Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Το παρεξηγημένο αυγό!

Το παρεξηγημένο αυγό!

Της Ηρούς Κόττικα - Κλινικής διαιτολόγου

Πολλοί αποφεύγουν τα αυγά γιατί «ανεβάζουν τη χοληστερίνη». Η αλήθεια είναι ότι οι τυρόπιτες από τον φούρνο που πολλοί καταναλώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ή η πίτα με γύρο έχουν πολύ περισσότερη χοληστερίνη σε σχέση με το αυγό!

Το αυγό αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας. Συνοπτικά έχει πρωτεΐνη πολύ υψηλής βιολογικής αξίας  (κυρίως από το ασπράδι, το οποίο είναι και πολύ καλή πηγή ασβεστίου), ενώ ο κρόκος έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Και όλα αυτά με μόλις 80 θερμίδες, όσες σχεδόν έχει και ένα γιαούρτι 2%.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό μας δίνει 7 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης. Ο κρόκος του αυγού είναι μία σπάνια πηγή συσσωρευμένων βιταμινών, όπως  Β12, Β6, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, χολίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο φώσφορο, σελήνιο, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, και τα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Ένα αυγό έχει 180mg χοληστερίνης, ωστόσο πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ευθύνεται για την ανάπτυξη καρδιοαγγειακών παθήσεων. Σε ελεύθερη μετάφραση, το λιπιδαιμικό μας προφίλ πιο πολύ κινδυνεύει από τα τυριά, τα αλλαντικά, τα περισσότερα γλυκά (λόγω βουτύρου), τα κρέατα όπως το αρνί ή το χοιρινό, τα τηγανιτά, τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, τα φαγητά από ταχυφαγεία ή τα γρήγορα σνακ με σφολιάτα, παρά από το αυγό.

Ένα αυγό την ημέρα θεωρείται ανεκτή κατανάλωση από έναν υγιή άνθρωπο, ενώ κάποιος ο οποίος έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να αρκεστεί στα 3 αυγά την εβδομάδα. Φυσικά μεγάλη σημασία παίζει και ο τρόπος παρασκευής. Δηλαδή, ένα αυγό βραστό ή μελάτο δεν μας επιβαρύνει, σε αντίθεση με το τηγανιτό, όπου το τηγανιτό λάδι αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης και όχι το ίδιο το αυγό.

Τέλος, οι ομάδες ανθρώπων που ωφελούνται πιο πολύ από την κατανάλωση αυγών είναι πρώτα απ’ όλους τα παιδιά, οι έγκυες, οι αθλητές, τα άτομα που χρειάζονται μία δίαιτα υψηλή σε λεύκωμα για ανάκτηση μυϊκού ιστού (π.χ. ηλικιωμένοι) και τέλος τα άτομα που μπαίνουν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

 

Ηρώ Κόττικα

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

2610226002, www.dietpatras.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά