Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τα 30.000 εισιτήρια έχει φτάσει ο "Αστακός" και καταφθάνει την Πέμπτη και στην Πάτρα

Τα 30.000 εισιτήρια έχει φτάσει ο "...

Η αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου προβάλλεται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως Αγγλία, Ιταλία, Αυστραλία

Έχουν περάσει πέντε μήνες από την βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, για τη νέα του ταινία που είναι και αγγλόφωνη, το «The Lobster - Ο Αστακός» καθώς και ένας μήνας από την προβολή του στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

Αν και ιδιαίτερη, «παράξενη» ταινία, με ένα λαμπρό καστ με επικεφαλής την Ρέιτσελ Βάις και τον Κόλιν Φάρελ, «Ο Αστακός» έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των σινεφίλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο μεταξύ φαίνεται πως η ταινία αρχίζει να μπαίνει και στον χορό των βραβείων.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που μας εστάλη, μαθαίνουμε πως ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Βραβείων Moet British Independent Film Awards στην Μ. Βρετανία και ο «Αστακός» όπου ήδη προβάλλεται με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφερε να λάβει τις περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε άλλη ταινία, σύνολο 7.

Πιο συγκεκριμένα διεκδικεί τα βραβεία Καλύτερης (ανεξάρτητης βρετανικής) ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), σεναρίου (Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου), Παραγωγής, Α’ ανδρικού ρόλου (Κόλιν Φάρελ), Β’ γυναικείου ρόλου (Ολίβια Κόουλμαν) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μπεν Γουίσο). Ο Μπεν Γουίσο παίζει και στη νέα ταινία Τζέιμς Μποντ «Spectre» που ήδη σαρώνει στην Αγγλία και αλλού.

Ακολουθούν σε αριθμό υποψηφιοτήτων η κοινωνική δραματική ταινία «45 Years», με τους επίσης υποψήφιους για καλύτερη ερμηνεία Charlotte Rampling και Tom Courtenay (η συγκεκριμένη ταινία προβάλλεται ήδη στην Αθήνα σε διανομή της Seven Films και έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και την προσοχή των σινεφίλ). Συνολικά το «45 Χρόνια» διεκδικεί 6 βραβεία όσα και η ταινία «Μάκμπεθ» του Justin Kurzel με τον Μάικλ Φασμπέντερ.

Επιστρέφοντας στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, τα 30.000 περίπου εισιτήρια  του πρώτου δεκαημέρου του στις ελληνικές αίθουσες και οι ουρές που σχηματίζουν οι θεατές στους 8 κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου άνοιξε το φιλμ, μαρτυρούν το ισχυρό ρεύμα της ταινίας αυτής που συζητήθηκε έντονα τόσο τις Κάννες όσο και αλλού όπως στο Φεστιβάλ του Λονδίνου (London BFI Film Festival) στα μέσα Οκτωβρίου, για την ιδιαίτερη και τολμηρή γραφή της.

Ο «Αστακός» θα συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα ανοίξει παράλληλα και σε 12 επαρχιακές πόλεις, ανάμεσα τους είναι και η Πάτρα (από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015). Εξάλλου στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε είχε προβληθεί και η προηγούμενη ταινία του που είχε φτάσει και έως τα Όσκαρ, «Ο Κυνόδοντας».

Αφοπλιστικά ρομαντικός και πιστός σε μια ιδιαίτερη κινηματογραφική γραμματική, ο Γιώργος Λάνθιμος πραγματοποίησε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με μια ιστορία που υπογράφει ο ίδιος και ο Ευθύμης Φιλίππου, ένα δίδυμο που το 2009 καρπώθηκε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με τον «Κυνόδοντα» στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά και το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις» στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας δυο χρόνια αργότερα.

Στην Αγγλία αλλά και στην Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε ο «Αστακός») η ταινία έφτασε στις πρώτες 15 μέρες προβολής του τις 740.000 λίρες σε εισπράξεις, σημειώνοντας μάλιστα 10% αύξηση στα εισιτήριά του από την 1η εβδομάδα της ενώ στη Γαλλία άνοιξε σε 126 αίθουσες κόβοντας την πρώτη μέρα 17.500 εισιτήρια. Το Γαλλικό κοινό είναι αλήθεια πως θεωρείται πιο απαιτητικό.

Στην Ολλανδία, η ταινία άνοιξε σε 28 αίθουσες, κόβοντας περισσότερα από 16.000 εισιτήρια την 1η εβδομάδα προβολής της ενώ στην γειτονική Ιταλία, ο «Αστακός» έκοψε 50.000 εισιτήρια σε 48 αίθουσες μέσα στις 10 πρώτες μέρες προβολής.

Πέρα από τον Ατλαντικό, η ταινία άνοιξε στην Αυστραλία, όπου σε 8 αίθουσες μέσα σε μια εβδομάδα κατάφερε να κάνει πολλαπλές sold-out προβολές, με εισπράξεις που υπερβαίνουν τα 100.000 δολάρια ενώ ακόμα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει στη Νότιο Κορέα!

Σύνοψη

Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο.

Εκεί είναι υποχρεωμένοι - σε διάστημα 45 ημερών- να βρούν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

Η ταινία που είναι μια συμπαραγωγή της Faliro House, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή από τη Feelgood Entertainment.

Αποσπάσματα από κριτικές

«Μια αναπάντεχα συγκινητική, μαγευτικά παράξενη ιστορία αγάπης». Indiewire

«Ο Αστακός είναι κομψός και εκκεντρικός, στο γνωστό πλέον στιλ του Λάνθιμου». The Guardian

«Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια ευφυώς αστεία, απροσδόκητα συναισθηματική σάτιρα μιας κοινωνίας που έχει ψύχωση με τα ζευγάρια…κλιμακώνεται, μέσα από τη δική της οξύνουσα λογική, σε μια ιστορία αγάπης βαθιάς τρυφερότητας και πρωτοτυπίας». Variety

Το καστ περιλαμβάνει τους Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw.

Παραγωγοί: Ed Guiney, Lee Magiday, Ceci Dempsey, Yorgos Lanthimos.

Εxecutive producers: Andrew Lowe, Tessa Ross, Sam Lavender.

Συμπαραγωγοί: Xρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Leontine Petit, Carole Scotta, Joost de Vries και Derk-Jan Warrink.

Διεύθυνση Φωτογραφίας:  Θύμιος Μπακατάκης

Μοντάζ:  Γιώργος Μαυροψαρίδης

Παραγωγή: Element Pictures, Scarlet Films, Limp Films

Συμπαραγωγή:   Faliro House Productions (Greece), Haut et Court (France), Lemming Film (Netherlands).

Με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη του Eurimages.

*Η φωτ. των Colin Farrell και της Rachel Weisz από την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου είναι: (Vianney Le Caer/Invision/PA).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture