Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συνεχίζεται η έκθεση της μόνιμης συλλογής του Δήμου Πατρέων - Ετοιμάζονται 2 νέες εκθέσεις για τον Γενάρη

Συνεχίζεται η έκθεση της μόνιμης συλλογή...

Οι καινούριες εκθέσεις θα γίνουν λόγω μεγέθους, στον χώρο της Αγοράς Αργύρη

Συνεχίζεται στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, στο ισόγειο του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Μαιζώνος, η έκθεση με έργα της μόνιμης συλλογής του Δήμου Πατρέων, κάποια από τα οποία εκτίθενται για 1η φορά ενώ άλλα είναι νεότερα αποκτήματα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών άνοιξε εκ νέου τις πύλες της, για τη νέα περίοδο την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015 και στην συγκεκριμένη έκθεση που επισκέπτονται και σχολεία της περιοχής, φιλοξενούνται μεταξύ άλλων δύο ελαιογραφίες  με τίτλο «Μορφές» και «Ζευγάρι» του Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους και το έργο «Through regions of gold, 2009» της Μέλανι Πραποπούλου.

Οι φιλότεχνοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα έργα ζωγραφικής των:

Kλεοπάτρα Bαρβεροπούλου, Pάλλη Kοψίδη, Aπόστολου Γιαγιάνου, Άλκη Πιερράκου, Aπόστολου Λάβδα, Όπυς Zούνη, Νίκου Σεφεριάδη, Στάθη Ανδρουτσάκη, Χριστίνας Παπαβασιλείου, Ερνέστο Κάρτερ και Giuserre Clemente.

Παρουσιάζονται επίσης χαρακτικά των  καλλιτεχνών Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Φώτη Mαστιχιάδη, Γιάννη Στεφανάκη  (Από το Ανθολόγιο Πατρινών Ποιητών 1950-1995), Άριας  Κομιανού,  Sandro Bracchitta και του  Χέρμαν Μπλάουτ από τα βιβλία «Παραμύθια και Όνειρα,1995» σε ποίηση του Διονύση Καρατζά & «Συν Αισθήματα 1995» σε ποίηση του Διονύση Καρατζά & Σωτήρη Παστάκα.

Έργα μεικτής τεχνικής των Πάνου Mητσόπουλου, Παναγιώτη Φερεντίνου και το Κολάζ του Fred Emmerich συμπληρώνουν την έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται με έργα από την πρόσφατη σημαντική  δωρεά των συλλεκτών Τάκη και Μαίρης Τσονάκα.

Από την δωρηθείσα συλλογή  των προαναφερόμενων δωρητών παρουσιάζονται χαρακτικά  των  καλλιτεχνών Γιάννη  Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Κώστα  Λαχά, Νέστορα Βαρβέρη, Αλφόνσου  Χόροβιτς, Γιάννη  Μόραλη, Ράλλη  Κοψίδη, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη  Γαΐτη, Γεώργιου  Σικελιώτη, Τόνιας Νικολαΐδη, A. Tάσσου και Γιώργιου Σταθόπουλου.

Ώρες  λειτουργίας:

Καθημερινά από Τρίτη έως και Παρασκευή,  8.00 π.μ έως 2.30 μ.μ. και το Σάββατο 10.00 π.μ έως 2.00 μ.μ.

Στο μεταξύ όπως ανέφερε στο thebest.gr, η Γιάννα Παναγοπούλου, στέλεχος του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Πατρέων, η οποία και ανέλαβε υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης, στη θέση του Δημήτρη Παπανικολάου που συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγους μήνες, αυτό το διάστημα καταρτίζεται το πρόγραμμα για τη νέα περίοδο και ήδη προγραμματίζονται δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες λόγω μεγέθους θα φιλοξενηθούν στην Αγορά Αργύρη όπως και η έκθεση «''Εικαστικές Τέχνες & αντίσταση'' – Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή -  Αντίσταση – Εμφύλιος - τόποι εξορίας έως το 1967», που συνδιοργάνωσαν την περασμένη άνοιξη ο Πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρόεδρος του οποίου είναι η Εύα Μελά.

Η μία από τις νέες εκθέσεις που θα προορίζεται για τον Ιανουάριο του 2016, θα είναι σε συνεργασία με την Ένωση Εικαστικών Πάτρας, πρόεδρος της οποίας είναι η Χρυσάνθη Βανταράκη, εικαστικός-πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια Καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η δεύτερη έκθεση που θα γίνει πιθανότατα τον Φεβρουάριο θα είναι σε συνεργασία και πάλι με το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα συμμετέχουν εικαστικοί δημιουργοί και καλλιτέχνες που ζουν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή ή κατάγονται από εδώ.

Από πλευράς του Δήμου Πατρέων υπάρχει η πρόθεση για πολλά πράγματα και άλλες συνεργασίες ωστόσο το μείζον θέμα είναι η εξασφάλιση του ανάλογου μπάτζετ, κάτι που είναι αβέβαιο δεδομένης της κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών του Δήμου.

Πάντως κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει λαμπρές εκθέσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών από κοινού με κορυφαία εικαστικά ιδρύματα και μουσεία της χώρας όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.α. Η Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας λειτουργεί από το 1988.

Αναφορικά με την τωρινή καλλιτεχνική επιτροπή απαρτίζεται από τους Ειρήνη Μπράττη, Διονύση Γερολυμάτο και Ηλία Αηδονίδη καθώς και έναν εικαστικό από την Αθήνα.

Την ίδια ώρα ωστόσο δεν υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής όπως είχαμε συνηθίσει κατά το παρελθόν. Οι φιλότεχνοι θυμούνται την συμβολή του Ανδρέα Ιωαννίδη, ο οποίος μάλιστα παρέδιδε και εικαστικές διαλέξεις συνήθως στον χώρο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου (όπου έχει μεταφερθεί και λειτουργεί πλέον το Μουσείο Λαικής Τέχνης το οποίο και επισκέπτονται πολλά σχολεία).

Στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην άνω πόλη επαναλειτουργεί ως γνωστό και το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων όπου άφησε κατά το παρελθόν την σφραγίδα της η εικαστικός Κλεοπάτρα Δίγκα. Ο σημερινός καλλιτεχνικός του διευθυντής είναι ο Αντώνης Βάος, ο οποίος ήταν πριν καλλιτεχνικός διευθυντής στην τότε ΔΕΠΑ στο Ρίο όταν και ήταν ανεξάρτητος Δήμος με υπεύθυνη αντιδήμαρχο πολιτιστικών την Βίκυ Αγγελοπούλου. Ο κ. Βάος είχε διατελέσει και μέλος της επιτροπής του Φεστιβάλ/διαγωνισμού Θεάτρου Σκιών του Δήμου Πατρέων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το ενδιαφέρον των Πατρινών και όχι μόνο είναι ζωηρό για τα τμήματα του Εικαστικού εργαστηρίου (παιδικό και ενηλίκων) και μάλιστα πέρα από τα σταθερά τμήματα της ζωγραφικής, κεραμικής (σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι ενδιαφερόμενοι για τον πηλό βρίσκονται σε σειρά προτεραιότητας λόγω της αυξημένης συμμετοχής), συζητείται η λειτουργία και νέων τμημάτων για κόσμημα και θέατρο σκιών – καραγκιόζη. Διοικητική υπεύθυνη στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων είναι η Μαρία Μανεσιώτη.

*Η έκθεση της μόνιμης συλλογής του Δήμου Πατρέων αναμένεται να συνεχιστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη και όλο τον Δεκέμβριο.

Επιμέλεια κειμένου - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Αλλαγή σκυτάλης στην Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας - Νέα υπεύθυνη η Γιάννα Παναγοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture