Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Παρατεταμένο χειροκρότημα και κοσμοσυρροή για τους "Επτά Επί Θήβας" του ΚΘΒΕ στην Πάτρα - Εντυπωσιακός ο Γιάννης Στάνκογλου

Παρατεταμένο χειροκρότημα και κοσμοσυρρο...

Τις δύο παραστάσεις του έργου είδαν κοντά 2000 θεατές - Το πρώτο βράδυ Ετεοκλής ήταν ο Χρ. Στυλιανού

Με επευφημίες και παρατεταμένο χειροκρότημα από το Πατρινό θεατρόφιλο κοινό που γέμισε ασφυκτικά τις κερκίδες του Αρχαίου Ρωμαικού Ωδείου την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, ολοκληρώθηκε η 2η προγραμματισμένη παράσταση της τραγωδίας «Επτά Επί Θήβας» του Αισχύλου, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις. Την πρώτη παράσταση την Τετάρτη το βράδυ με τον Χρίστο Στυλιανού ως Ετεοκλή υπολογίζεται πως παρακολούθησαν πάνω από 800 θεατές ενώ την Πέμπτη το βράδυ, όπου τον Ετεοκλή υποδύθηκε ο Γιάννης Στάνκογλου, η προσέλευση ξεπέρασε τα 1100 άτομα.

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις που είχε πριν λίγα χρόνια σκηνοθετήσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, διατελεί και εκ των καθηγητών στην πολυσυζητημένη τελευταία, σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ, οπότε λογικό ήταν στην πρώτη σειρά των θεατών την Πέμπτη το βράδυ να βρίσκονται τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος όσο και ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου Ανδρέας Τερζής, οι οποίοι και χειροκρότησαν θερμά στο τέλος.

Πράγματι η παράσταση «Επτά Επί Θήβας» διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας ήταν μία πολύ καλή παράσταση με το ιδιαίτερο στοιχείο της εναλλάξ ερμηνείας του ρόλου του Ετεοκλή από τους Στάνκογλου και Στυλιανού (την Πέμπτη που είδαμε την παράσταση Ετεοκλής ήταν ο εντυπωσιακός Γιάννης Στάνκογλου και Πολυνείκης ο Χρίστος Στυλιανού). Ο Γιάννης Στάνκογλου έδωσε μία ρωμαλέα, δυναμική όσο και εσωτερική ερμηνεία ενώ σκηνή θεατρικής ανθολογίας σίγουρα θα αποτελέσει από εδώ και πέρα, η σκηνή της μονομαχίας των δύο αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη, παιδιών του καταραμένου Οιδίποδα.

Ο Γκραουζίνις πρωτοτύπησε δίνοντας την συγκεκριμένη σκηνή με έναν πολύ όμορφο τρόπο που πραγματικά συγκίνησε τους θεατές. Τα δύο αδέλφια πέφτουν συνέχεια το ένα πάνω στο άλλο, ουσιαστικά όμως χτυπώντας το στήθος τους και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο. Η στιγμή αυτή συνοδεία και της εξαιρετικής μουσικής του Δημήτρη Θεοχάρη απογείωσε την παράσταση, μία θεατρική δουλειά με άποψη, καλές ερμηνείες (ξεχώρισαν και η Ιώβη Φραγκάτου ως Ισμήνη και η Καλαβρυτινή Νάντια Κοντογεώργη ως Αντιγόνη σε μία λιτή και ενταγμένη στο κλίμα της παράστασης ερμηνεία) και μ’ ένα επίσης καλοκουρδισμένο χορό. Βέβαια κάποια στοιχεία της σκηνοθεσίας ίσως να ξένισαν όπως η κάπως άγρια, «αρχέγονη» παρουσία του χορού με νταούλι και ξέφρενους αλαλαγμούς ή η παρουσίαση των πολεμιστών που είχε και ένα παράξενο χιούμορ. Ακόμα παραξένεψε ο σχεδόν μισογυνισμός στα λόγια του Ετεοκλή μέσω της γραφής του Αισχύλου.

Η παράσταση του ΚΘΒΕ που ήδη έγινε θερμά δεκτή από το κοινό και στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, συνεχίζει το ταξίδι της στην Ολυμπία (θέατρο Φλόκα) το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 το βράδυ.

Να μην παραλείψουμε και το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο της σκάλας ως σκηνικό αντικείμενο και της εύθραυστης ισορροπίας πάνω σ’ αυτήν του Ετεοκλή. Η πρωτότυπη μετάφραση ήταν του Γιώργου Μπλάνα.

* Η παράσταση ανέβηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2016 του Δήμου. Εκ των χορηγών επικοινωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι και το thebest.gr.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture