Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Βραδιά γευσιγνωσίας με επίκεντρο το Beaujolais διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας

Βραδιά γευσιγνωσίας με επίκεντρο το Beau...

"Συνεχίζουμε κανονικά τις εκδηλώσεις χαράς, δεν φοβόμαστε τίποτε", είναι η φιλοσοφία των Γάλλων

Mπορεί τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι πριν μία εβδομάδα να προξένησαν παγκόσμια αναταραχή και αγωνία, ωστόσο οι Γάλλοι που είναι ένας λαός με μεγάλη κουλτούρα και πολιτισμό, με τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αδελφοσύνης να τους προσδιορίζουν, προσπαθούν να ξαναβρούν τον καθημερινό τους ρυθμό και το κυριότερο πως δεν φοβούνται τίποτε.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr η Γενική Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πατρών στην οδό Φιλοποίμενος, Γεωργία Πετροπούλου Conan, η οποία μάλιστα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 παρέστη σε εκδήλωση στο κτίριο της Γαλλικής Πρεσβείας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, η εντολή που υπάρχει είναι πως συνεχίζονται κανονικά όσες εκδηλώσεις χαράς έχουν προγραμματιστεί μιας «και δεν κάνουμε πίσω και δεν φοβόμαστε τίποτε και κανέναν».

Μάλιστα από τις 19 Νοεμβρίου 2015 στην ιστοσελίδα της Γαλλικής περσβείας στο διαδίκτυο, αναρτήθηκε μήνυμα ευχαριστίας όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy και όλη η ομάδα της πρεσβείας ευχαριστούν από καρδιάς τον μεγάλο αριθμό ατόμων που υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων και επέδειξαν την βαθιά αλληλεγγύη τους και φιλία με την παρουσία τους και τα μηνύματά τους. Η συμπαράστασή τους μάς είναι πολύτιμη».

Στην εκδήλωση της Πέμπτης στο μέγαρο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνας παρευρέθηκαν διευθυντές και από τα άλλα Γαλλικά Ινστιτούτα της χώρας όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, μορφωτικοί ακόλουθοι, κ.α. που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τα τραγικά συμβάντα που εκτυλίχθηκαν στην Γαλλική πρωτεύουσα αλλά και γύρω από θέματα συνεργασίας σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, το εμπόριο, η παιδεία, ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός.

Όπως μας είπε η Γεωργία Πετροπούλου Conan, η επιθυμία του Γάλλου Πρέσβη να επισκεφθεί την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα είναι μεγάλη και σκοπεύει να το κάνει το συντομότερο δυνατό και αφού κοπάσει η «καταιγίδα» των τωρινών διεθνών εξελίξεων.

Στο μεταξύ το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας που όλες αυτές τις μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις μελών του Isis στο Παρίσι, έχει λάβει αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ετοιμάζει μία εκδήλωση για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, η οποία ωστόσο προετοιμαζόταν από καιρό και δεν έχει να κάνει με το ότι συνέβη στο Παρίσι.

Πρόκειται για μία βραδιά με χαρακτήρα γευσιγνωσίας, με επίκεντρο το περίφημο κόκκινο Γαλλικό κρασί Beaujolais που κουβαλά πολύχρονη ιστορία και παράδοση, έχει διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητα και η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται και προέρχεται από την ομώνυμη pays – περιοχή της Βουργουνδίας κοντά στη Λυών, στην κεντροανατολική πλευρά της Γαλλίας.

H βραδιά θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 26/11 μετά τις 21.00 στο Beetle στην οδό Φιλοποίμενος κάτω από την Κανακάρη και το κλου της εκδήλωσης πέρα από το φίνο γαλλικό κρασί θα είναι η live παρουσίαση κλασικών γαλλικών τραγουδιών όπως των Ανταμό, Κριστόφ, Δαλιδά, Εντίφ Πιάφ, Τζο Ντασέν, κ.α.

Το μουσικό μέρος θα αναλάβει το σχήμα Ιntro Canto (στο σχήμα μετέχει και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος), οι οποίοι μετά τα γαλλικά τραγούδια θα πουν και λάτιν κομμάτια.

Η είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει 5 ευρώ.

Στο μεταξύ το Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών σχεδιάζει και μία σειρά κινηματογραφικών προβολών νέων γαλλικών φιλμ που θα γίνουν στο Beetle και στον Συνδετήρα, στην Αλεξίου Υψηλάντου.

Le nouveau Beaujolais

Ο όρος φρέσκο ή νέο, όταν προσδιορίζει ένα κρασί, αφορά συνήθως στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον τρύγο μέχρι το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είναι απαραίτητες, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί. Από τα μέσα του 20ού αιώνα όμως μέχρι και σήμερα το επίθετο «νέο» (nouveau) παραπέμπει πλέον και σε μια συγκεκριμένη τεχνική που έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης, τη φρεσκάδα αλλά και τη γευστική απαλότητα του κρασιού.

Η ιστορία του Beaujolais ξεκινάει σχεδόν 100 χρόνια πίσω, όταν οι βιολόγοι, μελετώντας φαινόμενα που μπορούν να συμβούν σε φρούτα, απουσία οξυγόνου, παρατήρησαν την ύπαρξη μιας μεταβολικής δραστηριότητας, μιας μορφής ζύμωσης δηλαδή, χωρίς όμως την παρέμβαση μικροοργανισμών.

Η παρατήρηση έγινε θεωρία και η θεωρία εφαρμογή στην παραγωγή κρασιών χάρη στη δουλειά του οινολόγου Μισέλ Φλανζί. Αυτή η ζύμωση απουσία μικροοργανισμών συμβαίνει μέσα στη σάρκα των φρούτων, όταν είναι άσπαστα, και συνοδεύεται από πολλά άλλα βιολογικά φαινόμενα (αντίδρασης, σύνθεσης, διάσπασης, εξέλιξης οργανικών οξέων και αζωτούχων ουσιών κ.λπ.).

Η εφαρμογή στην οινοποίηση επιτυγχάνεται με τη μεταφορά ολόκληρων σταφυλιών (χωρίς απορραγισμό) σε δεξαμενή γεμάτη με διοξείδιο του άνθρακα. Ή μπορεί να έχει προκύψει και από την αλκοολική ζύμωση μικρής ποσότητας γλεύκους που εξαρχής τοποθετήθηκε στη δεξαμενή. Στη συνέχεια, μέσα στις ρώγες των σταφυλιών ξεκινάει μια ενζυμική προσβολή των σακχάρων απουσία τόσο της μαγιάς όσο και του οξυγόνου. Σε αυτή τη φάση παράγεται το χαρακτηριστικό άρωμα των κρασιών της εν λόγω τεχνικής.

Ο χρόνος της πρώτης ζύμωσης (σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα) εξαρτάται από το επιθυμητό αποτέλεσμα και είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας: όσο πιο χαμηλή είναι τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται. Κατόπιν διαχωρίζονται τα υγρά από τα στερεά, που μεταφέρονται σε πιεστήριο για να δώσουν μετά το περαιτέρω στύψιμο τον χυμό τους. Ακολουθεί, κατά τα γνωστά, η αλκοολική ζύμωση στον χυμό για την παραγωγή του τελικού κρασιού.

Κόκκινο σαν λευκό

H πρώτη εφαρμογή της νέας τεχνικής παραγωγής κρασιών βρήκε πρόσφορο έδαφος στην αμπελουργική ζώνη του Μποζολέ, οινοπαραγωγό περιοχή με παράδοση στους πρώιμους φρέσκους οίνους. Ένα Βeaujolais Νouveau, εκτός από αρωματικό, είναι και πολύ απαλό γευστικά, επειδή με την ενδοκυτταρική ζύμωση μειώνεται η οξύτητα. Το κρασί ως αποτέλεσμα δεν γίνεται τανικό, αφού η διαδικασία δεν επιτρέπει την εκχύλιση των τανινών. Πρόκειται δηλαδή για ένα «προκλητικό» κόκκινο κρασί, που γευστικά όμως προσεγγίζει περισσότερο τον χαρακτήρα ενός λευκού ή ενός ροζέ.

Χάρη στα πλεονεκτήματά της, η μέθοδος χρησιμοποιείται και για την παραγωγή λευκών, ροζέ ή ερυθρών οίνων που δεν κυκλοφορούν κάτω από την ετικέτα «nouveau», καθώς επίσης και γλυκών.

Το γαλλικό μάρκετινγκ έδωσε ώθηση στο «νέο» κρασί και κατάφερε να δημιουργήσει έναν μύθο που επαναλαμβάνεται την τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη (η ημερομηνία καθιερώθηκε μετά το 1985) όταν μετά τα μεσάνυχτα σχεδόν το 1/3 της παραγωγής του Beaujolais – ΠΟΠ Beaujolais Νouveau και Beaujolais Villages Nouveau – ξεκινάει να διανέμεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τελετή μεταφοράς του με βαπορέτο από τον ποταμό Σον στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη, τη Λυών, είναι εντυπωσιακή και συνοδεύεται από πυροτεχνήματα, μουσική και κρασί που ρέει άφθονο στα μπαρ και τα μπιστρό της μεγαλούπολης.

Η ερυθρή ποικιλία Γκαμέ (Gamay), που δίνει ζωή στο πιπεράτο Νouveau, έχει επίσης την τιμητική της, αφού όλος ο οινικός κόσμος περιμένει να δοκιμάσει το νεότερο κρασί της καινούργιας χρονιάς.

Το σαββατοκύριακο που ακολουθεί την άφιξη του νέου κρασιού τα οινοποιεία στο Μποζολέ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να γευτούν οι οινόφιλοι όχι μόνο το φρέσκο κρασί που «έχει το όνομα», αλλά και τα παλαιωμένα κόκκινα και τα εξαιρετικά λευκά της περιοχής που «έχουν τη χάρη».

Εκτός από τη Γαλλία βέβαια κι άλλες χώρες παράγουν nouveau κρασιά, ακολουθώντας την ίδια τεχνολογία, από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture