Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Προβληματισμός για το καρναβάλι της Πάτρας μετά και τον "πάγο" της τελετής έναρξης- Για πρώτη φορά δεν έχει εγγραφεί κονδύλι στον προϋπολογισμό για τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης

Προβληματισμός για το καρναβάλι της Πάτρ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ούτε ένα νέο άρμα δεν κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί για την πορεία του Πατρινού καρναβαλιού, μετά και την τελετή έναρξης, η οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις, μετέτρεψε το βράδυ της γιορτής σε ένα παγωμένο σκηνικό, μακράν της πόλης, της παράδοσης και του καρναβαλιού της. Η απουσία του άρματος του καρναβάλου για πρώτη φορά στα χρονικά, αλλά και το γεγονός ότι η τελετή δεν πυροδότησε την διασκέδαση στην πόλη και δεν γέμισε με κέφι την πλατεία μέχρι πρωίας, χτύπησε το καμπανάκι για την μεγάλη διοργάνωση του χειμώνα, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος για την πόλη.

Από καρναβαλιστές εκφράζονται πλέον φόβοι και για την μεγάλη παρέλαση καθώς οι πληροφορίες που φθάνουν από το καρναβαλικό συνεργείο είναι άκρως ανησυχητικές καθώς ούτε ένα νέο άρμα δεν κατασκευάζεται αυτή την περίοδο (εξ ου και η απουσία του καρνάβαλου), ενώ δεν έχουν καν γίνει οι συμβάσεις με εξειδικευμένους καλλιτέχνες- κατασκευαστές αρμάτων, την ίδα ώρα που ο μεγάλος καλλιτέχνης Πέτρος Βρυώνης εξακολουθεί να απέχει από κάθε διαδικασία.

Ενάμιση μήνα πριν τη διοργάνωση, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ενός διαλυμένου τοπίου.

Ένας λόγος επιπλέον για να εντείνεται η ανησυχία, ιδίως στους κύκλους της αντιπολίτευσης, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπάρχει εγγραφή στον προϋπολογισμό του Δήμου για το καρναβάλι.

Ο Δήμος ανέκαθεν  ενέγραφε για τα νομικά πρόσωπα στον προϋπολογισμό του ένα ποσό το οποίο είχε να κάνει με την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών τους, και ένα μέρος από τις εκδηλώσεις.

Στον προϋπολογισμό του 2016 τέτοια εγγραφή δεν υπήρξε για το καρναβάλι. Πορκειμένου να προστεθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου οποιοδήποτε εξτρά ποσό πέραν αυτού που έχει εγγραφεί στον  αρχικό προϋπολογισμό και να γίνει αναμόρφωση, πρέπει με βάση το νόμο να έχει παρέλθει το πρώτο 9μηνο του εκάστοτε έτους.

Για να εγκριθεί επιλέον κονδύλι στο μεσοδάστημα, από τον προϋπολογισμό για ένα νομικό πρόσωπο, με βάση τη νομοθεσία, θα πρέπει να τεκμηριωθεί ύψιστη ανάγκη, κάτι που αφορά καταστροφές κλπ.

Για το  καρναβάλι τα τελευταία χρόνια εγγραφόταν στον προϋπολογισμό ένα ποσό της τάξης των 550- 600.000 ευρώ. Από αυτά τα 480.000 περίπου ήταν για το μισθολογικό κόστος και τα υπόλοιπα για τη διοργάνωση, μέχρι αυτή να έχει εισπράξεις από χορηγίες κλπ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανή πηγή χρηματοδότησης για το καρναβάλι του 2016 είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός.

Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, τότε έχουμε τα εξής δεδομένα. Από τα  2.200.000 ευρώ περίπου με τα οποία χρηματοδοτείται από το Δήμο ο Πολιτιστικός Οργανισμός, περίπου τα 1.600.000 αφορούν τα ανελαστικά ποσά λειτουργίας του. Τα υπόλοιπα είναι για την τρέχουσα λειτουργία του. Άν λοιπόν αληθεύει ότι το καρναβάλι χρηματοδοτείται μέσω του πολιτιστικού, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τίθενται εν κινδύνω και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και του φεστιβάλ.

Είναι αρκετοί αυτοί που υποπτεύονται διάθεση κατάργησης του Καρναβαλικού Οργανισμού και στοχευμένης απαξίωσης του καρναβαλιού, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει ένταση στο δημοτικό συμβούλιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πώς και αν χρηματοδοτείται ο Καρναβαλικός Οργανισμός και τι ακριβώς έχει στο νου του ο Δήμος για τη μεγάλη διοργάνωση που καρκινοβατεί.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture