Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Χρυσή Αθηνά των φετινών «Νυχτών Πρεμιέρας» δόθηκαν στο «Ντεγκραντέ» από την Παλαιστίνη

Η Χρυσή Αθηνά των φετινών «Νυχτών Πρεμιέ...

Το κλείσιμο της αυλαίας περιελάμβανε την προβολή του επίκαιρου φιλμ "Dheepan"

Το φιλμ «Ντεγκραντέ» των Aραμπ και Τάρζαν Νάσερ που εκτυλίσσεται σε ένα κομμωτήριο της Παλαιστίνης έκανε την έκπληξη και βραβεύτηκε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 το βράδυ, με τη Χρυσή Αθηνά του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος των Νυχτών Πρεμιέρας – 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στην τελετή λήξης που φιλοξενήθηκε στον κινηματογράφο Ιντεάλ, στην οδό Πανεπιστημίου σφραγίζοντας τη φετινή 12ήμερη γιορτή του σινεμά.

Το «Ντεγκραντέ», που φέρει τη σφραγίδα της Παλαιστίνης, της Γαλλίας και του Κατάρ στην παραγωγή, τιμήθηκε με τη Χρυσή Αθηνά στο Φεστιβάλ. Ηρωίδες του είναι δεκατρείς γυναίκες που εγκλωβίζονται μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα σε ινστιτούτο ομορφιάς της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από βίαιες συμπλοκές στους δρόμους, ανταλλάσσοντας με χιούμορ κουτσομπολιά αλλά και μερικούς από τους βαθύτερους φόβους τους.

Το φιλμ όπως αναφέρει η αναλυτική ανάρτηση του σάιτ της εφημερίδας Έθνος, αγαπήθηκε από την Κριτική Επιτροπή Νέων του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Η επικαιρότητα και οι αλήθειες της ζωής βρέθηκαν στο επίκεντρο των προτιμήσεων όχι μόνο της επιτροπής αλλά και του κοινού, όπως δείχνουν τα φετινά βραβεία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε το «Καλοκαίρι του έρωτά μου» της Αλαντέ Καβαϊτέ, ένα δράμα έρωτα και ενηλικίωσης με φόντο τη λιθουανική επαρχία και ηρωίδες δύο κορίτσια που ερωτεύονται ενώ το Βραβείο καλύτερου σεναρίου παρέλαβε επί σκηνής ο πρωτοεμφανιζόμενος Ιρλανδός Μαρκ Νούναν για το «Είσαι και άσχημος», ένα γλυκόπικρο και ταυτόχρονα συγκινητικό δράμα που αφηγείται πώς θείος και ανιψιά, εκείνος μόλις αποφυλακισμένος (τον υποδύεται ο γνωστός από τον ρόλο του στη σειρά Game of Thrones ηθοποιός Εϊντεν Γκίλεν) κι εκείνη (Λόρεν Κίνσελα) μόλις ορφανή, μετακομίζουν μαζί στην ιρλανδική επαρχία και γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

Επιπλέον, όπως γράφει η Άντα Δαλιάκα στο σάιτ της εφημερίδας «Έθνος», Ειδική Μνεία Ερμηνείας αποφάσισε η κριτική επιτροπή να αποδώσει στη Βερόνικα Λίνας, συνσκηνοθέτη με τη Λάουρα Σιταρέλα καθώς και πρωταγωνίστρια του αργεντίνικου «Η κυρία των σκύλων», το οποίο έξω από τις συνηθισμένες κινηματογραφικές νόρμες υφαίνει το πορτρέτο μιας γυναίκας που τριγυρίζει μόνη στα λιβάδια, έξω από το Μπουένος Αϊρες, παρέα με τους σκύλους.

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε από τους θεατές του Φεστιβάλ στο γερμανικό δράμα «Ο λαβύρινθος της σιωπής» του Τζούλιο Ρικιαρέλι που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Τέλος, τη Χρυσή Αθηνά του διαγωνιστικού τμήματος Μουσική & Φιλμ απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Τζάκο Παστόριους» των Πολ Μάρσαντ και Στίβεν Κιζάκ που εξιστορεί την περιπετειώδη ζωή του Τζάκο Παστόριους (1951-1987), ο οποίος αν και απεβίωσε μόλις στα 35 του χρόνια, άλλαξε την πορεία της μοντέρνας μουσικής επαναπροσδιορίζοντας τον ήχο και τον ρόλο του ηλεκτρικού μπάσου.

Το κλείσιμο της αυλαίας των 21ων Νυχτών Πρεμιέρας είχε πολιτική χροιά και επίκαιρο χαρακτήρα, καθώς έγινε, αμέσως μετά την ανακοίνωση και απονομή των βραβείων και περιελάμβανε την προβολή του βραβευμένου φέτος με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ, μια ταινία που στέκεται στον αγώνα μιας τριμελούς οικογένειας μεταναστών από τη Σρι Λάνκα να χτίσουν τη ζωή τους σε ένα από τα πιο υποβαθμισμένα και επικίνδυνα προάστια του Παρισιού. Το φιλμ θα βγει στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Σπέντζος και Seven Films και μάλλον θα έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Ο Γιάννης Βελσεμές τιμήθηκε με το βραβείο πρωτομφανιζόμενου σκηνοθέτη για την ταινία «Νορβηγία».

Ακολούθησε πάρτι για το κοινό και τους καλεσμένους του Φεστιβάλ στο Six Dogs

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, είναι ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Tις προβολές του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας παρακολούθησαν και πολλοί Πατρινοί σινεφίλ.

Φωτ. - Γρηγόρης Χρυσοχοίδης.

Πηγή - ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture