Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ ΣΤΑ 88 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ-BEST SELLER

Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Τα Δυο Βήτα»: Βασιλιάς Κωνσταντίνος και Βενιζέλος

Στις λίστες των πιο δημοφιλών βιβλίων της αγοράς εισέβαλε ταχύτατα η καινούρια ιστορική μυθιστοριογραφία της καταξιωμένης πατρινής Αθηνάς Κακούρη, που καθιερώθηκε αρχικά ως ελληνίδα «Αγκάθα Κρίστι» λόγω των αστυνομικών της έργων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καταπιαστεί με το σύγχρονο ελληνικό παρελθόν  και τις κοινωνικοπολιτικές του προεκτάσεις. Αοκνη ερευνήτρια, παρά την ηλικία της (έφθασε αισίως τα 88 της χρόνια) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν μια τεκμηριωμένη εξιστόρηση για τη σύγκρουση του βασιλιά Κωνσταντίνου με το Βενιζέλο μπλέκοντας πραγματικά γεγονότα και αληθινά πρόσωπα με το δικό της μυθιστορηματικό οίστρο, δίχως να διστάζει να αρθρώσει άποψη κατηγορώντας το Βενιζέλο ως εθνικό διχαστή.

 

Όπως σημειώνει η ίδια «Το βιβλίο αυτό είναι η προσπάθεια ενός σκεπτόμενου Έλληνα να καταλάβει τι μας συνέβη το 1915, και γιατί αυτό εξελίχθηκε σε ένα δηλητηριώδες χάσμα, του οποίου οι αναθυμιάσεις μας πνίγουν ακόμη και σήμερα».Καλεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στα ταραγμένα χρόνια του Διχασμού και την εμβληματική εποχή ως το 1922, που ξεκίνησε με θριάμβους αλλά έληξε με καταστροφή. Βάσει των στοιχείων που παραθέτει, ο μέγας υπεύθυνος για τον Διχασμό ήταν ο Βενιζέλος.

Η αφήγηση ξεκινάει από μια ιστορική μέρα στη Βουλή των Ελλήνων, το Νοέμβριο του 1918. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μόλις έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και παρουσιάζεται στη Βουλή για να μιλήσει μέσα σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Στον λόγο του επιτίθεται στον βασιλιά Κωνσταντίνο, κατηγορώντας τον ότι προκειμένου να βοηθήσει σε μία ενδεχόμενη νίκη της Γερμανίας, δεν δίστασε να θυσιάσει τα πολυτιμότερα συμφέροντα του ελληνικού έθνους. «Το 1918 υπήρχε πια ένα ρήγμα ανάμεσα σε μια μερίδα του ελληνικού λαού και σε μιαν άλλη, ένα ξέσκισμα βαθύ που ήδη ήταν ματωμένο και θα μάτωνε πολύ, τραγικά πολύ περισσότερο, στο μέλλον. Ο διασπαραγμός εκείνος ακόμη δεν λέει να κλείσει και να επουλωθεί».

Για τη συγγραφέα κεντρικό ρόλο στην ιστορία του Διχασμού παίζει το αφήγημα για τον «γερμανόφιλο» Κωνσταντίνο και το «προδοτικό» του καθεστώς, «το ολέθριο μύθευμα», όπως το ονομάζει. «Θα χρειαζόταν μια ειδική μελέτη για να καταλάβει κανείς αν το μύθευμα του γερμανόφιλου, επίορκου και προδότη βασιλιά το δημιούργησε ο Βενιζέλος και το καλλιέργησε με την πρόθεση να φτάσει στην εκθρόνιση· ή μήπως η γοητεία και η πειθώ του Βενιζέλου έδωσαν τέτοια ώθηση στα υπονοούμενα και τις αιχμές του, ώστε να αποκτήσουν μια δυναμική που παρέσυρε αργότερα και τον ίδιο· ή ακόμη μήπως ήταν η ψυχολογία του τέτοια ώστε να πείθει και τον εαυτό του για τις ασύστατες καταγγελίες εναντίον του Κωνσταντίνου, με τις οποίες αναμόχλευε το θυμικό των οπαδών του· ή αν πρέπει να αναζητηθούν άλλοι λόγοι».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

*Θυμίζουμε πως η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην αστική Πάτρα αλλά πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα. Αργότερα έζησε στη Βιέννη, όπου και μελέτησε νεότερη ιστορία. Από το 1976 και για 15 χρόνια μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην Αμερική, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Εργάστηκε σε ναυτικό πρακτορείο, σε γραφείο ταξιδίων, στον Τουρισμό. Υπήρξε συντάκτρια του περιοδικού «Ταχυδρόμος» για πολλά χρόνια. Έχει γράψει μία ραδιοφωνική σειρά, καθώς και χρονογραφήματα και διηγήματα για εφημερίδες και περιοδικά. Έχει μεταφράσει ξένη λογοτεχνία και ιστορία. Έχουν εκδοθεί δύο συλλογές διηγημάτων της και επτά μυθιστορήματα. Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της «Πριμαρόλια», εμπνευσμένο από την Πάτρα της εποχής της σταφίδας  βραβεύτηκε με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου. Με βάση την Αθήνα, πολυαγαπημένη της απόδραση είναι τα Αραχωβίτικα, όπου ζει σαν ευτυχής γιαγιά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View