Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Κοινοτοπία: Αφιέρωμα στο μυθιστορηματικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη

Κοινοτοπία: Αφιέρωμα στο μυθιστορηματικό...

Έγινε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ με επιτυχία παρουσίασε στο θέατρο Λιθογραφείο την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου αφιέρωμα στο μυθιστορηματικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη.

Για τα μυθιστορήματα Μπαμπούσκα και Ντίντλο του γνωστού για το θεατρικό του έργο συγγραφέα, μίλησαν οι φιλόλογοι Μίνα Πετροπούλου και Μαίρη Σιδηρά, ενώ αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασαν οι Σπύρος Κανελλάκης και Ευάγγελος ΜιχάληςΟ συγγραφέας τίμησε με την παρουσία του το αφιέρωμα και συζήτησε με το κοινό. Το συγγραφέα προλόγισε εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας η εκπαιδευτικός-ηθοποιός Αλέκα Ράπτη η οποία συντόνισε και τη συζήτηση.

Η Μίνα Πετροπούλου φιλόλογος, Dr κοινωνιολογίας μιλώντας για το μυθιστόρημα «Μπαμπούσκα», αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και γραφής του Β. Κατσικονούρη, μιας γραφής ροκ, αντισυμβατικής, ανατρεπτικής, αμείλικτα διεισδυτικής στα ενδόμυχα της ανθρώπινης ψυχής. Ο συγγραφέας μας οδηγεί στην αληθινή οπτική των επώδυνων και εκθέτει το φόβο για την ύπαρξη. Αναζητά τις αγιάτρευτες πληγές, βάζει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και τις παρουσιάζει σε όλο τους το μεγαλείο. Παρουσιάζοντας το πρόβλημα των σχέσεων σήμερα μας προτρέπει να ζούμε λέγοντας πως δεν πρέπει να κυνηγάμε την οπτασία αλλά την αλήθεια του άλλου. Λιτά και απέριττα αποτυπώνει την ανθρώπινη κατάντια και με χιούμορ, ειρωνεία, καυστικότητα, προκλητικά αληθινό λόγο μας προκαλεί στην εποχή της ψηφιοποίησης και της εικονικής πραγματικότητας να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ουσιαστικής ομορφιάς.

Η Μαίρη Σιδηρά φιλόλογος, που παρουσίασε το μυθιστόρημα Ντίντλο ανέφερε: Στο μυθιστόρημα του Βασίλη Κατσικονούρη "Ντίντλο. Το σωματίδιο του χρόνου (Ένα μυθιστόρημα για το σωστό timing)" οι πλέον απροσδόκητες συγκατοικήσεις βρίσκουν το ιδανικό τους ενδιαίτημα: Χάριν αναφοράς, η θυμοσοφία γνωρίζει τον υπαρξισμό του 20ού αιώνα, ο κώδικας των κλειδωμένων γλωσσικά ψυχών την εύγλωττη σκηνοθεσία του, ο Τζιμ Μόρισον την εκστατική παράδοση πιστών μιας ζώσης θαυματοποιίας, η ροκ κραυγή -αόρατη κι αυτή ραφή του έργου- τη λυρική σχολή, ο νοερός μονόλογος τη γείωσή του στον πιο εξωφρενικό, για το οπτικό πεδίο του ήρωα, διάλογο, η χειροπιαστή αίσθηση την παραίσθηση, η παραίσθηση την αισθητοποίησή της, η εξωλογική αναζήτηση την επιστημονική κ μορφική της οντότητα, η ήττα το θρίαμβο, η πανηγυρική δικαίωση την επίγνωση της ψευδαίσθησής της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εκδόσεων Γαβριηλίδη, του θεάτρου Λιθογραφείον και του βιβλιοπωλείου Γωνιά του βιβλίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture