Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Όπερα, Μπέλλου, "12 Ένορκοι", Παπαβασιλείου και Μάινας στο πρόγραμμα Απριλίου και Μαΐου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Όπερα, Μπέλλου, "12 Ένορκοι", ...

Στην εξαιρετική παράσταση "Οι 12 Ένορκοι" παίζει και ο Ηλείος ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος

Το Opera Studio Πάτρας ετοιμάζεται δυναμικά για την 1η μεγάλη παραγωγή του, που θα είναι η αναβίωση της γνωστής δραματικής όπερας του Henry Purcell «Διδώ και Αινείας», σε τρεις πράξεις.

Η πρώτη αυτή μεγάλη παραγωγή του Opera Studio θ’ ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στην πλ. Γεωργίου Α’, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στις 21:00,  σε σκηνοθεσία του Michael Seibel, ο οποίος και είναι ο υπεύθυνος του στούντιο λυρικού τραγουδιού του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του έργου «Διδώ και Αινείας» είναι από 13 έως 17 Απριλίου & από 20 έως 24 Απριλίου 2016, στις 21.00.

Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος: 10 ευρώ και φοιτητικό: 8 ευρώ. Ανέργων -  ΑμεΑ: 5 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τρεις αξιόλογες παραστάσεις προγραμματίζει να φέρει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο πλαίσιο των μετακλήσεων μέσα στο μήνα Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, θα έρθει στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, το έργο «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου που παρουσιάστηκε με επιτυχία από το Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη…

Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει, ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή.

Το θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η αξέχαστη λαική ερμηνεύτρια Σωτηρία Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, ανέβηκε για 1η φορά στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου και τον ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου ερμηνεύει η Έφη Σταμούλη, η οποία πραγματικά πετυχαίνει μία μεγάλη ομοιότητα με την Μπέλλου.

Η σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία είναι της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, η οποία έχει κάνει και την μουσική επιμέλεια.

Παίζει και η Ειρήνη Μουρελάτου.

Για τις 10 και 11 Μαίου, έχει ήδη προγραμματιστεί να έρθει, μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κώστα Καζάκου, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, η επιτυχημένη παράσταση «Οι 12 ένορκοι», ένα γνωστό κοινωνικό έργο του Ρέτζιναλντ Ρόουζ που έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία στο Χόλυγουντ το 1957 σε σκηνοθεσία του Σίντνει Λιούμετ με τον Χένρι Φόντα. Η σκηνοθεσία της εξαιρετικής όπως λέγεται, παράστασης είναι της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη που έχει κάνει και την δραματουργική επεξεργασία με τον Νότη Παρασκευόπουλο.

Πρόκειται για μία παράσταση που έχει κάνει αίσθηση, απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και 2 βραβεία κοινού, και παίζεται για 2η χρονιά στην Αθήνα, στο θέατρο Αλκμήνη ενώ από τις 14 έως τις 24 Απριλίου 2016 θα μεταφερθεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη.

Το θέατρο Αλκμήνη μετατρέπεται κάθε βράδυ, σε δικαστικό μέγαρο και οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την «κλειδαρότρυπα» της αίθουσας ενόρκων, μία από τις πιο διχαστικές και επιδραστικές υποθέσεις όλων των εποχών, με τους 12 ενόρκους άλλοτε να ταυτίζονται και άλλοτε να συγκρούονται.

Οι 12 ένορκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και κάθε ψηφοφορία τους είναι και μία μάχη, αλλά… μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με μόνο όπλο την αλήθεια! Ποια άραγε θα είναι η ετυμηγορία τους και με τι «κόστος» για τον καθένα από τους 12;

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ομίλου της Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, ο οποίος κατάγεται από τον γειτονικό Πύργο της Ηλείας, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος. Συμμετέχει ο Αλέξης Σταυριανός.

Στο δικαστικό αυτό δράμα, δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για να εκδώσουν την απόφαση σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Η παράσταση «Οι 12 Ένορκοι» αναμένεται μετά την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα να πραγματοποιήσει και μία μικρή περιοδεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Για μέσα στο Μάιο προγραμματίζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να έρθει στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων και η παράσταση με τίτλο «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία του σπουδαίου θεατράνθρωπου Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε στην Γαλλική πρεσβεία με το βραβείο της Λεγεώνας της τιμής.

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου

Η παράσταση αυτή του Βασίλη Παπαβασιλείου έχει παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης στην Φρυνίχου, στην Αθήνα.

“Είμαι Έλλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός. Σας ζητώ συγγνώμη.”

Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως). Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον «Τρόφιμο της Χρονιάς» καθώς αυτοαναγορεύτηκε,» Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως» και έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή. Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του.

Δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο «Τρόφιμος της Χρονιάς» μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό κτλ. προσωπικό του ιδρύματος…

*Ο Βασίλης Παπαβασιλείου είχε παρουσιάσει παλιότερα στην Πάτρα τον θεατρικό μονόλογο «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου ενώ στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει σκηνοθετήσει την «Ψευδουπηρέτρια» του Μαριβό όπου έπαιζε κιόλας αλλά και το έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίπο «Αν μια νύχτα του χειμώνα...» με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Αιμίλιο Χειλάκη, Σοφία Σεϊρλή, Αθηνά Μαξίμου, Ηλία Ζερβό, Γιάννη Κρανά, Περικλή Βασιλόπουλο, Χρόνη Παυλίδη και Αννέτα Κοτσαρίδου.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 αναμένεται να έρθει ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας για να διαβάσει κείμενα με Πασχαλινό χρώμα του Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπδιαμάντη, σε εκδήλωση – θεατρικό αναλόγιο που θα διοργανώσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture