Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Γιατί «νομίζουμε» ότι κάνουμε δίαιτα!

Γιατί «νομίζουμε» ότι κάνουμε δίαιτα!

Tης Ηρούς Κόττικα- Διαιτολόγου- Διατροφολόγου

Δύο είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της γυναίκας την  άνοιξη! Η ζυγαριά και ο χρόνος που μετράει αντίστροφα μέχρι το καλοκαίρι!

Βγάζουμε τις παλιές δίαιτες από το συρτάρι, γεμίζουμε το ψυγείο μας με γιαούρτια, ορκιζόμαστε σε ό,τι έχουμε ιερό ότι δεν θα ξαναγγίξουμε γλυκό και αρχίζουμε να ζυγιζόμαστε 5 φορές την ημέρα, όπου είναι πιο πιθανό να αλλάξει ο νόμος της βαρύτητας, παρά το δικό μας βάρος μέσα σε μία μέρα!

Μέχρι εδώ έχεις καλώς. Αν όλη αυτή η διαδικασία κρατήσει κάποιες ημέρες και δεν παραιτηθούμε της προσπάθειας μέχρι το απόγευμα, τα δύσκολα αρχίζουν μετά από μία εβδομάδα όπου μετά από έντονες στιγμές πείνας και αυταπάρνησης, το μόνο που έχουμε χάσει είναι λίγα γραμμάρια και πολλή υπομονή! Με αποτέλεσμα να δίνουμε αναβολή αορίστου χρόνου στη δίαιτα και να βρίσκουμε παρηγοριά, που αλλού; Στα γλυκά και σε ό,τι άλλο εμπεριέχει υδατάνθρακες (τους «κακούς», όχι τους σύνθετους που λατρεύουμε οι διαιτολόγοι!)

Κάποτε η Σπεράντζα Βρανά είχε εκδώσει ένα βιβλίο με δικά της βιώματα πάνω στην δίαιτα και με τον εξαίσια αυτοσαρκαστικό  και εύστοχο τίτλο «Πώς να παχύνετε κάνοντας δίαιτα!». Σε αυτό τον τίτλο συμπεριλαμβάνεται μία μεγάλη αλήθεια πάνω στο μύθο της δίαιτας και παραπέμπει σε όλες αυτές τις συμπαθέστατες στρουμπουλές (έως σοβαρά παχύσαρκες) κυρίες που με παράπονο μικρού παιδιού δηλώνουν ότι μια ζωή κάνουν δίαιτα (ή όπως παραπέμπει ο τίτλος του αυτού του άρθρου, νομίζουν ότι κάνουν δίαιτα)!

Συνήθως τα άτομα που κάνουν μία ζωή δίαιτα, προσπαθούν τα πάντα, ψάχνουν το μυστικό του αδυνατίσματος σε λεπτομέρειες (π.χ. να πίνουμε πολύ νερό), αγνοώντας επιμελώς τα βασικά (π.χ. να κόψουμε τα γλυκά και το τσιμπολόγημα)

 

Ας δούμε πρώτα τι κάνουμε λάθος όταν εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα διατροφής

-          Ζυγιζόμαστε καθημερινά, αγχώνοντας έτσι περισσότερο τον εαυτό μας και χάνοντας παράλληλα το νόημα της δίαιτας που είναι η γενική υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού προγράμματος διατροφής

- Δεν τρώμε το βράδυ, με αποτέλεσμα να καταστρέφουμε τον μεταβολισμό μας και να πεινάμε πολύ περισσότερο την επόμενη ημέρα

- Τσιμπολογούμε συνέχεια, έχοντας σαν δικαιολογία την μικρότερη ποσότητα φαγητού στα κυρίως γεύματα. Με αυτό τον τρόπο  καταναλώνουμε ασυνείδητα περισσότερες θερμίδες

- Αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες φαγητών από τη διατροφή μας (π.χ. ζυμαρικά, γλυκά) με αποτέλεσμα όχι μόνο να στερείται σε μεγάλο βαθμό οργανισμός μας, αλλά να τα καταναλώνουμε σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες με το πέρας της δίαιτας

Πότε νομίζουμε ότι κάνουμε δίαιτα;

Ας δούμε χαρακτηριστικά καταγεγραμμένα παραδείγματα από λάθος αντιλήψεις και εφαρμογές πάνω στη διαδικασία της δίαιτας:

- «Αν πίνουμε κάθε πρωί νερό με λεμόνι θα αδυνατίσουμε». Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουμε αν κόψουμε τις πρωινές τυρόπιτες και κρουασάν και τα αντικαταστήσουμε με φρούτα.  Η καθημερινή χρήση λεμονιού σε μεγάλη ποσότητα το μόνο που θα καταφέρει είναι να βλάψει την αδαμαντίνη των δοντιών μας λόγω της μεγάλης οξύτητας που εμπεριέχει

«Όταν κάνω δίαιτα ζυγίζομαι κάθε μέρα, καμιά φορά και 5 φορές μέσα στη μέρα». Δεν ξέρουμε πόσα πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στη διάρκεια μίας μέρας, αλλά σίγουρα ένα από αυτά δεν θα είναι το βάρος σας! Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στη διάρκεια ενός διαιτολογικού προγράμματος είναι να ζυγιζόμαστε συνέχεια. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας βοηθάει. Είτε γιατί αγχωνόμαστε και απογοητευόμαστε χωρίς λόγο (δεδομένου ότι μέσα σε μισή μέρα δεν γίνεται να χάσουμε ένα κιλό λίπους), είτε γιατί αν έχουμε χάσει παραπάνω από το αναμενόμενο, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας με ένα λιλιπούτειο γεύμα ή με γλυκό, με αποτέλεσμα να ανακτήσουμε ό,τι χάσαμε…. και πάλι από την αρχή!

- «Αν βάζω κρέμα για την κυτταρίτιδα θα αδυνατίσω» Σε καμία περίπτωση! Αλλά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αδυνατίσετε αν κόψετε τα α λα κρεμ γεύματα (εντός και κυρίως εκτός σπιτιού) και τις κρέμες στα γλυκά (γενικώς τα γλυκά!)

- «Δεν τρώω μπανάνες γιατί παχαίνουν» Η μπανάνα, όπως και όλα τα άλλα φρούτα (σε λογική κατανάλωση) δεν παχαίνουν. Και αυτό γιατί η φρουκτόζη των φρούτων δεν θα μεταβολισθεί σε λίπος στον οργανισμό μας, όπως γίνεται με τους περίσσιους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη που βρίσκονται σε πάσης φύσεως αρτοσκευάσματα. Αν αντικαταστήσουμε ακόμα και το καθημερινό κουλούρι ή μία μπάρα δημητριακών που τρώμε στη δουλειά με μία μπανάνα, θα δούμε αμέσως διαφορά στη ζυγαριά

-          «Το πράσινο μήλο αδυνατίζει» ή «Η ντομάτα επειδή είναι κόκκινη παχαίνει» Υπάρχει γενικώς μία απαρχαιωμένη αντίληψη πως αν αποφεύγουμε οτιδήποτε έχε χρώμα και το αντικαταστήσουμε με πράσινα φρούτα και λαχανικά θα αδυνατίσουμε πιο γρήγορα. Κανένα φρούτο και λαχανικό αν καταναλώνεται σωστά δεν παχαίνει, ούτε θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε πιο γρήγορα, αν πρώτα δεν αποβάλλουμε από τη διατροφή μας τα φαγητά που μας δίνουν περιττές θερμίδες.

- «Έκανα τεστ δυσανεξίας και μου έδειξε ότι με παχαίνει ο μαϊντανός και η ντομάτα» Δεν χρειάζεται να κάνετε κανένα τεστ δυσανεξίας (τα οποία δεν έχουν σοβαρή επιστημονική βάση). Τα γλυκά, το ψωμί, το συχνό φαγητό εκτός σπιτιού, οι μεγάλες ποσότητες και η μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών σας παχαίνουν. Υπεύθυνα!

- «Αν πίνω πολύ πράσινο τσάι θα αδυνατίσω» Αν πίνετε πολύ πράσινο τσάι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας, δεδομένου ότι είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή.  Αν δεν βάζετε ζάχαρη στον καφέ, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να αδυνατήσετε

Και τέλος, η πιο λάθος αντίληψη που έχουμε όταν κάνουμε δίαιτα:

- «Τι να τρώω για να αδυνατήσω», αλλιώς «Ποιες τροφές αδυνατίζουν»; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν, αλλά τροφές που παχαίνουν. Πέρα από όλα τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, η ουσία της δίαιτας δεν είναι να ψάχνουμε ποιες είναι οι τροφές που υποτίθεται πως μας αδυνατίζουν, αλλά να κόψουμε όλα αυτά που καταναλώνουμε και μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε τί φταίει και τί πρέπει να αποβάλλουμε από τη διατροφή μας και μετά να το κάνουμε τρόπο ζωής.

Εν κατακλείδι, νομίζουμε ότι κάνουμε δίαιτα γιατί όντως κάνουμε δίαιτα! Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που τρώμε μέχρι τώρα και μας έχει καταστήσει υπέρβαρους ή παχύσαρκους, δεν είναι κανονικό για τα δεδομένα μας, αλλά παραπάνω από αυτό που μας αναλογεί, και ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε ως προς το τι είναι κανονικό για τα δικά μας κυβικά, τότε μόνο έχουμε σοβαρές πιθανότητες να χάσουμε κιλά. Όταν σταματήσουμε να εφαρμόζουμε ένα αγχωτικό διαιτολογικό πρόγραμμα και κάνουμε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή μας οι οποίες θα γίνουν και τρόπος ζωής, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα στην υπόθεση αδυνάτισμα. Για παράδειγμα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μεγαλώνοντας πρέπει να τρώμε λιγότερο (γιατί μειώνονται οι ενεργειακές μας ανάγκες και συνήθως είμαστε λιγότερο δραστήριοι). ‘Η το να τρώμε μία φέτα ψωμί με το γεύμα μας και όχι μισό καρβέλι, ή το να καταναλώνουμε το πολύ μέχρι 2 φορές την εβδομάδα γλυκά, πρέπει να ισχύει είτε είμαστε υπέρβαροι είτε αδύνατοι. Αυτό είναι το κανονικό, ανεξαρτήτως κιλών.

Τώρα γιατί ενώ τα γνωρίζουμε όλα αυτά, σχεδόν ποτέ δεν τα εφαρμόζουμε, η υπογράφουσα το παρόν κείμενο αναρωτιέται «Εσείς που καταναλώνετε πολύ συχνά σοκολάτες, γαριδάκια, τυρόπιτες και τηγανιτά, και θεωρείτε τη σωστή διατροφή βαρετή,  θα βάζατε ποτέ εν γνώσει σας την χειρότερη ποιότητα βενζίνης και λαδιών στο αυτοκίνητό σας;»!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being