Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Έλληνας στήνει στη Λωζάννη την πιο ολοκληρωμένη αντικαρκινική «Αγορά» της Ευρώπης

Έλληνας στήνει στη Λωζάννη την πιο ολοκλ...

Πρωτοπορεί ο Γιώργος Κούκος

Θα λέγεται «Κέντρο Καρκίνου Αγορά» (AgoraCancer Centre), θα βρίσκεται στη Λωζάννη και θα είναι έτοιμο το 2018. Γιατί όμως θα ονομάζεται έτσι ένα υπερσύγχρονο αντικαρκινικό κέντρο με θέα τη μαγευτική λίμνη της Γενεύης;

Επειδή ένας Έλληνας γιατρός και ερευνητής είναι επικεφαλής του φιλόδοξου εγχειρήματος να δημιουργηθεί εκεί το πιο ολοκληρωμένο αντικαρκινικό κέντρο της Ευρώπης, το οποίο θα διαπνέεται από το δυναμικό πνεύμα της αρχαιοελληνικής αγοράς.

Ένας «ναός» έρευνας και θεραπείας, όπου απέναντι στον τρομερό εχθρό, τον καρκίνο, θα αντιπαραχθεί μια «ανοιχτή» κουλτούρα καινοτομίας και συνεχούς επικοινωνίας ανάμεσα στο ερευνητικό εργαστήριο και στην κλινική, καθώς επίσης ανάμεσα στις πιο διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες, έτσι ώστε η πιο σύγχρονη ανακάλυψη να «μεταφράζεται» άμεσα σε νέα πειραματική θεραπεία.

«Ονομάσθηκε έτσι ως ευθεία αναφορά στην αγορά της αρχαίας Ελλάδας, καθώς θέλουμε να φέρουμε κοντά και να μεγιστοποιήσουμε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ερευνητές, γιατρούς και μηχανικούς. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες για καινοτόμες ανακαλύψεις, οι οποίες θα μπορούν να ‘μεταφρασθούν’ άμεσα σε καλή κλινική πρακτική», λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ογκολόγος Γιώργος Κούκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και διευθυντής του Ελβετικού Κέντρου Καρκίνου.

«Το Κέντρο μας θα εξειδικεύεται στην παροχή εξατομικευμένων ανοσοθεραπειών, με τη δημιουργία της μεγαλύτερης κλινικής του είδους της στην Ευρώπη», όπως αναφέρει. «Αυτή η ιδέα ενός περιεκτικού αντικαρκινικού κέντρου, με ένα πραγματικό πρόγραμμα ‘μεταφραστικής’ διεπιστημονικής έρευνας, σε συνδυασμό με τις κλινικές υπηρεσίες, είναι νέα στην ευρωπαϊκή αντικαρκινική σκηνή. Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες της Ευρώπης», όπως λέει. Επισημαίνει ότι το Κέντρο θα είναι ανοιχτό σε ερευνητές και ασθενείς από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ο Γιώργος Κούκος γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα, αλλά έχοντας μεγάλη αγάπη στην Ιταλία, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μοντένα όπου πήρε το διδακτορικό του.

Το 1991 πήγε στις ΗΠΑ, όπου ειδικεύθηκε στη γυναικολογική ογκολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Εκεί παρέμεινε συνολικά 22 χρόνια και στην πορεία έγινε καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στον Καρκίνο των Ωοθηκών και του Κέντρου Γυναικολογικού Καρκίνου, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία ως γιατρός, ερευνητής και διευθυντικό στέλεχος.

Έκανε πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις (μερικές με μεγάλη διεθνή απήχηση), τιμήθηκε με πολλά βραβεία και αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους κορυφαίους γιατρούς κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ.

Η επιτυχία του αυτή –και κυρίως η αποδεδειγμένη ικανότητά του να μεταφέρει γρήγορα στην κλινική τις εργαστηριακές ανακαλύψεις- ήταν το «εισιτήριο» για την επιστροφή του στη γηραιά ήπειρο. Έτσι, το 2012 μετακινήθηκε στη Ελβετία, όπου επιλέχθηκε μεταξύ άλλων υποψηφίων για να ηγηθεί ενός νέου παγκόσμιας κλάσης αντικαρκινικού κέντρου στη Λωζάννη.

Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της πόλης (UNIL), διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (CHUV), διευθυντής του Ελβετικού Κέντρου Καρκίνου και διευθυντής του αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Ludwig της Λωζάννης, αποτελώντας τον άνθρωπο-κλειδί για την αντικαρκινική «σκηνή» της Ελβετίας.

Ο Κούκος θεωρείται από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο στην ανοσο-ογκολογία και ανοσοθεραπεία. Ήταν μάλιστα ο πρώτος παγκοσμίως που ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό «εξατομικευμένο» εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών με βάση δενδριτικά κύτταρα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι, μεταξύ άλλων, συντονιστής της διεθνούς πρωτοβουλίας «Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Εμβολίων» (Human Vaccines Project), που περιλαμβάνει δεκάδες κορυφαίους ανοσολόγους και άλλους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι, σε σχετική πρόσφατη δημοσίευσή τους στο περιοδικό “Science”, ζητούν να υπάρξει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση των αντικαρκινικών και άλλων εμβολίων.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του, είναι αισιόδοξος ότι τα επόμενα χρόνια τα εμβόλια και οι άλλες ανοσοθεραπείες, μαζί με τις λοιπές αντικαρκινικές θεραπείες, θα αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά θεραπείας του καρκίνου, προσφέροντας νέες πιο εξατομικευμένες επιλογές για τον κάθε ασθενή.

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being