Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

«Εντελώς λάθος δρόμος» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

«Εντελώς λάθος δρόμος» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες

Αυξήσεις τιμών σε εκατοντάδες αγαθά και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% που συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ.

Νέοι φόροι σε μπύρα και καφέ - Τι περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο με έμμεσους φόρους 1,73 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση

 

Καταστρέφει εταιρείες


«H αύξηση του ΦΠΑ είναι εντελώς λάθος δρόμος, καταστρέφει τις εταιρείες, τις θέσεις εργασίας. Όσο πιο υψηλοί είναι οι φόροι τόσο περισσότερες εταιρείες θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό STERN. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δημιουργηθεί στη χώρα -επιτέλους- ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν. «Πρέπει να στρώσουμε ένα κόκκινο χαλί για τους επιχειρηματίες. Πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Κατά τον κ. Φέσσα, η Ελλάδα έχει να προσφέρει στον κλάδο του Τουρισμού, όπως και στον τομέα του ICT (Πληροφορικής & Επικοινωνιών).

Σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο, ειδικότερα, που διέπει το επιχειρείν, ο πρόεδρος του ΣΕΒ διατυπώνει το ρητορικό ερώτημα «τι είναι ρεαλιστικό;», προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να ζητάμε ένα flat rate, ας πούμε του 15%. Μιλάμε όμως για έναν φόρο επί των κερδών, ο τονισμός είναι στο “των κερδών”. Πρώτα πρέπει να δούμε να πραγματοποιούν οι εταιρείες μας κέρδη. Το σύνθημα πρέπει να είναι: Δημιουργούμε πρώτα πλούτο! Και μετά μπορούμε να διεξάγουμε μία πολιτική συζήτηση για το πώς θα το μοιράσουμε». Σε ό,τι αφορά τα capital controls, ο κ. Φέσσας εκτιμά πως για νέες εταιρείες είναι μία δύσκολη κατάσταση. Οι παλιές εταιρείες έχουν τρόπους να αμβλύνουν τις συνέπειες των capital controls. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράζει την πεποίθηση ότι το Grexit δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Άμεση προτεραιότητα στην ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή γενικευμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων εισοδηματικών ροών και συσσωρευμένης περιουσίας και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλη την αγορά προτείνει ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν αντίβαρα στο υφεσιακό πακέτο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους συνεπείς φορολογούμενους ιδιώτες και επιχειρήσεις (που δημιουργούν τα σταθερά εισοδήματα και τις υγιείς θέσεις απασχόλησης), τη θέσπιση φοροαπαλλαγών για την τόνωση των επενδύσεων και τη δραστική μείωση των φόρων στην ενέργεια που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Στον ΣΕΒ προτάσσουν την ανάγκη άμεσου ανασχεδιασμού του μίγματος πολιτικής, καθώς η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αντέξει την άγρια λιτότητα που φαίνεται να προκρίνεται για τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, όπως επισημαίνουν, «επειδή οι καιροί ου μενετοί, προβάλλει πλέον ως επιτακτική ανάγκη η αποτελεσματική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων/αποκρατικοποιήσεων, η ενεργή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη βάση της αξιοπιστίας που κτίζεται με την πειθαρχημένη υλοποίηση του 3ου μνημονίου». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται η ανάγκη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν τις συνθήκες για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή της αύξησης της σχετικής κερδοφορίας των δυναμικών κλάδων των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών σε σχέση με τους παραδοσιακούς κλάδους.

Αντίθετα αποτελέσματα

Όσο αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, η «βλάβη» που προκαλείται στην οικονομική δραστηριότητα και η ενίσχυση της φοροδιαφυγής οδηγούν σε ολοένα λιγότερα έσοδα, επισημαίνει ηAlpha Bank ΑΛΦΑ+6,60% στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Η πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποιήσεως έχει συνήθως δύο αντίθετα μεταξύ τους αποτελέσματα: Το πρώτο αποτέλεσμα αφορά τη συσταλτική επίδραση επί της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή για τη διασφάλιση των στόχων οδηγεί σε συμπίεση της εγχώριας ζητήσεως.

Δεύτερον, η δημοσιονομική προσαρμογή δύναται να έχει επεκτατική διάσταση μέσω της ενισχύσεως της εμπιστοσύνης και της σταθεροποιήσεως των επιχειρηματικών προσδοκιών, τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank. Βασικός σκοπός του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής είναι ο περιορισμός της αρνητικής επιπτώσεως του πρώτου αποτελέσματος και η ενδυνάμωση του δεύτερου. Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι το μίγμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθείται έχει οδηγήσει την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση. Συγκεκριμένα, από το 2009 έως το 2015 παρατηρείται δραματική αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τόσο στην άμεση φορολογία όσο και στην έμμεση φορολογία. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν έχει συνοδευθεί από αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αντιθέτως, από το 2011 και μετά τα έσοδα αυτά διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ως αποτέλεσμα τόσο της έντονης υφέσεως στην οικονομία και της υψηλής ανεργίας όσο και της πολιτικής αυξήσεως φορολογικών συντελεστών που συνήθως ευνοούν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η λίστα των προϊόντων και των υπηρεσιών που ακριβαίνουν με την αύξηση ΦΠΑ στο 24%

 

Γιατί δεν βγαίνει ο "λογαριασμός" από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου

Aσφαλιστικό: Έρχεται εισφορο-καταιγίδα από την 1η Ιουνίου

 

πηγή

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά