Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ταινία για τον ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ «The Program» από την Πέμπτη στην Πάτρα

Η ταινία για τον ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγ...

Στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, σε διανομή της Seven Films

Από αυτή την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 ξεκινά σε διανομή της Seven Films να προβάλλεται στην Ελλάδα (και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε) η νέα ταινία του Άγγλου σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς «The Program» σε σενάριο Τζον Χοτζ που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong» του Ντέιβιντ Γουόλς.

Όπως θα αντιληφθήκατε, το φιλμ που προβλήθηκε και στο Διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου τον περασμένο Οκτώβριο, αφορά ένα υπαρκτό και πολυσυζητημένο πρόσωπο, τον ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ.

Τον υποδύεται ο ηθοποιός Μπεν Φόστερ που ακολούθησε ειδική προετοιμασία και προπόνηση ώστε να είναι πειστικός ως ποδηλάτης, ο Ιρλανδικής καταγωγής ηθοποιός Κρις Ο’Ντάουντ και οι Γκιγιόμ Κανέ, Τζέσι Πλίμονς, Λι Πέις, Έντουαρντ Χογκ και ο Ντάστιν Χόφμαν.

Διάρκεια: 103 λεπτά.

«Ο Λανς Άρμστρονγκ θεωρούσε ότι δε μπορεί κανείς να νικήσει χωρίς να ντοπαριστεί. Έπρεπε να το κάνει κι έπρεπε να το κάνουν και οι συμπαίκτες του. Καθιέρωσαν ένα σύστημα στην ομάδα τους για να βελτιώνουν την απόδοση τους με αναβολικά. Ονομάστηκε «Το Πρόγραμμα», κι αν ήσουν μέλος της ομάδας, έπρεπε και να τηρείς Το Πρόγραμμα».  - Ντέιβιντ Γουόλς, συγγραφέας του «Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong»

Ο κόσμος χρειάζεται ήρωες κι ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν ο απόλυτος ήρωας στον κόσμο του αθλητισμού. Μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Άρμστρονγκ επέστρεψε στην ποδηλατική του καριέρα το 1999, αποφασισμένος να κερδίσει το Tour de France.

Με τη βοήθεια του γιατρού του Μισέλ Φεράρι και τον αρχηγό της ομάδας του Γιόχαν Μπράινιλ, ανέπτυξαν  το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλήματος. Το πρόγραμμα επέτρεψε στο Λανς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του να κατακτήσουν τον κόσμο της ποδηλασίας, κερδίζοντας το Tour de France εφτά (7) συνεχόμενες χρονιές, την περίοδο 1999 με 2005.

Δεν πίστεψαν όλοι όμως αυτό το παραμύθι… Ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Ντέιβιντ Γουόλς, αρχικά μαγεμένος από το ταλέντο του Άρμστρονγκ, δεν άργησε να αναρωτηθεί αν ήταν «καθαρός». Πάλεψε για να ξεσκεπάσει την αλήθεια, ρίσκαρε την καριέρα του και κόστισε στην εφημερίδα του αμέτρητα δικαστικά έξοδα. Δικαιώθηκε όταν κάποιοι αποφάσισαν να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη μεγαλύτερη πλάνη του αιώνα μας.

Το φιλμ «Το Πρόγραμμα» παρακολουθεί την άνοδο και δραματική πτώση του πρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ.

Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε όταν ο Στίβεν Φρίαρς διάβασε μια κριτική βιβλίου που τον ιντρίγκαρε, το The Secret Race (Η Μυστική Κούρσα) του Τάιλερ Χάμιλτον που ήταν στην ομάδα του Άρμστρογνκ. «Δύο σύμβουλοι μου, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς και ο Πολ Σμιθ μου είχαν μιλήσει και  για τον Ντέιβιντ Γουόλς. Διαβάσαμε το βιβλίο του και τον συναντήσαμε. Δεν είχε περάσει ούτε χρόνος από τη στιγμή που εκδόθηκε το Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong».

Όπως θυμήθηκε ο Γουόλς: «ήταν η μόνη ιστορία στην οποία δούλευα τα προηγούμενα 15 χρόνια. Άρχισα να μιλάω για αυτή στο Στίβεν κι εκείνος σα να μην πίστευε όσα άκουγε, είχε τεράστια επιθυμία να τα μάθει όλα κι έδειχνε να τον συναρπάζει. Ήξερα ότι αυτός ο ενθουσιασμός θα τον καθοδήγουσε στην υλοποίηση μιας καλής ταινίας».

Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γουόλς που έφερε στη δημοσιότητα το μεγάλο μυστικό του Άρμστρονγκ, ήταν τότε ανταποκριτής για μια Ιρλανδική εφημερίδα ενώ σήμερα είναι αθλητικός συντάκτης για τους The Sunday Times. Ο Γουόλς συνάντησε τον Άρμστρονγκ πρώτη φορά για μια συνέντευξη το 1993. Από εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη η ζωή του συνδέθηκε με του Άρμστρονγκ.

Μόλις η παραγωγή αποφάσισε ότι το βιβλίο του Γουόλς θα αποτελούσε τη βάση για την ταινία του Φρίαρς, η ταχύτητα με την οποία υλοποιήθηκε ήταν εκπληκτική. «Από τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μέχρι το τέλος της, είχαμε διαβάσει το βιβλίο, είχαμε ολοκληρώσει το σενάριο και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Θέλαμε στα χέρια μας την πρώτη ταινία που θα γινόταν ποτέ για το Λανς Άρμστρονγκ», εξηγεί η παραγωγός Τρέισι Σίγουορντ.

Ο Τζον Χοτζ είχε πολύ λίγο χρόνο στα χέρια του για να γράψει το σενάριο, όπως ανέφερε ο παραγωγός Τιμ Μπέβαν.

Ο Στίβεν Φρίαρς αναγνωρίζει τη συνεισφορά του Χοτζ και την ικανότητα του να δώσει πνοή στην ιστορία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. “Δεν ήμουν βέβαιος αρχικά για την ταινία που θα κάναμε, ήξερα μόνο ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ήμασταν πολύ τυχεροί που δουλέψαμε με τον Χοτζ και που το χειρίστηκε με τόση λεπτότητα».

Η ομάδα προσέλαβε το Ντέιβιντ Μίλαρ για να είναι ο σύμβουλος τους όσον αφορά στα θέματα του αθλήματος και ολόκληρο τον κόσμο που το περιβάλλει. Για την προπόνηση του ο 35χρονος Αμερικανός ηθοποιός Μπεν Φόστερ είχε έξι εβδομάδες στη διάθεση του για να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή της ποδηλασίας.

«Βρισκόμασταν στο Κολοράντο με τον Τζέσε Πλίμονς, όπου μας προπονούσε ο Άλεν Λιμ, που προπόνησε τον ίδιο τον Άρμστρονγκ στο παρελθόν. Πέφταμε συνέχεια, η διαδικασία ήταν επίπονη κι ατελείωτη. Περιβαλλόμασταν από μια κοινότητα που ήταν πολύ βοηθητική, αλλά ταυτόχρονα τους ενδιέφερε πολύ πως θα παρουσιαζόνταν στον κόσμο- δεν ήθελαν απλά ενάν ηθοποιό να προσποιείται τον ποδηλάτη. Πολύ από αυτούς είχαν προπονηθεί και συναναστραφεί τον ίδιο τον Άρμστρονγκ, κάτι που μας βοήθησε και πολύ στους ρόλους μας».

Ο 36χρονος Κρις Ο’ Ντάουντ (Bridesmaids – Φιλενάδες) ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος όταν του ζητήθηκε να ενσαρκώσει το Ντέιβιντ Γουόλς. «Ως Ιρλανδός κι εγώ, μπορώ να καταλάβω την αγάπη του Γουόλς για την ποδηλασία- ακόμη θυμάμαι τη χρυσή εποχή με τους Σον Κέλι και Στίβεν Ρότσε τη δεκαετία του ’80. Το βιβλίο μου είχε αρέσει πολύ, και το σενάριο ήταν πολύ πιστό σε αυτό», αναφέρει ο ίδιος.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Ντάνι Κόχεν ήταν ο μόνος άνθρωπος στο συνεργείο που γνώριζε καλά αυτό τον κόσμο πριν ασχοληθεί με την ταινία «Ήταν μια εκπληκτική ευκαιρία για μένα, γιατί κάνω ποδηλασία για πάρα πολλά χρόνια, παρακολουθώ τους αγώνες από τη δεκαετία του ’80 και ξέρω την ιστορία. Ήξερα τους χαρακτήρες και ήθελα πάρα πολύ να τους δω να ζωντανεύουν μπροστά μου».

«Η αίσθηση του να είσαι επάνω σ’ ένα ποδήλατο που τρέχει ήταν μια αληθινή πρόκληση κινηματογραφικά», πρόσθεσε. Όσο για τη διαδρομή του Tour De France, όπως επισήμανε ο Μπεν Φόστερ, «τα βουνά ήταν απίστευτα και δεν υπήρχε καμία λογική στο πως κάποιος θα μπορούσε να κάνει αυτή τη διαδρομή με 25 και 30 μίλια την ώρα. Κανονικά δε θα’ πρεπε καν να κάνεις αυτή τη διαδρομή με ποδήλατο!».

*Ο Μπεν Φόστερ έκανε το ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι του Λονδίνου του 2014 με το Λεωφορείο ο Πόθος στο θέατρο Young Vic. Η παραγωγή θα μεταφερθεί στο Μπρόντγουεϊ την άνοιξη του 2016. Την άνοιξη του 2013 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο  Μπρόντγουεϊ στην υποψήφια για Τόνι παραγωγή Orphans.

Το 2009 πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Γούντι Χάρελσον στο φιλμ The Messenger. Η ταινία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ της Ντοβίλ. Συνεργάστηκε ξανά με τον σκηνοθέτη Όρεν Μούβερμαν και τον Χάρελσον στο φιλμ «Στα όρια – Rampart» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Το 2007 εμφανίστηκε στο Το Τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (3:10 to Yuma).

Ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Τέλος ο Στίβεν Φρίαρς θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς σκηνοθέτες σήμερα, που καταπιάνεται με ποικίλα θέματα και στυλ στις ταινίες του. Καθιερώθηκε στη μικρή οθόνη, αφιερώνοντας τα 15 περίπου πρώτα χρόνια της καριέρας του. Τη δεκαετία του ’80 στράφηκε προς τον κινηματογράφο με το The Hit (1984). Την επόμενη χρονιά ολοκλήρωσε My Beautiful Laundrette με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, που άλλαξε για πάντα την πορεία της καριέρας του και τον καθιέρωσε. Μετά ήρθαν τα φιλμ Sammy And Rosie Get Laid και  Prick Up Your Ears, μεταφέρθηκε στο Χόλιγουντ και τις αξιοσημείωτες δουλειές Dangerous Liaisons και The Grifters (για το οποίο ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ).

Επιστρέφοντας στις ρίζες του, σκηνοθέτησε τα The Snapper και The Van, δύο Ιρλανδικές ταινίες τις οποίες ακολούθησαν τα The Hi-Lo Country και High Fidelity για να μεταφέρει ξανά έπειτα τη βάση του στη Βρετανία.  Ο Φρίαρς συνέχισε με δύο πολύ διαφορετικές ταινίες- τις Dirty Pretty Things και Η Κυρία Χέντερσον Παρουσιάζει. Το 2006 ήταν ξανά υποψήφιος για Όσκαρ με τη Βασίλισσα (The Queen) όπου η σπουδαία Έλεν Μίρεν κέρδισε το Όσκαρ ερμηνείας.

Το 2013 σκηνοθέτησε το φιλμ Philomena, με την Τζούντι Ντεντς, το οποίο απέσπασε ένα βραβείο BAFTA, και ήταν υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα Όσκαρ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για το Florence Foster Jenkins.

Ο Ντέιβιντ Γουόλς είναι αθλητικός αρχισυντάκτης για τους Sunday Times από το 2001. Έχει τιμηθεί 4 φορές με τον τίτλο Αθλητικογράφος της Χρονιάς για την Ιρλανδία κι άλλες τέσσερις για τη Μεγάλη Βρετανία. Το 2012 τιμήθηκε με τον τίτλο Βρετανός Δημοσιογράφος της Χρονιάς, μετά την έρευνα του για την αλήθεια πίσω από την επιτυχία του Λανς Άρμστρονγκ.

Ο Άρμστρονγκ μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου βγήκε και μίλησε στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρει ενώ ακολούθησαν δικαστήρια που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη απώλεια που υπέστη ο Αμερικανός ποδηλάτης, στα 44 χρόνια του σήμερα, ήταν η απόσυρση πολλών σημαντικών χορηγιών και οικονομικών επενδύσεων στις επιδόσεις και φήμη του.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture