Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συναυλία του Χορού ψαλτικής "Κλείδα" απόψε στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου

Συναυλία του Χορού ψαλτικής "Κλείδα...

Μετά τις 20.00 το βράδυ - Αναμένεται να παραστεί και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Τα φετινά Πρωτοκλήτεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών που όπως πάντα είναι αφιερωμένα στον Προστάτη και Πολιούχο των Πατρών Απόστολο Ανδρέα συνεχίζονται απόψε Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 στις 8 το βράδυ στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου με μία συναυλία εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής.

Στη συναυλία συμμετέχει ο χορός ψαλτικής «Κλείδα» με χοράρχη τον Πατρινό ιεροψάλτη Δημήτριο Γαλάνη. Η μουσική εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους εν Αχαΐα Αγίους, προς τιμήν των οποίων η χορωδία θα ψάλλει επίκαιρους ύμνους.

Το Κέντρο Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής-Χορός Ψαλτικής «Κλείδα» ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2008, με βασικό στόχο να υπηρετήσει την Ελληνική Παραδοσιακή μουσική στους 2 βασικούς της άξονες: της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής και της Δημώδους μουσικής και χορευτικής παράδοσης των διαφόρων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας μας.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και εμπνευστής του εν λόγου εγχειρήματος είναι ο καθηγητής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Πατρών, Πρωτοψάλτης και Διδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής Δημήτριος Γαλάνης ενώ πρόεδρος του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Τέχνης είναι ο Μηχανολόγος-Μηχανικός Μιχάλης Κυδωνιάτης. Ο χορός ψαλτικής "Κλείδα" αριθμεί κοντά στα 40 μέλη, όλοι καταξιωμένους αλλά και νέουι ταλαντούχοι ιεροψάλτες της πόλεώς των Πατρών.

Σημαντικός σταθμός στην έως τώρα καλλιτεχνική πορεία του μουσικού χορωδιακού σχήματος «Κλείδα», αποτελεί η εμφάνιση του στην Κωνσταντινούπολη το 2012, σε μία από κοινού συναυλία, με τον Βυζαντινό χορό του Συνδέσμου Μουσικόφιλων της Κωνσταντινούπολης. Την εκδήλωση αυτή μάλιστα είχε ευλογήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η εκδήλωση αυτή είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των 2 χορωδιών και της προηγηθείσης τιμητικής εκδήλωσης προς τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Λεωνίδα Αστέρη που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2011 στο Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture