Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο της "ψυχής" του βιβλιοπωλείου "Discover" Ντέπης Μαντά

Πάτρα: Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το ...

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία της Πάτρας με αγάπη και ενεργή ενασχόληση με τα πολιτιστικά

Ήταν η «ψυχή» του βιβλιοπωλείου Discover και αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2014 μετά από γενναία μάχη που έδωσε με ανίατη ασθένεια. Η ευγενής και δημιουργική Ντέπη Μαντά, ήταν σύζυγος του γνωστού επιχειρηματία Νίκου Μαντά.

Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και είχε μεγαλώσει στο Ντάλας του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου και τελείωσε το σχολείο και το Πανεπιστήμιο. Γνώρισε και παντρεύτηκε τον αγαπημένο της σύζυγο, Νίκο Μαντά, με τον οποίο έζησαν στην Αμερική αρκετά χρόνια, πριν εγκατασταθούν στην Πάτρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο καταγωγής του συζύγου της, το Τρεχλό Καλαβρύτων.

Η Ντέπη Μαντά ήταν ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και είχε ενεργή ενασχόληση με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Είχε αποφοιτήσει το 1970 από το Πανεπιστήμιο του Dallas παίρνοντας BA στην ιστορία της τέχνης - Art History και στο αρχιτεκτονικό σχέδιο - Interior Architectural Design.

Η Ντέπη Μαντά, στάθηκε γενναία απέναντι στη σκληρή δοκιμασία της υγείας της καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τα οποία είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Πάντως είναι άξιο αναφοράς πως μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής της, φρόντιζε να είναι παρούσα στις κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις, ενώ το συγκινητικό στοιχείο ήταν πως λίγες μέρες πριν την εκδημία της, είχε χαρεί την ιερή στιγμή της βάπτισης της εγγονής της, Δέσποινας, (στο κοριτσάκι δόθηκε το όνομά της).

Η βάπτιση της κορούλας του πρωτότοκου γιου της Χαράλαμπου και της συζύγου του Βίκυς Καρέλα, είχε γίνει στο σπίτι της οικογένειας στον Λυκοχωρό, λίγο πιο μέρα από τη ιερά μονή Γηροκομείου.

Η κηδεία της Ντέπης Μαντά έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Τρεχλό Καλαβρύτων. Πέρυσι με την αφορμή της συμπλήρωσης 1 έτους από το θάνατο της, η οικογένεια της, το βιβλιοπωλείο Discover και οι φίλοι της διοργάνωσαν μία εκδήλωση τιμής και μνήμης, την Κυριακή 31 Μαίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινόν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

Για την αείμνηστη Ντέπη Μαντά, είχαν μιλήσει η Ειρήνη Λιάμπα, ψυχολόγος και ο Κώστας Λογαράς, καθηγητής φιλόλογος και συγγραφέας ενώ είχε τραγουδήσει η Δώρα Πετρίδη με την συνοδεία του Γιώργου Δίπλα στο πιάνο, αγαπημένα κομμάτια της Ντέπης Μαντά.

Η πιο ίσως συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η προβολή ενός video που είχε ετοιμάσει ο Χρήστος Τσάμης, και περιελάμβανε μία φωτογραφική διαδρομή στη ζωή της και στους χώρους που πέρασε. «Όταν η ζωή σε κλέβει, πρέπει ν’ αρχίσεις να τη δανείζεις…». Αυτή ήταν μία από τις αγαπημένες της φράσεις, που συχνά έλεγε.

Όταν εγκαταστάθηκε στην Πάτρα με το σύζυγο της Νίκο Μαντά, ο οποίος αργότερα ασχολήθηκε με τα αυτοδιοικητικά θέματα του Δήμου Καλαβρύτων καθώς διετέλεσε αντιδήμαρχος, δημιούργησαν μαζί τις πρώτες τους εμπορικές επιχειρήσεις. Η ίδια διατηρούσε επί αρκετά χρόνια κατάστημα με είδη ένδυσης στο στενό Παπαρρηγοπούλου ενώ στη συνέχεια ακολούθησε τη μεγάλη της αγάπη, τον πολιτισμό, στον οποία και αφοσιώθηκε μέσω του βιβλιοπωλείου και δισκοπωλείου «Discover» που αρχικά λειτούργησε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην οδό Μαιζώνος απέναντι από τον καθολικό ιερό ναό του Αγ. Ανδρέου και κατόπιν στην οδό Πατρέως όπου και συνεχίζει να λειτουργεί. Η ευγενής και ανήσυχη Ντέπη Μαντά διοργάνωνε εκδηλώσεις - παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα δρώμενα.

Τέλος να αναφέρουμε πως η εκλιπούσα υπήρξε και στοργική και αφοσιωμένη μητέρα. Με το σύζυγό της, απέκτησαν τρία παιδιά, τα οποία λάτρευε. Τον Χαράλαμπο, τον Αλέξη και την Ειρήνη που και τα τρία ακολούθησαν τα επιχειρηματικά βήματα των γονέων τους.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Συγκίνηση για τον θάνατο της Ντέπης Μαντά - Αύριο στο Τρεχλό Καλαβρύτων η κηδεία της

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture