Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H Φινλανδία νικήτρια στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Καννών - Διάκριση και σε μία Ελληνική συμπαραγωγή

H Φινλανδία νικήτρια στο τμήμα «Ένα Κάπο...

Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στον μάχιμο Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς

Απονεμήθηκαν τα βραβεία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και το σημαντικό ήταν πως υπήρξε διάκριση και για την ελληνική συμπαραγωγή με τίτλο «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ.

H φετινή επιτροπή του αξιόλογου τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», το οποίο συνοδεύει το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ με ταινίες νέων και αναγνωρισμένων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο, αποτελούνταν από τους: Πρόεδρο την ηθοποιό Μάρτα Κέλερ (η «Fedora» του Μπίλι Γουάιλντερ), τον ηθοποιό Ντιέγκο Λούνα, τον Ρούμπεν Οστλουντ του φιλμ «Ανωτέρα Βία» και τη Γαλλίδα ηθοποιό Σελίν Σαλέτ. Η επιτροπή απένειμε τα βραβεία της προκρίνοντας για 2η χρονιά ως μεγάλο νικητή μια ταινία από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Το «The Happiest Day in the Life of Olli Maki» του Γιούχο Κουοσμάνεν από τη Φινλανδία αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός μποξέρ που την δεκαετία του '50 έγινε το σύμβολο ολόκληρης της χώρας, όταν έφτασε να διεκδικεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα στον πρώτο μεγάλο επαγγελματικό αγώνα που έγινε ποτέ στη χώρα. Γυρισμένο σε ασπρόμαυρο, με υπέροχες ερμηνείες και με τη μορφή μιας ταινίας ενηλικίωσης περισσότερο από μια ταινία για το μποξ, ξεχώρισε δίκαια από τη φετινή επιλογή του προγράμματος, όπως αναφέρει η ανάρτηση του σάιτ flix.gr, απ’ όπου και οι φωτ.

Ανάμεσα στους νικητές στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» ήταν και η ελληνική συμπαραγωγή «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν που υποστηρίχθηκε από το ταμείο συμπαραγωγών του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, γυρίστηκε στη Ρόδο και έχει για πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Αριάν Λαμπέντ του «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, για το οποίο είχε βραβευτεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η Λαμπέντ έχει παίξει σε τρεις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, τον Οσκαρικό "Κυνόδοντα", τις "Άλπεις" και στον "Αστακό - Lobster".

Αναλυτικά τα βραβεία - «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα: The Happiest Day in the Life of Olli Maki του Γιούχο Κουοσμάνεν

Βραβείο Επιτροπής: Harmonium του Κότζι Φουκάντα

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: Η Κόκκινη Χελώνα του Μάικλ Ντουντόκ Ντε Βιτ

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ματ Ρος για το «Captain Fantastic»

Βραβείο καλύτερου σεναρίου: Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν για το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» (βασική φωτ.).

Τέλος να θυμίσουμε πως στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ, η κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον Ελληνοαυστραλό σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα στον σπουδαίο Άγγλο σκηνοθέτη Κεν Λόουτς για το «I, Daniel Blake», ταινία που θίγει το θέμα της φτώχειας της εποχής μας ως συνέπεια του άκρατου φιλελευθερισμού.

Ο βετεράνος Λόουτς είχε ξανακερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα δέκα χρόνια πριν με την ταινία «Ο Άνεμος που κουνάει το κριθάρι» ενώ το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο 27χρονος Καναδός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ξαβιέ Ντολάν για το φιλμ «It's Only the End of the World», όπου πρωταγωνιστεί η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ.

*Τις παραπάνω ταινίες ενδεχομένως να τις δούμε στην Πάτρα τη νέα χειμερινή περίοδο από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας.

*Η νέα ταινία του 80χρονου Κεν Λόουτς που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στις Κάννες αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες τη νέα χειμερινή περίοδο σε διανομή της εταιρείας Feelgood.

Σκηνή από το "The Happiest Day in the Life of Olli Maki" του Γιούχο Κουοσμάνεν.

Σκηνή από το "The Happiest Day in t...

Σκηνή από το "The Happiest Day in the Life of Olli Maki" του Γιούχο Κουοσμάνεν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture