Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το παραμύθι του Αλαντίν με το μαγικό λυχνάρι σε νέα κινηματογραφική εκδοχή - Από 11 Φεβρουαρίου στην Πάτρα

Το παραμύθι του Αλαντίν με το μαγικό λυχ...

Την διασκεδαστική ταινία γαλλικής παραγωγής έχει σκηνοθετήσει ο Arthur Benzaquen

Η παιδική περιπέτεια «Αλαντίν: Οι νέες περιπέτειες – Les Nouvelles Aventures d’ Aladin» σε σκηνοθεσία Arthur Benzaquen, θα αρχίσει να προβάλλεται από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις ελληνικές αίθουσες ενώ την ίδια μέρα αναμένεται και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων. Θα προβληθεί και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Το πολυδιαβασμένο παραμύθι του Αλαντίν και του μαγικού λυχναριού μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε μια ξεκαρδιστική υπερπαραγωγή από τη Γαλλία, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας Feelgood που έχει αναλάβει την διανομή στις αίθουσες. Οι «Νέες Περιπέτειες» του Αλαντίν μας μεταφέρουν στον κόσμο της εξωτικής Βαγδάτης, με πολλές αστείες αναφορές στο σήμερα, την τεχνολογία, και τη σύγχρονη κουλτούρα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Γάλλος κωμικός ηθοποιός Kev Adams (Les Profs).

Σύνοψη:

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Sam και ο καλύτερος του φίλος, ο Khalid, μεταμφιέζονται σε Άγιους Βασίληδες με σκοπό να σουφρώσουν ότι μπορούν από τις Γκαλερί Λαφαγιέτ. Όμως πολύ γρήγορα ο Sam βρίσκεται ασφυκτικά περικυκλωμένος από μια ομάδα παιδιών και αναγκάζεται να τους διηγηθεί μια ιστορία, την ιστορία του Αλαντίν... ή τουλάχιστον τη δική του εκδοχή.  Μπαίνοντας στο πετσί του ρόλου, ο Sam ξεκινάει έτσι ένα ταξίδι στην καρδιά της Βαγδάτης, την πόλη με τις χίλιες και μία χάρες...

Όμως πίσω από  το πολύχρωμο φολκλόρ, ο λαός υπομένει την τυραννία του φοβερού Βεζίρη, που είναι γνωστός για την αγριότητα και τη βρωμερή του ανάσα. Θα καταφέρει ο Αλαντίν, ο νεαρός κλέφτης, να χαλάσει τα διαβολικά σχέδια του Βεζίρη, να σώσει τον Khalid και να κερδίσει την καρδιά της πριγκίπισσας Shallia;

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο σκηνοθέτης Arthur Benzaquen για το φιλμ «Αλαντίν: Οι Νέες Περιπέτειες»που  είναι η 1η του μεγάλου μήκους ταινία, «ο Daive Cohen, ο σεναριογράφος, είχε γράψει το κείμενο καμιά δεκαριά χρόνια πριν. Όμως δεν του δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να το υλοποιήσει. Ο Daniel Tordjman, ο παραγωγός, του πρόσφερε αυτή την ευκαιρία. Όταν μου πρότειναν να αναλάβω τη σκηνοθεσία, οφείλω να ομολογήσω ότι με κατέλαβε ένας τεράστιος δισταγμός στη σκέψη ότι θα σήκωνα στους ώμους μου ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο. Όμως ο Daniel και ο Daive επέμεναν. Και η σιγουριά τους με καθησύχασε. Η περιπέτεια αυτή ήταν ραμμένη στα μέτρα μας. Είχαμε εργαστεί και οι τρεις μας πολύ για το “Zak”.

Τέσσερα χρόνια μαζί, από το σενάριο μέχρι το μοντάζ, είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον και ξέρουμε να λειτουργούμε σαν τριάδα. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που συγκρουόμαστε, κάποτε μάλιστα και σφοδρά, όμως τι όμορφες σπίθες  ξεπηδούν μέσα από αυτές τις συγκρούσεις! Αφού είπα το ναι, αυτό που απέμενε ήταν να κάνω ήταν να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτό το οικοδόμημα...».

Επίσης στόχος του σκηνοθέτη όπως είπε, ήταν περισσότερο  να αφηγηθεί μια ανθρώπινη ιστορία. «Το “Αλαντίν: Οι Νέες Περιπέτειες” είναι μια αναζήτηση και τα γεγονότα που βιώνει ο Αλαντίν οφείλουν να έχουν κάποιον αντίκτυπο πάνω στον ήρωα. Η ιστορία που αφηγείται ο Sam είχε για μένα πρωταρχική σημασία, πολύ περισσότερο από την γνωστή σε όλο τον κόσμο ιστορία του Αλαντίν. Και βέβαια στη συνέχεια έπρεπε να σκεφτώ το γενικό ύφος και το στήσιμο της ταινίας.

Το εκπληκτικό με αυτό το παραμύθι είναι ότι γράφτηκε εκατοντάδες χρόνια πριν και όμως παραμένει απίστευτα σύγχρονο... Αυτή η ιστορία ενός άσημου αγοριού που γίνεται πρίγκιπας, που καταφέρνει να ανατρέψει τις κοινωνικές καταβολές του και να κάνει αποδεκτή τη διαφορετικότητά του είναι τόσο επίκαιρη...

Ο τρόπος αφήγησης είναι μοναδικός. Το σενάριο μου έφερε στο νου το “Princess Bride” και δεν είχα άδικο αφού ο Rob Reiner είναι για μένα ένας ογκόλιθος. Η ιδέα του διαρκούς πήγαιν’ έλα ανάμεσα στο παρόν και στο παραμύθι υπήρχε εξαρχής. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να την ενισχύσουμε και όχι απλώς να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα απλό υφολογικό στοιχείο. Για μένα ο Sam είναι πολύ πιο σημαντικός από τον Αλαντίν. Όσο προχωράει η ταινία, ο Αλαντίν γίνεται ένα είδος καθρέφτη για τον Sam. Αφηγούμενος την ιστορία του πρίγκιπα-κλέφτη, ο Sam συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αλλάξει και ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει πια την κοπέλα που αγαπάει παριστάνοντας πως είναι κάποιος άλλος».

Εντυπωσιακά στην ταινία είναι και τα ειδικά εφέ που επιμελήθηκε ο David Danesi (The Artist). Τον Βεζίρη, ορκισμένο εχθρό του Αλαντίν υποδύεται στο φιλμ ο Jean-Paul Rouve και τον  Khalid, τον καλύτερο φίλος του Αλαντίν,  ο William Lebghil, ο οποίος ήρθε στο Μαρακές δυο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα και κάθε βράδυ πρότεινε στον σκηνοθέτη να διαβάζουν το σενάριο για να διευκρινίζουν διάφορες  λεπτομέρειες και συναισθήματα. Όσο για τα γυναικεία πρόσωπα του έργου: είναι η Vanessa Guide, η πριγκίπισσα Shallia και η υπηρέτρια  της, η Rababa, που την υποδύεται η Audrey Lamy.

Ο  πρωταγωνιστής Kev Adams έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία  στον κινηματογράφο κυρίως στη Γαλλία με τις ταινίες Les Profs και Fiston, όμως το «Αλαντίν: Οι Νέες Περιπέτειες» είναι η πρώτη ταινία στην οποία ανέλαβε  πρωταγωνιστικό ρόλο στο σινεμά.

Σκηνοθεσία: Arthur Benzaquen

Σενάριο: Daive Cohen

Παίζουν οι: Kev Adams, Jean-Paul Rouve, Eric Judor, Michel Blanc, Vanessa Guide, Audrey Lamy, William Lebghil, Nader Boussandel.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Pierre Aim

Σχεδιασμός Παραγωγής: Alain Veissier

Κοστούμια: Agnes Beziers

Μοντάζ: Brian Schmitt.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture