Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σαν σήμερα είχε γεννηθεί ο Μπρεχτ - Επαναπροβάλλονται οι ταινίες "Γαλιλαίος" και "Η Όπερα της πεντάρας"

Σαν σήμερα είχε γεννηθεί ο Μπρεχτ - Επαν...

Συνεχίζεται στην Πάτρα η επιτυχημένη παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Κώστας Καζάκος

Την επέτειο γέννησης του Γερμανού ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956) τιμούν σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 δύο κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας με την προβολή 2 κινηματογραφικών φιλμ που βασίστηκαν σε έργα του. Ο Μπρεχτ είχε γεννηθεί στις 10/2/1898.

Θα προβληθούν για το σινεφίλ κοινό, η ταινία «Η Όπερα της πεντάρας» σε επετειακή επανέκδοση για τα 80 χρόνια του φιλμ (η σκηνοθεσία είναι του Γκέοργκ Βίλχελμ Παμστ), στις 23:00 το βράδυ στο Αλκυονίς New star art cinema, στην οδό Ιουλιανού κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, στην Αθήνα και η ταινία «Γαλιλαίος» επίσης σήμερα στις 19:00, το απόγευμα, στο Στούντιο new star art cinema.

Η Αλκυονίδα και το Στούντιο λοιπόν με αφορμή την σημερινή επέτειο γέννησης του Μπρεχτ (10/2/1898), τιμούν τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη , προβάλλοντας δύο αριστουργήματά του που έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.  Ο «Γαλιλαίος» σε σκηνοθεσία του Βρετανού Joseph Losey, είχε γυριστεί στα μέσα του ’70 και είχε για πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Τοπόλ του «Βιολιστή στη στέγη».

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έκανε μία από τις μεγαλύτερες τομές στο σύγχρονο θέατρο καθώς επιχείρησε να το απομακρύνει από τις μέχρι τότε συμβάσεις του θεάτρου της ψευδαίσθησης. Ο ίδιος διατύπωσε και εφάρμοσε στα έργα του τη θεωρία του «επικού θεάτρου» και εισήγαγε την τεχνική της αποστασιοποίησης, υπενθυμίζοντας διαρκώς στον θεατή την ιστορική διάσταση των όσων συντελούνται στη σκηνή. Η επίδραση του έργου του ήταν μεγάλη σε πάρα πολλούς θεατρικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες, ώστε να μιλάμε καθαρά για «μπρεχτική παράδοση» που περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως: Ντάριο Φο, Τζόαν Λίτλγουντ, Πίτερ Μπρουκ, Πίτερ Βάις, Πίνα Μπάους, Τόνι Κούσνερ και Κάριλ Τσώρτσιλ. Ταυτόχρονα, οι θεωρίες του και οι τεχνικές του έχουν επηρεάσει και σκηνοθέτες όπως: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Λίντσεϊ Άντερσον, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Τζόζεφ Λόουζι, Ναγκίσα Οσίμα, Λαρς Φον Τρίερ και Χαλ Χάρτλεϊ.

*Την «Όπερα της πεντάρας» διανέμει η New Star με την artplex Attica και τον «Γαλιλαίο» η New Star.

*Nα θυμίσουμε πως την "Ζωή του Γαλιλαίου" του Μπρεχτ έχει ανεβάσει την φετινή χειμερινή περίοδο με μεγάλη επιτυχία το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων με τον Κώστα Καζάκο στον κεντρικό ρόλο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture