Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Επιτέλους άνοιξαν τα σχολεία ή «ωχ» άνοιξαν τα σχολεία - H Νανά Πατρώνη μας εξηγεί τι περιλαμβάνει το τσεκ απ του μικρού μαθητή

Επιτέλους άνοιξαν τα σχολεία ή «ωχ» άνοι...

Η παιδίατρος μας προετοιμάζει για την φθινοπωρινή ρουτίνα υγείας των μικρών

ΤΗΣ ΝΑΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝΗ*

Ο τίτλος είναι αντιπροσωπευτικός του τι αισθάνονται όλες οι ομάδες ανθρώπων που τους αφορά το σχολείο. Παιδιά, γο­νείς, εκπαιδευτικοί, έμποροι σχολικών ειδών, φροντιστήρια, γιατροί. Ανέφερα τους γιατρούς τελευταίους αν και έχουν μεγάλο κομμάτι της προ του σχολείου προετοιμασίας, γιατί αν και θα έπρεπε να είναι πρώτοι στη λίστα των υποχρεώσεων των γονέων απέναντι στα παιδιά τους, όλα γίνονται την τελευταία στιγμή.

Δεν είμαστε εδώ για να μαλώσουμε κανέναν, αλλά για να δείξουμε μια φόρμουλα πώς όλα μπορούν να γίνουν σωστά και εύκολα.

Η παιδιατρική περίθαλψη στη χώρα μας είναι υψηλού επι­πέδου γιατί και πολλοί εξειδικευμένοι γιατροί υπάρχουν και ανεπτυγμένο το αί­σθημα της ευθύνης απέναντι στην οικογένεια έχουμε σαν λαός. Απλώς είμαστε καμιά φορά υπερβολικοί νομίζοντας ότι πρέπει να τα κάνουμε όλα εδώ και τώρα.

Τα περισσότερα ελληνό­πουλα έχουν τακτική παιδιατρική παρακολού­θηση είτε από τον προσωπικό τους παιδίατρο είτε από τις κρατικές δομές και οι μεν και οι δε κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό δυστυχώς μέχρι τα 4-5 χρόνια περίπου. Μετά χα­λαρώνουμε.

Γι αυτό λοιπόν θεσπίστηκε από το κράτος το πιστο­ποιητικό υγείας. Δεν είναι το χαρτί για την γυμναστική που θέλουν όλοι να το παίρ­νουν στο …πόδι. Είναι ένα ολο­κληρωμένο ιστορικό του παι­διού και της οικογένειάς του, που βοηθάει να προβλέψεις και πιθανόν στην ενήλικη ζωή να προλάβει κάποιες ασθένειες. Πρέπει να συμπληρώνεται με προσοχή και από τις δυο πλευρές και τους γονείς και τον γιατρό.

Όταν ένα παιδί παρακολουθείται συστηματικά από τον παιδί­ατρό του είναι σαφώς πιο εύκολο γιατί το γνωρίζει από την ημέρα που γεννήθηκε και δεν χρειάζεται να το παραπέμψει σε άλλες ειδικότητες, γιατί θα το είχε ήδη κάνει αν χρειαζόταν. Το πρόβλημα είναι στα παιδιά, που δεν έχουν συστηματική παρακολού­θηση. Εκεί χρειάζεται παραπομπή και σε άλλες ειδικότητες.

Οπωσδήποτε κάθε παιδί πρέπει πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς (αναφέρομαι στα πρωτάκια) να επισκεφθεί οφθαλ­μίατρο. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία) ανακαλύπτονται κυρίως στο σχολείο, γιατί ένα παι­δάκι δεν ξέρει πώς είναι το φυσιολογικό όταν έχει προσαρμοστεί στο πρόβλημά του.

Έχουν φάει πολλά παιδιά «ξύλο» γιατί δεν έγραφαν καλά γράμ­ματα από τον πίνακα ενώ το πρόβλημα ήταν ότι δεν έβλεπαν! Ένα παιδί, που αθλείται συστηματικά χρειάζεται και καρδιο­λογικό έλεγχο (ΗΚΓ, υπέρηχοι). Με δυο λόγια μια καλή συνεργασία του παιδιάτρου με τους γονείς και του γιατρού των άλλων ειδικοτή­των αυξάνει τις πιθανότητες για καλή υγεία και ευεξία.

Όσον αφορά τις αιματο­λογικές εξετάσεις, εδώ υπάρχει μια υπερβολή. Οι γιατροί θεραπεύουν ανθρώ­πους, οι εξετάσεις συμπληρώ­νουν αυτό που έχει στο μυαλό του ο γιατρός και όχι το βιογρα­φικό του παιδιού για συζήτηση έξω από τα σχολικά πάρτι. Πρέ­πει να γίνονται εξετάσεις κατό­πιν εντολής γιατρού και όχι επι­θυμίας των γονέων. Ο γιατρός θα κρίνει πότε, ανάλογα με το περιστατικό.

Προσωπικά αν δεν συ­ντρέχει κάποιος λόγος κάνω εξετάσεις μεταξύ 18 μηνών με 2 χρονών και στη συνέχεια κάθε 2 χρόνια, αν δεν προκύψει κάτι. Είναι ισορροπη­μένο χρονικά και υπάρχει παρα­κολούθηση.

Μου έχει τύχει αρκετές φορές να έχω παραγ­γείλει εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων τα είδα μετά από μήνες οπότε αυτόματα ακυρώνεται η αξία της εξέτασης. Γι αυτό λοιπόν κάνουμε εξετάσεις όποτε κρίνει απαραίτητο ο γιατρός μας, που του έχουμε εμπιστοσύνη γι αυτό και τον επιλέξαμε.

Πολλοί γονείς ρωτούν για την διατροφή του παιδιού τους στα διαλλείματα του σχολείου. Κανονικά όλοι θα έπρεπε να ξυ­πνάμε 15’ νωρίτερα και να τρώμε πρωινό. Το πρωινό δίνει ενέργεια και δεν χρειάζεται ένα παιδάκι να φάει άλλες δυο φορές μέχρι το μεσημέρι όπως γίνεται τώρα. Αν έχει πάρει ένα πλήρες πρωινό με γάλα, δημητριακά, μέλι, φρούτα μπορεί με ένα σνακ να κρατήσει την πείνα του μέχρι το μεσημέρι. Τα περισσότερα παιδιά πίνουν ένα ποτήρι γάλα στο πόδι, πολλές φορές με το ζόρι και μετά αρχίζει η σπαζοκεφαλιά τι θα φάει στα δυο μεγάλα διαλλείματα. Επειδή ό,τι και να γράψω ένας μεγάλος αριθμός θα φάει κρουασάν, μπισκότα, κουλούρια όσο και αν προσπαθούν να με πείσουν για το αντίθετο γιατί βλέπω τα καρότσια στο σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον προσπαθήστε να δίνετε κολατσιό, σπιτικά τυροπιτάκια, κάποιο κέικ με φρούτο ή φρούτα ήδη καθαρισμένα και κομμένα, μπάρες δημητριακών, ένα μικρό σάντουιτς και όχι κάτι που μυρίζει (π.χ. αυγό) γιατί δεν θα το φάει για να μην το κοροϊδεύουν ούτε κάτι με το οποίο θα λερωνόταν (σάντουιτς με σως).

Να αποφεύγετε χυμούς εμπορίου γιατί περιέχουν πολύ ζάχα­ρη. Δώστε του χυμό (φυσικό) με το φαγητό ή λίγο πριν το απόγευμα. Επειδή το βάρος της διατροφής σε μια οικογένεια πέφτει στη μητέρα, δεν είναι πάντα εύκολο να τα κάνει όλα όπως πρέπει και αρκετές φορές αναγκάζεται να προσφύγει σε εύκολες λύσεις. Θεμιτό, αλλά τουλάχιστον ας φροντίσουμε μέσα στην εβδο­μάδα όλη η οικογένεια και φυσικά τα παιδιά μας να τρώνε όλα τα είδη τροφών. Κρέας, ψάρι, πουλερικά, λαδερά, όσπρια, φρούτα λαχανικά και «σκουπιδοτροφές» για μην γίνει το απαγορευμένο εμμονή. Μια μέρα την εβδομάδα αφήστε τα να κάνουν διατροφικές υπερβολές. Όχι όμως καθημερινά και μην ξεχνάτε ποτέ τα εμβόλια. Με τον τακτικό εμβολιασμό σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπ. Υγείας αποφεύγονται επιδημίες και δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία των παιδιών μας.

Επειδή όλοι οι παιδίατροι τα τελευταία χρόνια έχουμε βρεθεί μπροστά στο ερώτημα αν τα εμβόλια κάνουν καλό ή αν συν­δεύονται με αυτισμό ή άλλες παθήσεις σας διαβεβαιώ ότι το όφελος των εμβολίων είναι πολύ μεγαλύτερο από τις πιθανές παρενέργειες.

Η Υγεία την παιδιών μας χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Όταν όμως υπάρχει αγάπη, φροντίδα και συνέπεια όλα γίνονται πιο εύκολα. Ελπίζω αυτά που διαβάσατε να σας φανούν χρήσιμα.

Καλή σχολική χρονιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being