Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Πορεία στο μέτωπο: Ημερολόγιον Ελληνο–ιταλικού πολέμου εν Αλβανία» - Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Πικραμένος

«Πορεία στο μέτωπο: Ημερολόγιον Ελληνο–ι...

Περιλαμβάνει τρία ημερολόγια δύο στρατιωτών που συνυπηρέτησαν στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940-1941

Οι Πατρινές εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου κάνουν πάντα επιμελημένες και ενδιαφέρουσες εκδόσεις βιβλίων. Αυτό τον καρό, από τις εκδόσεις «Πικραμένος» κυκλοφορήθηκε μόλις, στην κατηγορία της Νεοελληνικής ιστορία, η νέα έκδοση με τίτλο «Πορεία στο μέτωπο: Ημερολόγιον Ελληνο–ιταλικού πολέμου εν Αλβανία».

Το βιβλίο 94 σελίδων περιλαμβάνει τρία ημερολόγια δύο στρατιωτών που συνυπηρέτησαν το εθνικό καθήκον στην πρώτη γραμμή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-1941.

Τα τεκμήρια προέρχονται από τα χειρόγραφα του Σταύρου Μαυράκη, που ανακάλυψε η κόρη του, Καίτη Μαυράκη-Λύχρου, τυχαία σε ένα συρτάρι μετά τον θάνατό του. Μαζί με τα δύο ιδιόχειρα χειρόγραφα του πατέρα της βρέθηκε κι ένα ημερολόγιο δακτυλογραφημένο, γραμμένο από τον άγνωστο συμπολεμιστή του πατέρα της Α.Κ.

Η παρακολούθηση του χρονικού της πορείας στο μέτωπο του κάθε συντάκτη, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες του Στρατού, τις πρώτες κιόλας ημέρες του Οκτώβρη του 1940, έως και τη βίαιη διακοπή της γραφής του ενός και έως συνθηκολόγηση του δεύτερου, αναδεικνύει τα βιώματα των προσώπων και τον παλμό του πολέμου.

Η έκδοση, πέραν της συμβολής στο αρχείο της νεότερης ιστορίας του τόπου μας και τη γνωριμία μας με ηχηρές και περήφανες άλλοτε παρουσίες που τείνουν να φεύγουν πλέον από τη ζωή, αποσκοπεί στην απότιση φόρου τιμής στη μνήμη στρατιωτών του πολέμου του 1940-41 και προσφορά στη συλλογική μνήμη χάρη στον ανιδιοτελή ηρωισμό και τη σεμνότητα απλών στρατιωτών που… δεν νικήθηκαν ούτε στιγμή κατά την πορεία στο μέτωπο.

Απόσπασμα από το «Εμεἰς δε νικηθήκαμε (Ημερολόγιον)», Α.Κ.

«Η σημαία του κατακτητού κυματίζει επί του Ιερού Βράχου… Και όμως δεν νικηθήκαμε… Έχουμε την συνείδησίν μας αναπαυμένη ότι εκτελέσαμε το καθήκον μας. Αντιμετωπίζουμε την καινούργια κατάστασιν με ψυχραιμία και το μέτωπο υψηλά, με την πεποίθησιν πως μία ημέρα θ’ αποκτήσουμε την ελευθερία μας, βγαλμένη από τα ιερά κόκκαλα των συναδέλφων μας που λευκαίνονται εκεί επάνω στα άγρια και άξενα βουνά της Αλβανίας.

Μάιος 1941»

Οι εκδόσεις «Πικραμένος» βρίσκονται στην οδό Τερψιθέας 2 & Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα. Τηλ. 2610 432200. Το βιβλίο βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Λιανική τιμή του συγκεκριμένου βιβλίου: 8 €.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture