Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το υποβλητικό νουάρ από την Ισπανία "Το μικρό νησί" αυτή τη Δευτέρα από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας

Το υποβλητικό νουάρ από την Ισπανία &quo...

Στις 18.00, στις 20.15 και στις 22.30

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πολυβραβευμένη ταινία Ισπανικής παραγωγής με τίτλο «Το μικρό νησί – La Isla Minima» παραγωγής 2014 σε σκηνοθεσία του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ θα προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας αυτή τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 στις 18.00, στις 20.15 και στις 22.30 το βράδυ, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε στην Ακτή Δυμαίων.

Σενάριο: Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, Ραφαέλ Κόμπος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χαβιέρ Γκουτιέρεζ, Ραούλ Αρεβάλο, Χεζούς Κάστρο, Αντόνια ντε λα Τόρε.

Φωτογραφία: Άλεξ Καταλάν

Μοντάζ: Χοσέ Μ. Τζ. Μογιάνο

Μουσική: Χούλιο ντε λα Ρόσα

Χώρα: Ισπανία (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 105 λεπτά.

Διακρίσεις:

- Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν, Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας.

- 17 Υποψηφιότητες στα Ισπανικά Βραβεία GOYA, από τις οποίες απέσπασε συνολικά 10 Βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Σκηνικών, Κοστουμιών και Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού.

Πρόκειται για ένα τέλεια ισορροπημένο θρίλερ από την Ισπανία.

Σε μια ισπανική κωμόπολη του 1980, δύο αστυνομικοί προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση εξαφάνισης δύο νεαρών κοριτσιών. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια, τα οποία θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα από τις ιδεολογικές κι επαγγελματικές διαφορές μεταξύ τους.

Ρεαλιστικό, υποβλητικής ατμόσφαιρας αστυνομικό νουάρ με αναφορές στο «Chinatown», στο «Seven» και στο «True Detective». Βραβευμένο με δέκα Γκόγια, εντυπωσιάζει με το υποδειγματικό αφηγηματικό στιλ του, αλλά και το διεισδυτικό τρόπο με τον οποίο περιγράφει το τέλος ενός ολόκληρου ιστορικού κύκλου, μιας σειράς αξιών ζωής και ενός είδους (παλιομοδίτικου;) μυθοπλαστικού ήρωα.

Το φιλμ εκτυλίσσεται σε μια ταραγμένη περίοδο της Ισπανίας, όταν η χώρα προσπαθούσε να μεταβεί από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία. Σκληρός ρεαλισμός, πνιγηρή ατμόσφαιρα, υποδόριο σασπένς, ανατροπές, αλλά και μια πινακοθήκη από καλογραμμένους χαρακτήρες, συνθέτουν «Το Μικρό Νησί», μία από τις καλύτερες ισπανικές ταινίες της κινηματογραφικής σεζόν.

Το «Μικρό Νησί», εξελίσσεται με φόντο τους δυσοίωνους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ και αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ. Ο Ισπανός σκηνοθέτης, μας προσφέρει ένα προσεγμένο και αισθητικά τέλειο, αστυνομικό θρίλερ.

Ένα θρίλερ, που παρά τη σχετικά προβλέψιμη εξέλιξη του σεναρίου, καταφέρνει με τη δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη, με την πανέμορφη φωτογραφία, τα πανοραμικά πλάνα αλλά και τις αξιόλογες ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών του - Χαβιέ Γκουτιέρεζ και Ραούλ Αρεβάλο - να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του θεατή, μέχρι να πέσει η αυλαία.

«Το «Μικρό Νησί» είναι μια ταινία με μια κλασική χροιά, όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, αλλά με ένα φόντο θαμπό, λασπώδες, πυκνό και αδιαπέραστο... Όπως οι ίδιοι οι βάλτοι όπου εκτυλίσσεται. Το «Μικρό Νησί» είναι ότι πιο κοντινό σε μια ταινία είδους έχω δημιουργήσει, αλλά την ίδια στιγμή έχει τη δική του ταυτότητα που το κάνει διαφορετικό και ξεχωριστό». - Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ.

Μεταφερόμαστε στον Ισπανικό Νότο, το 1980. Η χώρα πασχίζει ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις αγριότητες της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Μια σειρά από βάναυσες δολοφονίες έφηβων κοριτσιών σε μια απομονωμένη πόλη φέρνει κοντά δύο ιδιαίτερους και ανόμοιους χαρακτήρες. Πρόκειται για δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών που στέλνονται από τη Μαδρίτη για να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Στοιχειωμένοι και οι ίδιοι από το παρελθόν τους στη σκιά του απολυταρχικού καθεστώτος, ο Χουάν (Χαβιέ Γκουτιέρεζ) και ο Πέδρο (Ραούλ Αρεβάλο) θα πρέπει πρώτα να παραμερίσουν τις προσωπικές τους διαφωνίες και τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές τους, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον αδίστακτο δολοφόνο.

Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ανασύρει στην επιφάνεια τα σκοτεινά μυστικά της μικρής αυτής κοινότητας.

Παράλληλα όμως και η ζωή των δύο ντετέκτιβ τίθεται σε κίνδυνο καθώς ο δολοφόνος κινείται στις σκιές και δε διστάζει να τρομοκρατεί τόσο την τοπική κοινωνία της περιοχής, όσο και να απειλεί τους δύο αστυνομικούς που βρίσκονται στα ίχνη του.

Η ταινία έχει αποσπάσει δέκα (10) Βραβεία Γκόγια της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Φωτογραφίας. Ενώ παράλληλα με την καλλιτεχνική αξία του φιλμ, αξιόλογη ήταν και η εμπορική του επιτυχία, ειδικά στην Ισπανία.

Ο σκηνοθέτης Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ έχει πει χαρακτηριστικά:

«Για μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2009, ο Ραφαέλ Κόμπος κι εγώ φλερτάραμε με την πιθανότητα να γράψουμε μια «νουάρ» ιστορία, έχοντας ως έμπνευση το μυθιστόρημα «2666» του Μπολάνιο και ταινίες όπως «Το Δόλωμα» του Βάιντα, και άλλες όπως η «Chinatown», το «Bad Day at Black Rock», κ.α.

Ως πηγή έμπνευσης είχαμε επίσης οτιδήποτε ξυπνούσαν μέσα μας οι βαλτότοποι, ένα μαγικό και μυστηριώδες μέρος όπου ο πλούτος και η εξουσία βάδιζαν χέρι χέρι με τον πόνο και τη μιζέρια χαρακτήρων που αποτελούσαν προϊόν των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών του παρελθόντος. Με όλες αυτές τις πληροφορίες ξεκινήσαμε να γράφουμε μια ιστορία. Αποφασίσαμε να την τοποθετήσουμε χρονικά στο 1980, μια χρονιά μεγάλης πολιτικής έντασης στην Ισπανία, μια ένταση που έπρεπε να γίνεται αντιληπτή στο φόντο, όπως κανείς αντιλαμβάνεται το τρίξιμο των δοντιών».

Με φόντο τους δυσοίωνους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ, ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ καλύπτει δεξιοτεχνικά την απόσταση που χωρίζει την κλασική «Chinatown» από το πρόσφατο «True Detective» και παραδίδει ένα υποβλητικό αστυνομικό θρίλερ με ασφυκτική ένταση και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, έχει γράψει ο Γιώργος Ρούσσος.

*Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης της Πάτρας κάθε Δευτέρα σημειώνουν μεγάλη επιτυχία και προσέλευση σινεφίλ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture