.

4. Η δίαιτα 6:1

Η δίαιτα αυτή συστήνει την ελεύθερη κατανάλωση τροφής τις 6 μέρες της εβδομάδας και την παντελή αποχή από το φαγητό την 7η μέρα.

Η αλήθεια: Παρ’ ότι ανάλογα διατροφικά μοντέλα έχουν εφαρμοστεί και σε κλινικές δοκιμές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η τήρηση ενός τέτοιου πρωτοκόλλου είναι δυνατό να έχει πολλές άσχημες συνέπειες όπως κούραση, πονοκεφάλους, έλλειψη συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και κακή διάθεση. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην το επιχειρήσετε χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

5. Juicing – ή αλλιώς κατανάλωση μόνο χυμών

Το juicing έχει μεγάλη απήχηση τελευταία και στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αμιγώς και μόνο φρέσκων χυμών από διάφορα φρούτα και λαχανικά μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα και να προσφέρει ενέργεια και – φυσικά – απώλεια βάρους.

Η αλήθεια: Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο μας, η έννοια της αποτοξίνωσης χρησιμοποιείται τελείως καταχρηστικά καθώς ο οργανισμός μας έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να απομακρύνει τις τοξίνες από τις τροφές χωρίς…εξωτερική βοήθεια! Εκτός αυτού, η κατανάλωση χυμών δεν συνεπάγεται απαραίτητα απώλεια βάρους καθώς, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η υπερκατανάλωση φρούτων μπορεί να μας προσθέσει πολλές θερμίδες.

Εμείς θα προσθέσουμε ένα ακόμα ανησυχητικό trend στη λίστα:

6. Τεστ δυσανεξίας

Υπόσχονται να βρουν τα τρόφιμα στα οποία έχει δυσανεξία ο οργανισμός σας και με την απομάκρυνσή τους να κερδίσετε καλύτερη πεπτική λειτουργία και φυσικά απώλεια κιλών!

Η αλήθεια: Τα τεστ αυτά ουδεμία επιστημονική υποστήριξη έχουν ενώ έχει πλέον και επίσημα απαγορευτεί η εμπορική χρήση τους μέχρι…νεοτέρας. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι ισχύει εδώ.

Τι πρέπει να κρατήσετε από τα παραπάνω:

Στο θέμα της διατροφής ισχύει ότι όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.. τότε μάλλον έτσι είναι.

Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους είναι ένα πρόβλημα πολυδιάστατο και τα εκατομμύρια διαιτώμενων ανά τον κόσμο επιβεβαιώνουν ότι η απώλειά του και η συντήρηση σε ένα υγιές βάρος είναι μια δύσκολη υπόθεση που δε λύνεται με μαγικά τρικ.

Η βιομηχανία της δίαιτας είναι ένας πάρα πολύ επικερδής τομέας επομένως θα ήταν καλό αντί να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας εκεί, να εστιάσουμε σε μεθόδους επιστημονικά τεκμηριωμένες, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού που δεν προωθεί ούτε πουλάει κάποιο συγκεκριμένο προϊόν (ή τον εαυτό του!).

Ελάτε λοιπόν να βρούμε μαζί τη διατροφή που σας ταιριάζει και σας βοηθάει στην καθημερινότητα σας, χωρίς να αναλώνεστε σε «περίεργα» διατροφικά σχήματα. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τις Κλινικές Διαιτολόγους Μέμα Λαμπροπούλου & Μαρκέλλα Συμεοπούλου στο 2610 220 159.

Ευτροφία
Μαιζώνος 52, 26221, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610 220159
Website: eutrofia.gr
Facebook: eutrofiapatra

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being