Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αίτημα για μετονομασία της Κορίνθου σε Κωστή Παλαμά μαζί με 3.000 υπογραφές κατατέθηκε στον Δήμαρχο Πατρέων

Αίτημα για μετονομασία της Κορίνθου σε Κ...

Το πρωί της Τρίτης 1η Μαρτίου 2016

Το αίτημα της μετονομασίας της οδού Κορίνθου ή έστω του τμήματος κοντά στο σημείο της Κορίνθου 241 όπου βρίσκεται η οικία που γεννήθηκε ο Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 13 Ιανουαρίου του 1859, κατέθεσαν την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 το πρωί στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη τα μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών νοτιοδυτικής Ελλάδος και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Κωστής Παλαμάς», η οποία και θα στεγαστεί στο νεοκλασικό, αρχοντικό οίκημα της Κορίνθου που ανακατασκευάζεται με δαπάνες ενός Πατρινής καταγωγής ομογενή, του Θανάση Στεφανόπουλου που ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο Πατρινός ζωγράφος Γιάννης Λιβαθινός που όλο αυτό  το διάστημα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στην ανάδειξη του θέματος ώστε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Παλαμάς να αξιοποιηθεί, μαζί με το αίτημα της μετονομασίας κατατέθηκαν και περίπου 3.000 υπογραφές πολιτών που συγκεντρώθηκαν και ζητούν ακριβώς αυτό, να δοθεί το όνομα οδός Κωστή Παλαμά στο σημείο της Κορίνθου που βρίσκεται η οικία. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που κοινοποιήθηκε και στην πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και την επιτροπή της ονοματοθεσίας του Δήμου Πατρέων, η ονομασία της οδού ως Κορίνθου επί της οποίας βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμβολισμό πλην της γεωγραφικής κατεύθυνσης που οδηγεί ο δρόμος αυτός μέχρι σήμερα, προς την Κόρινθο. Οι υπογραφόμενοι φορείς και πολίτες προτείνουμε όπως γίνει μετονομασία της οδού και δοθεί το όνομα του ποιητή που απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, ο οποίος έγραψε και τον Ολυμπιακό Ύμνο, μια και μ’ αυτή την ονομασία αποκτά ιδιαίτερη αξία, σημασία και νόημα η οδός.

Μάλιστα μετά την μελετωμένη ρύθμιση της κυκλοφορίας σύμφωνα με την οποία η κίνηση των οχημάτων επί της οδού θα έχει κατεύθυνση από Αθήνα προς την Αρχαία Ολυμπία, η μετονομασία της σε Λεωφόρο Κωστή Παλαμά θα έχει εκτός της σημαντικής της σχέσης με την επ’ αυτής κατοικία που γεννήθηκε ο εθνικός μας βάρδος, κι άλλη αξία καθώς θα οδηγεί νοερά και γεωγραφικά προς τον ιερό χώρο της Άλτης της Αρχαίας Ολυμπίας, κοιτίδας των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Πέραν τούτου ήδη το ιστορικό σπίτι στον αριθμό 241 που γεννήθηκε ο ποιητής του Ολυμπιακού ύμνου, με δαπάνες ενός ευπατρίδη συμπολίτη, επισκευάζεται και λίαν συντόμως θα στεγάσει προς τιμήν τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Κωστής Παλαμάς».

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η διέλευση και η τιμητική στάθμευση της Ολυμπιακής Φλόγας, στο σημείο αυτό της οδού, για την απόδοση της πρέπουσας τιμής στον δημιουργό του Ολυμπιακού Ύμνου. Αυτή η προοπτική θα δώσει μία Οικουμενικότητα και διεθνή αναγνώριση στην πόλη της Πάτρας χάριν στον συμπολίτη δημιουργό Παλαμά. Κατόπιν τούτου, καταλήγει η επιστολή-αίτηση προς τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου καθώς και τα μέλη της επιτροπής ονοματοθεσίας, διατυπώνουμε το αίτημα να προχωρήσετε στην ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Λιβαθινός στο thebest.gr, ήδη έχει αποσταλεί και το σχετικό αίτημα ώστε η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, να σταθμεύσει και στο σημείο της Κορίνθου 241, στο σπίτι του Παλαμά.

Είναι σημαντικό ακόμα να ειπωθεί ότι στις 22 Ιουνίου του 1943, στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, η Διοικούσα επιτροπή του Δήμου είχε αποφασίσει τη μετονομασία του δρόμου της Κορίνθου σε οδό Κωστή Παλαμά (είχε μάλιστα βγει τότε και ειδικό τεύχος του τοπικού περιοδικού «Αχαικά» αφιερωμένο στον μεγάλο λογοτέχνη), ωστόσο οι κατακτητές Γερμανοί δεν άφησαν να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή και να μετονομαστεί η οδός Κορίνθου σε Κωστή Παλαμά.

Στο Δημοτικό συμβούλιο έχει σταλεί και η αίτηση του τέως προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας Κ. Μπουρδούλη. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λιβαθινός, μπορεί τουλάχιστον να ονομαστεί σε Κωστή Παλαμά, το κομμάτι πέρα της πλατείας Γεωργίου μπροστά από το σπίτι του ποιητή. Άλλωστε τώρα είναι ευκαιρία μιας και ο δρόμος πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση και θα γίνει είσοδος προς το ιστορικό κέντρο της πόλης. «Με την πίστη ότι δεν θα μπουν πάλι σήμερα εμπόδια οι υποθετικές (ευρωπαικές κατοχικές δυνάμεις). Το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Πάτρας θα σταθεί αντάξιο στην φωνή του Παλαμά “εδώ γεννήθηκα στις 13 Γενάρη”», τονίζει τέλος ο κ. Λιβαθινός.

*Να προστεθεί πως ήδη γνωστοί συμπολίτες προχωρούν στην παραχώρηση και δωρεά επίπλων, βιβλιοθηκών με παλιά συλλεκτικής αξίας βιβλία, κ.α. που αναμένεται να κοσμήσουν την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών "Κωστής Παλαμάς", στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture