Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ο Μίμης Πλέσσας και δυο διακεκριμένοι επιστήμονες στο ετήσιο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας στην Πάτρα

Ο Μίμης Πλέσσας και δυο διακεκριμένοι επ...

Πρόκειται για τον Αγγλοκαναδό καθηγητή Graham Moore και τον Έλληνα ακαδημαικό Γεώργιο Κόλλια

Το ετήσιο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Κεντρικοί ομιλητές του 16ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γιάννη Ματσούκα, Συντονιστή Οργάνωσης Συνεδρίου, π. Διευθυντή Μεταπτυχιακού Προγράμματος, 1997-2013 “Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων” θα είναι ο Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου του Calgary του Καναδά, Graham Moore και ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κόλλιας.

Θα συμμετέχουν επίσης διακεκριμένοι επιστήμονες ερευνητές.

Πριν από τις κεντρικές ομιλίες, στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, έργα του οποίου θα ερμηνεύσουν ο Σπύρος Κλείσσας και η Κωνσταντίνα Ντίνου. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει τιμήσει τον πιανίστα και συνθέτη Μίμη Πλέσσα με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας. Ο Μίμης Πλέσσας είναι επίσης Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Cornell, στις Η.Π.Α..

Το 16ο Συνέδριο είναι συνέχεια μιας παράδοσης του επιτυχημένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία» να διοργανώνει ετησίως ένα συνέδριο με διακεκριμένους ομιλητές. Σε προηγούμενα συνέδρια έχουν προσκληθεί κορυφαίοι διεθνώς ερευνητές, μεταξύ των οποίων και πέντε Νομπελίστες. Το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει λάβει τον τίτλο Euromaster και έχει αξιολογηθεί ως μια Δράση Αριστείας.

Ο Καθηγητής Graham Moore είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Exeter της Αγγλίας, όπου και πραγματοποίησε επίσης την μεταπτυχιακή του διατριβή (MSc) στην δομή της τοξικής πρωτεΐνης ricin.

Η Διδακτορική του διατριβή πραγματοποιήθηκε στον Τομέα της Βιοχημείας, στο Πανεπιστήμιο Ottawa του Καναδά, στον μηχανισμό του ενζύμου καρβοξυπεπτιδάση. Ακολούθησαν μεταδιδακτορικές έρευνες στην πεπτιδική χημεία στο Max Planck Institute της Γερμανίας και στον Τομέα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Calgary του Καναδά, όπου και εξελέγη Καθηγητής.

Έχει διατελέσει Chairman στο Endocrine Research Group, του Πανεπιστημίου Calgary. Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Calgary του Καναδά στο Τμήμα Pharmacology & Therapeutics ως Καθηγητής, ασχολήθηκε κυρίως με την σύνθεση αναλόγων πεπτιδίων, με τη φαρμακολογική μελέτη σε πειραματικά μοντέλα και με το μηχανισμό δράσης των.

Είναι πρωτοπόρος διεθνώς για την έρευνά του στους Μιμητές Πεπτιδίων, όπου ανέπτυξε μεθόδους σχεδιασμού και σύνθεσής των για πεπτιδικές ορμόνες. Η έρευνά του οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά τον μηχανισμό της δράσης πεπτιδίων, όπως της αγγειοτενσίνης. Οι μέθοδοί του στην ανάπτυξη διαμορφωτικών μοντέλων για τον σχεδιασμό φαρμακευτικών μορίων εφαρμόσθηκαν και σε άλλα σημαντικά πεπτίδια που ρυθμίζουν κυτταρικές λειτουργίες.

Οι μελέτες του οδήγησαν στην ανακάλυψη της Σαρμεσίνης (Sarmesin), του πρώτου πεπτιδικού αναστολέα τύπου ΙΙ, ανταγωνιστή της αγγειοτενσίνης ΙΙ που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και σε μη πεπτιδικούς μιμητές της (σαρτάνες, νέα γενιά αντιυπερτασικών).

Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν τον δρόμο για τον γενικό σχεδιασμό μιμητών πεπτιδίων, στη βάση του μηχανισμού δράσης των, που αποτελούν τη νέα γένιά φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο Καθηγητής Moore έχει λάβει πολλές διακρίσεις στη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας. Ήταν ο πρώτος ερευνητής διεθνώς, του οποίου οι μέθοδοι σχεδιασμού μιμητών με τη χρήση Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) και Μοριακών Μοντέλων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποτέλεσαν τη βάση για τον σχεδιασμό μικρών οργανικών μορίων ως μιμητών πεπτιδίων.

*Ο Γιώργος Κόλλιας είναι βιολόγος, τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Ανοσολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", όπου διατέλεσε Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής το διάστημα από το 2002 εώς το 2010.

O κ. Κόλλιας ανέπτυξε γενετικές μεθόδους για τη μελέτη της λειτουργίας των κυτταροκινών, ιδιαίτερα του Παράγοντα Νέκρωσης Όγκων (TNF), σε ζωικά μοντέλα ασθενειών του ανθρώπου. Αναγνωρίζεται διεθνώς για πρωτοποριακές εργασίες που οδήγησαν στις πρώτες κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη βιολογικών αντι-TNF

θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίες θεωρούνται σήμερα πρότυπες βιολογικές θεραπείες με εφαρμογές σε πλήθος χρόνιων φλεγμονωδών νόσων. Το εργαστήριο του κ. Κόλλια συγκαταλέγεται στα πλέον παραγωγικά εργαστήρια ως προς την συμβολή του στην κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών

ανάπτυξης χρόνιων, φλεγμονωδών, ανοσολογικών νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις εντεροπάθειες και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

To εργαστήριο του κ. Κόλλια υποστηρίζεται από Ευρωπαϊκά, διεθνή και εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα καθώς και από τη διεθνή φαρμακευτική βιομηχανία. Πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση από το «πρόγραμμα έμπειρων ερευνητών» του

Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για τη μελέτη του ρόλου των μεσεγχυματικών κυττάρων στην ομοιόσταση και την παθοφυσιολογία του εντέρου.

Το επιστημονικό και διοικητικό έργο του κ. Κόλλια συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη μεγάλων υποδομών επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, και την υποστήριξη της εκπαίδευσης νέας γενιάς Ελλήνων επιστημόνων. Τα ζωικά μοντέλα νόσων και γενετικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριό του έχουν διανεμηθεί και υποστηρίζουν την έρευνα σε περισσότερα από 200 διεθνή ακαδημαϊκά και βιομηχανικά εργαστήρια.

Το 2005, ο κ. Κόλλιας ίδρυσε την πρώτη εξαγωγική επιχείρηση έντασης γνώσης - τεχνοβλαστό του Ερευνητικού Κέντρου Βιοιατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ». Από το 2000, ο κ. Κόλλιας είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO).

Υπηρέτησε ως εκλεγμένος Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (2009-2010) και ως Τακτικό Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2001-2003 και 2005-2009). Έχει διατελέσει Εθνικός Εκπρόσωπος στο European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI, 2010-2012) και είναι μέλος της Ομάδα Εργασίας Health and Food του ESFRI μέχρι σήμερα. Διατέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Εναρκτήριων Προγραμμάτων (Starting Grants) στον Τομέα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC, 2012-2013).

Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις Βιοεπιστήμες του EASAC - European Academies Science Advisory Panel ενώ το 2014 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο Carol-Nachman για πρωτοποριακές έρευνες στον τομέα της Ρευματολογίας.

 

Ο Graham Moore που θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς για την έρευνά του στους Μιμητές Πεπτιδίων, έχει αναπτύξει μεθόδους σχεδιασμού και σύνθεσής των για πεπτιδικές ορμόνες.

Ο Graham Moore που θεωρείται πρωτοπόρος ...

Ο Graham Moore που θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς για την έρευνά του στους Μιμητές Πεπτιδίων, έχει αναπτύξει μεθόδους σχεδιασμού και σύνθεσής των για πεπτιδικές ορμόνες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being