Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H ταινία «Γαλιλαίος – Galileo» του Joseph Losey σε α' προβολή στις Αθηναικές αίθουσες από τις 4 Φεβρουαρίου

H ταινία «Γαλιλαίος – Galileo» του Josep...

Η παράσταση "Η Ζωή του Γαλιλαίου" στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα συνεχιστεί και όλο τον Φεβρουάριο

Στην Πάτρα ως γνωστό, στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η παράσταση «Η Ζωή του Γαλιλαίου» με τον Κώστα Καζάκο να υπογράφει την σκηνοθεσία και να πρωταγωνιστεί.

Η παράσταση μάλιστα πήρε παράταση έως και όλο σχεδόν τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ στην Αθήνα από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 θα βγει η ταινία «Γαλιλαίος – Galileo» του Joseph Losey, που είχε γυριστεί το 1975.

Οι σινεφίλ λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην μεγάλη οθόνη, το μεγαλειώδες έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τον μοναδικό Τοπόλ του «Βιολιστή στη στέγη» στον κεντρικό ρόλο». Μάλιστα το φιλμ βγαίνει σε α’ προβολή στην Ελλάδα.

Η εταιρεία διανομής New Star έχει αναλάβει την προβολή του φιλμ που έχει σκηνοθετήσει ο πολυβραβευμένος δημιουργός Joseph Losey.

Ίσως ένα από τα οικουμενικότερα έργα του Μπρεχτ, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου Ιταλού επιστήμονα που έζησε τον 17 αιώνα στην Ιταλία και έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου, καταγράφει με ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση. Ο βραβευμένος με BAFTA και Χρυσό Φοίνικα,  Joseph Losey, μεταφέρει κινηματογραφικά το σπουδαίο έργο του Μπρεχτ με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Τοπόλ.

Ο Μπρεχτ έγραψε τον «Γαλιλαίο» σε μια περίοδο που πολλοί πίστευαν ότι τίποτα πια δεν μπορούσε να αναχαιτίσει την άνοδο του φασισμού. Σε μια εποχή που στιγματίζεται από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπόθεση της ατομικής βόμβας, ο σπουδαίος Γερμανός δραματουργός χρησιμοποιεί  την ιστορία του Γαλιλαίου για να σχολιάσει τη διαχρονική ευθύνη των ανθρώπων της επιστήμης, που συνθηκολογούν με την επικίνδυνη εξουσία και προσφέρουν, εκόντες άκοντες, τη γνώση τους σε αυτήν, με καταστροφικές συνέπειες.

Ο Joseph Losey (1909 – 1984) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και κριτικός του κινηματογράφου. Μολονότι ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική και φιλολογία στο Χάρβαρντ, πολύ σύντομα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη. Αφορμή γι’ αυτή την αλλαγή πορείας στάθηκε η συνάντησή του στη Μόσχα με τον σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Ο Λόζι υπήρξε ένας από τους πιο παρεξηγημένους δημιουργούς της εποχής του, αφού η ένταξή του στη διαβόητη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ (1951), εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, τον ανάγκασε να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, αφήνοντας στη μέση μια λαμπρή καριέρα. Εξακολούθησε ωστόσο να δημιουργεί ταινίες με διάφορα ψευδώνυμα, όπως Αντρέα Φορζάνο, Βίκτορ Χάνμπουρι, Τζόζεφ Γουόλτον κ.ά.

Στη σκηνοθετική του αντίληψη δέχτηκε τις επιδράσεις του ιταλικού νεορεαλισμού, του γερμανικού εξπρεσιονισμού, καθώς και των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Χάρολντ Πίντερ, με τους οποίους συνεργάστηκε στη σκηνή και στην οθόνη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1949 με το φιλμ Το αγόρι με τα πράσινα μαλλιά, ένα συναισθηματικό δράμα με φιλειρηνικούς συνειρμούς.

Από τις περισσότερες από τις 50 ταινίες του, στις οποίες εμφανίζεται με τις διάφορες ιδιότητές του, ξεχωρίζουν οι Μ (1951), Εύα (1962), Η δολοφονία του Τρότσκι (1972), Γαλιλαίος (1973), Δον Τζιοβάνι (1979) κ.ά. Με τις ταινίες του Ο μεσάζων (1971) και Το ατύχημα (1967) απέσπασε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ των Κανών ενώ υπήρξε υποψήφιος για την απονομή βραβείου σε πλήθος άλλες –ως επί το πλείστον ευρωπαϊκές– διοργανώσεις.

Στην ταινία που έει διάρκεια 145 λεπτά, παίζουν οι: Τοπόλ, Έντουαρντ Φοξ, Κόλιν Μπλέικλι, Τζόρτζια Μπράουν, Κλιβ Ρέβιλ, Μάργκαρετ Λέιφτον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture