Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

"Θλιβερός" Δεκέμβρης για τα ταμεία των εμπόρων-Απογοητευτική η εικόνα και στην Πάτρα-Ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου οι εκπτώσεις

"Θλιβερός" Δεκέμβρης για τα τα...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μειώθηκε κι άλλο φέτος ο τζίρος

Κάθε άλλο παρά γιορτινή ήταν η εικόνα της αγοράς τον φετινό Δεκέμβριο αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ - που ήταν ο στόχος - διαμορφώθηκε ο τζίρος Δεκεμβρίου 2016, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ το 2015 και των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2009.

Πάτρα: Πολλές βόλτες, λίγες αγορές - Φτωχικά Χριστούγεννα - Thebest.gr

Η εικόνα ήταν απογοητευτική και στην Πάτρα, αφού η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα που, εκτός εξαιρέσεων, δεν θύμιζε περίοδο εορτών και ίσχυσε το κάθε πέρσι και καλύτερα.

"Η αγορά δεν κινήθηκε ικανοποιητικά τον Δεκέμβριο και ήταν ο χειρότερος πολλών ετών. Παλιοί συνάδελφοι μου έλεγαν ότι δεν έχουν θυμηθεί ξανά τόσο άσχημο Δεκέμβριο. Έχουμε να ανταγωνιστούμε το ίδιο το κράτος. Η εφορία έχει βάλει το χέρι της δυστυχώς, βαθιά στην τσέπη του καταναλωτή. Η οικονομία είναι στην εντατική" αναφέρει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου Πάτρας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαγενάς, γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου αποτιμά ως αρνητικό μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς ο τζίρος μειώθηκε περισσότερο σε σχέση με πέρυσι και "συνεχίστηκε αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο την τελευταία επταετία, όπου κάθε χρόνο ο τζίρος συρρικνώνεται". Ο κ. Βαγενάς εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στην αγορά της Πάτρας και ευρύτερα και είναι ορατός ο κίνδυνος για νέα λουκέτα, αφού όπως αναφέρει είναι πια πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσεις επιχείρηση.

Προσθέτει ότι ευελπιστούν σε διορθωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν την αγορά έστι και λίγο (εξωδικαστικός συμβιβασμός για χρέη σε ταμεία κλπ).

Προς το παρόν ο εμπορικός κόσμος αναμένει την επίσημη έναρξη της εκπτωτικής περιόδου στις 9 Ιανουαρίου ευελπιστώντας ότι κάποιες αγορές θα γίνουν αυτές τις μέρες αν και εκφράζονται προβληματισμοί για το πώς έχουν εξελιχθεί οι εκπτωτικές περίοδοι και τονίζεται ότι αν δεν γίνουν αλλαγές θα χάσουν το "ενδιαφέρον' τους και οι καταναλωτές.

Εξάλλου άτυπα προσφορές κι εκπτώσεις γίνονται όλο το χρόνο και αυτό ήταν εμφανές σε εμπορικά της Πάτρα και την περίοδο των γιορτών που σιγά σιγά φτάνουν στο τέλος τους.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ

 

Η σωρευτική μείωση του τζίρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, ήταν 38% και οι απώλειες εξαετίας 2,43 δισ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση του Δεκεμβρίου 2016 -2015, εκτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. λιγότερα από πέρυσι.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται εν πολλοίς στην πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που έπρεπε να διευθετηθούν από 6 εκατ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους και κυρίως στη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τη προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, την όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ. «Όλα όσα δηλαδή, συνιστούν παράγοντες περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία» όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

 

Ο ίδιος αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του σχετικά με το θέμα: «Οι διαρκείς και απρόσμενες απαιτήσεις που εγείρουν σε τακτική βάση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, κρατώντας ανοικτή την 2η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πέραν του εκνευρισμού που προκαλούν στην αγορά, συντελούν ταυτόχρονα στη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας, αδυναμίας προγραμματισμού και συνεχούς αναβλητικότητας. Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από πλευράς παραγωγικών φορέων, οι οποίες διαθέτουν τόσο την απαιτούμενη εμπειρία όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική λύση για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή στη κανονικότητα.

 

Ευελπιστώ η έλευση του νέου έτους, να φέρει επιτέλους εφαρμογή μέτρων που θα προσιδιάζουν στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, επιλύοντας χρονίζουσες αδυναμίες και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, ώστε να επιφέρουν την αναγκαία αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και κατά συνέπεια του τζίρου των επιχειρήσεων σε βιώσιμα επίπεδα. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους μου εμπόρους, καλή χρονιά, με περισσότερες πωλήσεις και λιγότερους φόρους».

 

ΕΣΕΕ:Οι φόροι "τρώνε" τα ψώνια-Σε επίπεδα χαμηλότερα ... - Thebest.gr

ΕΣΕΕ:Δεν πήγαν καλά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις- Η κίνηση - Thebest.gr

Black Friday» σε... Τράπεζες και εφορία ζητά η ΕΣΕΕ - Thebest.gr

 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά