Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα:Με την "Κυρία από τη Σαγκάη" ξεκινούν αύριο οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης

Πάτρα:Με την "Κυρία από τη Σαγκάη&q...

Για την περίοδο 2015-2016

Με την προβολή της ταινίας "Η κυρία από τη Σαγκάη" ξεκινά η περίοδος 2015-2016 της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, αύριο Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

Η ΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΓΚΑΗ - THE LADY FROM SHANGAI

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς

Σενάριο: Όρσον Γουέλς, Γουίλιαμ Καστλ, Τσαρλς Λέντερερ, Φλέτσερ Μαρκλ.

Ηθοποιοί: Ρίτα Χέιγουορθ, Όρσον Γουέλς, Εβερετ Σλόουν, Γκλεν Αντερς, Τεντ ντε Κορσία.

Φωτογραφία: Τσαρλς Λότον Τζ.,  Ρούντολφ Ματέ, Τζόζεφ Γουόκερ.

Μοντάζ: Βαϊόλα Λόρενς

Μουσική: Χέινζ Ρέμχελντ

Χώρα: Η.Π.Α. (Α/Μ)

Διάρκεια: 87΄

 

Πρώτη Προβολή: Ώρα 6.00 μ.μ..

Δεύτερη Προβολή:Ώρα 8.15 μ.μ.

Τρίτη Προβολή: Ώρα 10.30 μ.μ..

 

Ένα από τα καλύτερα νουάρ όλων των εποχών με πρωταγωνιστή, σεναριογράφο και σκηνοθέτη τον αξεπέραστο Όρσον Γουέλς.

Ο μοναχικός Μάικλ Ο’Χάρα σαγηνεύεται από τη femme fatale Έλσα Μπάνιστερ. Μέσα σε ελάχι­στο χρονικό διάστημα, ωστόσο, ο παθιασμένος ναυτικός πιάνεται στον ιστό που έχουν πλέξει προσεκτικά γύρω του οι άνθρωποι που τον πε­ριβάλλουν.

Μια πρωτοπρόσωπη, κυνική αφήγηση ενός αν­θρώπου που αρνείται να προδώσει το ερωτικό του πάθος κι ένα σκοτεινό υπαρξιακό ημερολόγιο που μετατρέπεται σε ντελιριακό, σουρεαλιστικό και παραισθησιογόνο σκηνοθετικό επίτευγμα το οποίο απογειώνεται στο περίφημο φινάλε του.

 

Ακόμη μια κλασική ταινία στη φιλμογραφία του μεγαλύτερου σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Μπορεί να είχαν περάσει μόλις έξι χρόνια από την κυκλοφορία του «Πολίτη Κέιν», όμως τίποτα δεν θύμιζε πια εκείνη την εποχή. Η σχέση του Όρσον Γουέλς με τη Ρίτα Χέιγουορθ ψυχορραγούσε, ενώ ο μακαρθικός κλοιός είχε αρχίσει να σφίγγει επι­κίνδυνα γύρω του. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα ο Αμερικανός δεξιοτέχνης αποφάσισε να μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Σέργουντ Κινγκ «Αν πεθάνω πριν ξυπνήσω» με νουάρ καλλιτεχνι­κούς όρους. Ερμηνεύει ο ίδιος τον μοναχικό Μάικλ Ο’Χάρα, τον οποίο σαγηνεύει η femme fatale Έλσα Μπάνιστερ/Ρίτα Χέιγουορθ. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο παθιασμένος ναυτικός πιάνεται στον ιστό που έχουν πλέξειπροσεκτικά γύρω του οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν.

Παρότι η απόφαση του παραγωγού να αλλάξει τρεις φωτογράφους (! ) και να κόψει 60 λεπτά από τη βερσιόν του Γουέλς πλήγωσε την αφηγηματική κι αισθητική συνοχή του, το φιλμ παραμένειασυνα­γώνιστο: μια πρωτοπρόσωπη, κυνική αφήγηση ενός ανθρώπου που αρνείται να προδώσει το ερωτικό του πάθος κι ένα σκοτεινό υπαρξιακό ημερολόγιο που μετατρέπεται σε ντελιριακό, σουρεαλιστικό και παραισθησιογόνο σκηνοθετικό επίτευγμα το οποίο απογειώνεται στο περίφημο φινάλε του.

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ

 

 

Ενας Ιρλανδός ναυτικός, ο Μάικλ Ο’ Χάρα, συνα­ντά στο Σέντραλ Παρκ την όμορφη ξανθιά Ελσα και τη σώζει από την επίθεση τριών κακοποιών. Συνοδεύοντάς την σπίτι της, γνωρίζει το σύζυγό της, το δικηγόρο Αρθουρ Μπάνιστερ, που έχει μια ελαφρά αναπηρία. Καθώς πρόκειται να πάνε στο Σαν Φρανσίσκο με το γιοτ τους του προσφέρουν δουλειά και ο Μάικλ δέχεται. Στο γιοτ βρίσκεται και ο συνέταιρος του Αρθουρ, ο Τζορτζ Γκρίσμπι, που πείθει τον Μάικλ να τον βοηθήσει να σκηνοθετήσει το θάνατό του, έναντι αδρής αμοιβής. Ο Μάικλ που σχεδιάζει με τα χρήματα να το σκάσει με την Eλσα, την οποία έχει ερωτευτεί, δέχεται και υπογράφει μια ομολογία της «δολοφονίας».

(Διαβάστε και το αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς, στην αρχή του προγράμματος).

ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ (1915 - 1985) - ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

CITIZEN KANE (1941), THE MAGNIFICENT AMBERSONS (1942), IT IS ALL TRUE (1934), Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (1946), Η ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ (1947), ΜΑΚΒΕΘ (1948), ΟΘΕΛΛΟΣ (1952), Ο Κ. ΑΡΚΑΝΤΙΝ (1955), Ο ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ (1958), Η ΔΙΚΗ (1962), ΦΑΛΣΤΑΦ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ (1966), ΑΘΑΝΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1968), DEAD RECKONING (1968), ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ (1973).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture