Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ψηφίστηκε επί της αρχής o νέος εκλογικός νόμος – «Ανοικτό» το όριο του 3%

Ψηφίστηκε επί της αρχής o νέος εκλογικός...

Πως ψήφισαν τα κόμματα

Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. "Υπέρ", ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. "Παρών", δήλωσε το Κ.Κ.Ε ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου έκανε μιλώντας στην Επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

"Δεν θα ψηφίσω αυτόν τον ερμαφρόδιτο νόμο, ο οποίος δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, θα υπερψηφίσει το άρθρο για την ψήφο στα 17 και θα ψηφίσει "παρών" στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Την ίδια ώρα ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αλλαγών στην πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, όχι αναφορικά με την κατάργηση του μπόνους, αλλά με τη μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής ρωτήθηκε σχετικά στον ΣΚΑΪ και απάντησε: «Δεν έχω τίποτε επί αυτού να σας πω, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%».

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου με το σκεπτικό ότι αφού ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απορρίπτουν κάθε συζήτηση για το θέμα, λέγοντας ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, «γιατί αυτή να μην έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στην απλή αναλογική».

Μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για να έχουν ελπίδες εισόδου στη Βουλή και μικρότερα κόμματα, κόβοντας ενδεχομένως ψήφους από τη ΝΔ, αφού βάζει στο «παιχνίδι» του δεξιού - κεντροδεξιού χώρου και άλλους παίκτες και μάλιστα με ισχυρό πλέον κίνητρο, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικά κατακερματισμένου κεντροαριστερού χώρου και σε ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν. Παράλληλα δεν θα «δυσαρεστήσει» το ΚΚΕ που έχει ζητήσει την πλήρη κατάργησή του.

Διαβάστε επίσης:
Στο Μαξίμου ο Νικολόπουλος για τον εκλογικό νόμο- Τι είπε με τον Τσίπρα

"Ντρίπλα" της τελευταίας στιγμής στον Εκλογικό Νόμο για να καταργηθεί άμεσα το μπόνους των 50 εδρών - Θετικό το ΚΚΕ

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις