Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πλούσιο το πρόγραμμα του Επίκεντρο+ για τη νέα περίοδο - Παρουσιάστηκε παρουσία πολλών γνωστών φιλότεχνων

Πλούσιο το πρόγραμμα του Επίκεντρο+ για ...

Η νέα παιδική παραγωγή που θα ξεκινήσει αρχές Οκτώβρη, έχει τίτλο «Παραμύθια φύτρωσαν στον κήπο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος του α’ τριμήνου του πολιτιστικού χώρου Επίκεντρο+ στην οδό Νόρμαν και Αγ. Διονυσίου, παρουσία φίλων, συνεργατών και ανθρώπων του πολιτισμού της πόλης της Πάτρας. Η δομή του προγράμματος και οι συνεργασίες που πρότεινε το Επίκεντρο+ δημιουργούν μέσα σε αυτή την περίοδο της κρίσης μια ανάσα αισιοδοξίας και πολιτισμού.

Σημαντική η παρουσία της σκηνοθέτιδας Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, στελέχους του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η οποία εκπροσωπώντας και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή Κώστα Καζάκο ανέφερε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα έχει με την πόλη και με τους φορείς της, ανοιχτή συνεργασία και ειδικά με το Επίκεντρο+ που παράγει μια τόσο σημαντική πρόταση πολιτισμού.

Η Χρυσούλα Παπαδοπούλου, σκηνοθέτης των δύο πρώτων παραγωγών της θεατρικής περιόδου, υποδέχθηκε συγκινημένη το κοινό και τους προσκεκλημένους του χώρου καθώς ήταν για πολλά χρόνια στενοί συνεργάτες και φίλοι με το Χρήστο Θάνο και όλη την ομάδα “Εμείς” που εγκαινιάζει το πρόγραμμα της νέας περιόδου 2015-2016, με την παράσταση «Interview» (παρουσιάζεται έως και την Κυριακή 27/9).

Η Ίλια Ράγκου και ο Αντώνης Σκιαθάς παρουσίασαν τον απολογισμό της περσινής καλλιτεχνικής χρονιάς του Επίκεντρο+ και ανέλυσαν το πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου δίνοντας έμφαση στις πρώτες παραγωγές της φετινής θεατρικής περιόδου του. Ήδη, όπως ανέφεραν, η παιδική παραγωγή, που φέτος θα ξεκινήσει αρχές Οκτώβρη, με τίτλο «Παραμύθια φύτρωσαν στον κήπο» έχει τις πρώτες κρατήσεις από τα σχολεία της περιοχής συνεχίζοντας την περσινή επιτυχία της «Σολομώντειας Λύσης» ενώ η παρουσία του Παναγιώτη Κερασιά του “Τεχνουργείου” της Ναυπάκτου περιγράφει το ταξίδι των παραγωγών του Επίκεντρο+ και στη γειτονική πόλη.

Μεταξύ των φιλότεχνων και των θεατρόφιλων της πόλης που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση παρουσίασης ήταν η Πανεπιστημιακός Θεατρολόγος Γιάννα Ροϊλού, η Πανεπιστημιακός Χορογράφος του ΔΗΠΕΘΕ Μάρω Γαλάνη, η υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του ΔΗΠΕΘΕ Σοφία Μαυρίδη, ο εκδότης του περιοδικού Τέταρτο Ανδρέας Τσιλίρας, ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Κομιτάτου Παντελής Πανής, ο πρόεδρος της θεατρικής ομάδας των Υποκριτών Μίλτος Παπλάς, η ηθοποιός Μαρία Κατριβέση, η χορογράφος Κατερίνα Αναλυτή, η σκηνογράφος Μαρία Αλανιάδη, η μουσικός Αρσινόη  Γεωργοπούλου, η μουσική παραγωγός Ρούλα Κωστακοπούλου, ο τραγουδιστής Χρήστος Κωνσταντόπουλος και φυσικά οι εκπρόσωποι των χορηγών επικοινωνίας του χώρου, Πελοπόννησος, ΣΚΑΪ FM, Wave FM, Up Fm, Happyweek και The Best.gr.

Στην παράσταση «Interview» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου με τον Πατρινό ηθοποιό Σωτήρη Δούβρη η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά την παρουσίαση δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο καθώς όλοι οι χώροι του Επίκεντρο+ και του Baron Rouge είχαν γεμίσει με κόσμο.

Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας είναι ότι οι επόμενες παραστάσεις έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου να έχουν πολύ μεγάλη πληρότητα καθώς οι παρευρισκόμενοι έκαναν κρατήσεις για τις επόμενες ημέρες. Σκέψη των ιθύνων του Επίκεντρο+ είναι να γίνει ακόμα μια παράσταση λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της περιόδου 2015-2016 στο Επίκεντρο+

1ο τρίμηνο

«Προσοχή Άνθρωπος Δαγκώνει»

Βασισμένο στο κείμενο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ σε θεατρική απόδοση – διασκευή του Αντώνη Σκιαθά

Παίζουν (μεσειράεμφάνισης):

Σκύλος / Σάρικωφ: Τζίμης Πολίτης

Καθηγητής Πρεομπραζένσκι: Μιχάλης Σμυρλής

Φίοντορ, θυρωρός: Κώστας Τσορτός

Ζίνα, υπηρέτρια: Καλλιρρόη Τσώκου

Μπουνταλώφ: Γιώργος Λογαράς

Σβόντερ / μωρό: Νικόλας Μητσόβας

Πετρούχινα/ μητέρα: Αβροκόμη Ξενόγιαννη

Κυρία: Μάχη Αντωνοπούλου

Στρατηγός / Πιότρ Αλεξάντροβιτς:  Μάχη Αντωνοπούλου

Γραμματέας: Ευτυχία Μπακογιάννη

Σκηνοθεσία: Χρυσούλα Παπαδοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη:  Σοφία Στρατουδάκη

Επιμέλεια Σκηνικού / Κοστουμιών: Μαρία Αλανιάδη

Επιμέλεια μουσικής:  Γιώργος Κορομπίλης

Φωτισμοί: Νίκος Γιατράκος

Αφίσα-πρόγραμμα: Φίλιππος Μποτώνης

Φωτογραφίες:  Βασίλης Καραπαπάς

Βιντεοσκόπηση:  Τάκης Κουτρουμάνης.

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Παραμύθια φύτρωσαν στον κήπο»

Της Κοραλίας Τσόγκα και Εύης Μητσοπούλου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Η Σολομώντεια λύση» τον περσινό Χειμώνα, και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και των σχολείων της πόλης μας, η Παιδική Σκηνή του Επίκεντρου+ φέτος  παρουσιάζει  το έργο «Παραμύθια φύτρωσαν στον κήπο». To κείμενο γράφτηκε από τις  ίδιες  τις δημιουργούς κατά τη διάρκεια των προβών υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη τους Πάνου Αμαραντίδη.

Το κείμενο ενέπνευσε την Χρυσούλα Παπαδοπούλου και μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων,  με μια πρωτότυπη σκηνοθεσία, με εξήντα διαφορετικούς ρόλους και χαρακτήρες, με πρωτότυπη μουσική, έβαλαν υψηλούς στόχους στο ποιοτικό αποτέλεσμα της παράστασης που θα παρακολουθήσετε.

Πρόκειται για μία παράσταση χαρούμενη και αισιόδοξη που συνδυάζει αφήγηση, τραγούδι και κίνηση. Ένα πολυθέαμα χωρισμένο σε αυτοτελή  μέρη που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους!

Σκηνοθεσία: Χρυσούλα Παπαδοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Σκηνικά-Κοστούμια:  Μαρία Αλανιάδη

Μουσική διδασκαλία:  Αρσινόη Γεωργοπούλου

Χορογραφίες/Κινησιολογία:  Κατερίνα Αναλυτή

 

Βοηθός σκηνοθέτη:  Ελένη Γιώτη

Φωτισμοί:  Νίκος Γιατράκος

Φωτογραφίες: Βασίλης Καραπαπάς

Βίντεο: Τάκης Κουτρουμάνης

Ερμηνεύουν οι:

Γιώργος Λαμπίρης,

Γιώργος Λογαράς

Αλέξανδρος Λούμας,

Αναστασία Μακράκη

Ευτυχία Τσίγκα.

 

Φιλοξενία δημιουργών του θεάτρου

«Η πόρνη από πάνω»

του Αντώνη Τσιπιανίτη

με την Κατερίνα Διδασκάλου

σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη.

«Η παράσταση που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από κοινό και κριτικούς συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της για τέταρτη σαιζόν, στο Θέατρο Βρετάνια .

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε.....»

Σκηνοθεσία : Σταμάτης Πατρώνης

Φωτισμοί : Ελένη Αναγνωστοπούλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μηνάς Μινατσής

Κοστούμια : Δημήτρης Ανδριανός

Μουσική επιμέλεια : Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης

Βοηθός σκηνοθέτη : Μιχάλης Ρουμπής.

 

«Το όνειρο ενός γελοίου»

Του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

σε μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου

με τον Δημήτρη Βερύκιο

Σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου

Συμμετέχει η σοπράνο Ευτυχία Δημητρακοπούλου (φλάουτο- τραγούδι)

Το 1877 ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι δημοσίευσε το πιο αισιόδοξο διήγημά του, «Το όνειρο ενός γελοίου». Στο κείμενο καταγράφεται η προσωπική ενδοσκόπηση και η εντελεχής αναζήτηση της αλήθειας που διέπει τη ζωή, όπως την πραγμάτωσε ο συγγραφέας.

 

«De Profundis»

του Oscar Wild

Σκηνοθεσία-κοστούμια-ερμηνεία: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιουκαλιάς

Επιμέλεια κίνησης: Σεσιλ Μικρούτσικου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική: Άλκης Λιβαθινός.

''De profundis  ή εκ βαθέων''. Πρόκειται για το προτελευταίο έργο του  Oscar Wlde, την επιστολή που έγραψε ενώ ήταν φυλακισμένος, στο νέο που εξ αιτίας του φυλακίστηκε και οδηγήθηκε σε καλλιτεχνική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή και στην εξορία. ''Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ''. Το τελευταίο έργο του Oscar Wilde, που έγραψε αφού αποφυλακίστηκε, εμπνευσμένος από ένα νέο στρατιώτη του ιππικού της βασιλικής φρουράς, συγκρατούμενός του στη φυλακή, ο οποίος καταδικάστηκε σε απαγχονισμό για το φόνο της γυναίκας του.

Τι συμβαίνει όταν τα δυο αυτά κείμενα συναντώνται επί σκηνής; Ένας  θεατρικός μονόλογος. Μια ιστορία μυθοπλασίας προερχόμενη από δυο αληθινές. Το φάντασμα του στρατιώτη μας εξιστορεί τον πόνο και το πάθος του Oscar Wilde και απαντάει στο πιο βαθύ και πονεμένο ερώτημα. Το ερώτημα του έρωτα.

 

«Το Πνεύμα των Χριστουγέννων»

του Κάρολου Ντίκενς

Πρόκειται για την πιο διάσημη παγκοσμίως χριστουγεννιάτικη ιστορία σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου. Μία θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες. Το μεστό, γεμάτο μηνύματα, έργο του Κάρολου Ντίκενς σε διασκευή και απόδοση Μάριου Ιορδάνου και Σοφίας Καζαντζιάν, μεταφέρεται επί σκηνής με ένα μαγικό συνδυασμό θεάτρου, κλασικού χορού σε μουσική Μότσαρτ και χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παράστασή του σε Ελλάδα, Βερολίνο και Ζυρίχη για τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη, ο Μάριος Ιορδάνου έρχεται να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή με μία ιδιαίτερη προσέγγιση το κλασικό παιδικό έργο του Κάρολου Ντίκενς με το διασκευασμένο τίτλο “Το πνεύμα των Χριστουγέννων”.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Διασκευή – απόδοση κειμένου: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν

Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Φώτα: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Τζούλια Μουρελάτου

 

«Νοσταλγός»

Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

με την Αριέτα  Μουτούση

Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Η Νοσταλγός», γίνεται ένα άλμα στο χρόνο.

Η αφετηρία της δράσης μεταφέρεται χρόνια μετά.

Το φώς της σελήνης, οι ήχοι της φύσης μοιάζουν σαν τότε…

Τότε, που ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της...

Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι...

Ξυπνούν τις μνήμες από τη νεανική φυγή...

Μνήμες που ζητούν λύτρωση στο παρόν...

Η Λιαλιώ, λοιπόν, ταξιδεύει και πάλι πέρα...

Μια φεγγαρόλουστη νύχτα, σαν σε παιχνίδι, παίρνει μια βάρκα μαζί με τον νεαρό Μαθιό.

Η αθώα βαρκάδα εξελίσσεται σε αγωνιώδες ταξίδι φυγής, καθώς ο σύζυγος τούς καταδιώκει.

Η Νοσταλγός, αποφασισμένη να φτάσει στην απέναντι όχθη, δεν σταματά.

Η επιθυμία να βρεθεί στο πατρικό της σπίτι είναι πολύ δυνατή...

Η φλόγα να επιστρέψει στη γλυκιά της πατρίδα είναι ακατανίκητη...

 

Ο Παπαδιαμάντης μιλά για ένα ταξίδι, που θα επαναλαμβάνεται όσο ο άνθρωπος παραμένει μακριά από την πατρίδα...

Ποια είναι άραγε αυτή η πατρίδα για τον καθένα;

Ερμηνεύουν οι:

Αριέτα Μουτούση

Μαρία Λογοθέτη

Δημήτρης Λιόλιος

Κινηματογραφική εμφάνιση Θόδωρος Κατσαφάδος.

Σκηνοθεσία: Άννα Παπαμάρκου

Σκηνικά, δημιουργία αφίσας, trailer: Λένα Λέκκου

Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Λαμπριανός

Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου

Video:  Δημήτρης Γκότσης

Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος.

 

«Το αίνιγμα της ύπαρξης»

Χοροθέατρο με την Έλενα Ανδρεάδη  Ελεονώρα Ηλία

Δύο χορογράφοι, η Έλενα Ανδρεάδη και η Ελεονώρα Ηλία, προερχόμενες από δύο διαφορετικές γενιές, αλλά δραστηριοποιούμενες και οι δύο στο πεδίο του σύγχρονου χορού, επιχειρούν από κοινού μια χορογραφική συνάντηση μέσα από ένα δίπτυχο έργο, διερευνώντας το αίνιγμα της ύπαρξης.

Συντελεστές:

Σύλληψη - Χορογραφία: Έλενα Ανδρεάδη, Ελεονώρα Ηλία

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Κωνσταντής, Γιώργος Γεωργόπουλος

Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέττης

Ερμηνεύουν: Ελεονώρα Ηλία,  Μαρία Βλάχου, Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη.

 

Συνεργασία με ομάδες της Πάτρας

Θεατρική ομάδα Υποκριτές

«Ράους»

Έργο των Ρέππα – Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Μίλτου Παπλά

«Το "Ράους" είναι μια προσπάθεια όχι να κάνουμε πλάκα με τα χάλια μας, αλλά μέσα από το χιούμορ να δούμε την κατάστασή μας λίγο πιο ψύχραιμα», λένε οι Ρέππας - Παπαθανασίου για το έργο τους. Η οικονομική -κι όχι μόνο- κρίση που «ταλανίζει» τη χώρα μας έχει τον... πρωταγωνιστικό ρόλο στο "Ράους ....ουστ από εδώ". Επίσης εμφανίζεται η απληστία, η φοροδιαφυγή, η ρεμούλα του νεοέλληνα που σε συνδυασμό με την έλευση της τρόικας η κατάσταση γίνεται κωμικοτραγική. Μια πολιτική κωμωδία που ζούμε καθημερινά δίπλα μας.»

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά :

Μαρία Ανδρικοπούλου, Λεωνίδας Εφραιμίδης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Νάντια Κωνσταντινίδη, Βιβή Μπαλτά, Γιώργος Νταλιάνης, Νίκος Ντερτιλής, Άλκης Σαρακίνης, Ελένη Καραλή-Σαρακίνη, Σταυρούλα Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Τσέρης. Βοηθοί σκηνοθέτη - Μάχη Αντωνοπούλου, Μαριλένα Φραντζή.

 

Μουσικοτεχνουργική Πατρών

«Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου»

Το μουσικό σχήμα «Μουσικοτεχνουργική Πατρών», δημιουργήθηκε το 2008. Σκοπός του είναι να εκφράσει και να «στεγάσει» τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μιας ομάδας ανθρώπων που το κοινό τους σημείο είναι η αγάπη τους για το λαϊκό τραγούδι που συνεχίζει και σήμερα να ελκύει αισθητικά και συναισθηματικά, όχι μόνο ανθρώπους από τη γενιά που πρόφτασε το ζωντανό άκουσμα των μεγάλων δημιουργών του, αλλά και ανθρώπους από τις νεότερες γενιές.

Αυτό το ρεπερτόριο παρουσιάζει η ΜΟΥΣΙΚΟΤΕΧΝΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ με αγάπη και σεβασμό στο λαϊκό τραγούδι.

ΜΟΥΣΙΚΟΤΕΧΝΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ

• ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΚΟΣ: Τύμπανα

• ΜΑΚΗΣ ΣΙΑΣΟΣ: Κρουστά

• ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ : Μπάσο

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κιθάρα

• ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΟΥΤΟΣ: Κιθάρα-Τραγούδι

• ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακορντεόν-Ενορχήστρωση-Επιμέλεια προγράμματος

• ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΕΛΑΣ: Μπουζούκι

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Μπουζούκι

• ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μπουζούκι

• ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Μπουζούκι

• ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΕΚΑΤΟΣ: Μπουζούκι-Τραγούδι

• ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Τραγούδι

• ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΟΥ: Τραγούδι

 

Το Επίκεντρο+ συνεργάζεται με θεσμούς

Αίτιον Κίνημα

Το Αίτιον Κίνημα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στην καρδιά της κρίσης. Ήταν μια πρωτοβουλία της Τούλας Μπαρνασά. Έκτοτε συνοδοιπόρησε με:

Τον συγγραφέα Πάνο Σταθόγιαννη, την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου, την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, την ποιήτρια Παυλίνα Πανπούδη, την  ηθοποιό Νικολίτσα Γεωργοπούλου-Λιαντίνη, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη χορογράφο Αλίκη Γεωργουλοπούλου, τον σκηνοθέτη Άρη Μιχαλόπουλο, τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσούτσουρα, τον σκηνοθέτη Τζαννέτο Κομηνέα, τον ποιητή Γιώργο Δρυμωνιάτη, τον ποιητή Αντώνη Σκιαθά κ.α.

Το Αίτιον Κίνημα ταξιδεύει δημιουργώντας νέους φιλόξενους χώρους στην Ελλάδα. Το Αίτιον Κίνημα, σε συνεργασία με το Επίκεντρο+, τον σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού της Πάτρας για την ιστορία και την τέχνη, συγκροτεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα μια νέα εστία για τα γράμματα και τη σύγχρονη δημιουργία.

Τεχνουργείον

Ένας εντελώς ανανεωμένος πολύωρος τέχνης ο οποίος  βρίσκεται στο Γρίμποβο της Ναυπάκτου, στην οδό Δημ. Πλαστήρα 48. Δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και υπηρετεί τον πολιτισμό με δράσεις χορού, μουσικής, θεάτρου, παραστάσεων, σεμινάριων και εκθέσεων.

THE BEST COMEDY WEEK

Το site thebest.gr σε συνεργασία με το θέατρο ACT δημιουργεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ένα θεσμό θεάτρου σε όλη την πόλη με τίτλο The Best Comedy Week. Το Επίκεντρο+ συμμετέχει σε αυτή τη δράση με τους χώρους που διαθέτει.

Open Coffee

Παγκόσμια κοινότητα νέων ιδεών και νεοφυών επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και στους τρόπους χρηματοδότησής της φιλοξενείται στο Επίκεντρο και δίνει βήμα σε νέες start-ups επιχειρήσεις κυρίως στο τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Το Open Coffee Patras έχει σαν στόχο να διοργανώνει περιοδικές συναντήσεις στις οποίες θα παρευρίσκονται νέες εταιρείες, προγραμματιστές, γραφίστες, άνθρωποι από το χώρο του μάρκετινγκ, φοιτητές και γενικότερα όσοι θέλουν μετατρέψουν μια καινοτόμα ιδέα σε επιχείρηση.

 

… και συνεχίζουμε το 2016

«Αντιγόνη»

Η «Αντιγόνη», θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο έργο του Σοφοκλή, και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα και σημαντικότερα απο κάθε άποψη έργα που δημιούργησε ποτέ η ανθρώπινη προσπάθεια, για αυτό και κατατάσσεται παγκοσμίως ως κλασικό, ανάμεσα στα πιο σημαντικά θεατρικά έργα.

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι Αργυρώ Κουρλίτη που υποδύεται την Ισμήνη, Τειρεσίας, Εξάγγελος, Ολίνα Μανωλοπούλου την Αντιγόνη, οΣτάθης Νατσιός τον Κρέοντα και Στέλιος Χλιαράς τον Φύλακα, Αίμονα, Άγγελο

Η σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένου έγινε από τον Στέλιο Χλιαρά Τα σκηνικά και κουστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Μαρία Καβαλιώτου.

Την επιμέλεια της κίνησης η Αργυρώ Κουρλίτη. Την μουσική έγραψε ο Παναγιώτης Δημόπουλος. Την μουσική κατά τη διάρκεια της παράστασης χειρίζεται η Κωνσταντίνα Δινοβίτση. Οργάνωση παραγωγής: Πηνελόπη Κολοβού.Την αφίσα επιμελήθηκε η Εύη Μιμίκου. Φωτογραφίες Ευριπίδης Τσατσιάδης. Ειδικός συνεργάτης Νίκος Χαλβατζής.

 

«Όταν συνάντησα τον Στέλιο…»

Για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη παράσταση του Θανάση Σκρουμπέλου με τον Θοδωρή Προκοπίου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σουξέ που μετά από την έγκρισή της από το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων Σχολείων της περιοχής.

Η μόνη επαφή του Στάμου, ενός μετανάστη στη Γερμανία, με την Ελλάδα, είναι το ραδιόφωνο και τα τραγούδια του Στέλιου. Μέσα απ’ αυτή τη σχέση περνάει μπροστά μας ολόκληρη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας (ξεριζωμός Ποντίων- κατοχή- εμφύλιος –μετανάστευση- χούντα).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  Θανάσης  Σκρούμπελος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ :  Γιώργος  Σουξές

Ηθοποιός :  Θοδωρής Προκοπίου

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  Άννα  Μαχαιριανάκη

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  ΒάσιαΑγγελίδου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ:  Γιώργος  Φωτόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  Κώστας  Χατζηδάκης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ίρις Τσιμπρή

«Παίζοντας με τους μύθους»

Ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας ζωντανεύουν με τον μοναδικό τρόπο της ομάδας ΤΟΠΙ. Μία παράσταση διαδραστική, φτιαγμένη με πολύ κέφι, χιούμορ και φαντασία για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης

Κείμενο: Δημήτρης Πλειώνης, - ομάδα Τόπι

Σκηνικά-κουστούμια: Ελένη Στρούλια

Βοηθός : Ζαίρα Φαληρέα

Κίνηση/χορογραφία:¬ Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου

Μουσική : Μαρίνος Μιχελίδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Πεγκούσης

Sound design: Κώστας Μιχόπουλος

Γραφικά: Φώτης Πολίτης

φώτο: Σόλωνας Μάλκας

Παίζουν:

Κωσταντίνος Δανίκας

Μαρία Μπρανίδου

Δημήτρης Πλειώνης

Μαρίνα Πανηγυράκη

Ένας βασιλιάς που ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός, ένας ήρωας με μαγευτική φωνή που ταξιδεύει στα έγκατα της γης για να βρει την αγαπημένη του και πολλοί άλλοι ήρωες της Μυθολογίας συναντιούνται στην ολοκαίνουρια παράσταση της ομάδας ΤΟΠΙ, “Παίζοντας με τους μύθους”.

Ιστορίες που μιλούν για την αλληλεγγύη, τον έρωτα, τον αγώνα αλλά και για την απληστία, τη ματαιοδοξία, τον εγωισμό. Μια παράσταση διαδραστική, φτιαγμένη με πολύ αγάπη και κέφι για τα παιδιά – για όλα τα παιδιά!

 

ΟI MΥΘΟΙ

Ο Βασιλιάς Μίδας

Δαίδαλος και Ίκαρος

Ηχώ και Νάρκισσος

Ορφέας και Ευρυδίκη

“Δε Φοβάμαι.  Δεν Ελπίζω. Είμαι.»

του Νίκου Καζαντζάκη

σε  διασκευή και απόδοση κειμένων του Μάριου Ιορδάνου

σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν.

Το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” είναι μία σκηνική σύνθεση από τα μεγαλύτερα έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με κύριο κορμό την Ασκητική και σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου. Τη διασκευή του έργου υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τη Σοφία Καζαντζιάν με την οποία και πρωταγωνιστεί. Η παράσταση, που έχει συμπεριληφθεί στην εισαγωγή της νέας έκδοσης της Ασκητικής, περνάει και στα υπόλοιπα αριστουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη, όπως Αναφορά στον Γκρέκο, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Όφις και Κρίνο, καθώς και σε ποιήματά του, ενώ υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τον πνευματικό του δάσκαλο Νίτσε. Όλα αυτά σε ένα συνδυασμό πρόζας και σωματοποιημένου θεάτρου.

Συντελεστές:

Διασκευή - Απόδοση κειμένων: Μάριος Ιορδάνου - Σοφία Καζαντζιάν

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν

Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Μουσική- Σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου

Φωτισμοί: Πάνος Γκόλφης.

 

«Τσέχωφ»

σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά

Μία παράσταση βασισμένη και αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του Α.Π.Τσέχωφ.

Ένα παιχνίδι εξερεύνησης στον κόσμο του σπουδαίου συγγραφέα Α. Π. Τσέχωφ  (αλληλογραφία, διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα) από τον οποίο “επινοείται” η παράσταση.

Μία κωμωδία,  που οι πρωταγωνιστές, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε μάταια, πάντα όμως με το γέλιο, που φανερώνεται ακόμα και στις πιο τραγικές στιγμές, προσπαθούν να συνδιαλαγούν με το βάρος της ύπαρξής τους. Σε αυτήν τη διαδρομή η μουσική, για την οποία τόσο συχνά αναφέρεται ο ίδιος ο συγγραφέας στα έργα του, απλώνει τις μελωδίες της και, σε αντιστοιχία με τη δράση και το λόγο, συντίθενται πρωτότυπα τραγούδια που αποδίδονται από τον θίασο επί σκηνής σε ρυθμούς που φτάνουν μέχρι και το μιούζικαλ!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Μυλωνάς - Θίασος

Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή

Παίζουν:

Αλέξανδρoς Αχτάρ

Μυρτώ Γκόνη

Πάρης Θωμόπουλος

Παναγιώτης Μπρατάκος

 

«Μια πάπια! Μα ποια πάπια;;;»

του Ντέιβιντ Μάμετ

σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά

Μια ιστορία που αγγίζει με χιούμορ, ιδιότυπο σαρκασμό και τρυφερότητα όλα όσα έχουν αξία στη ζωή μας σήμερα, αλλά και πάντα.

Δυο άντρες, ένα πάρκο και πάπιες! Πολλές πάπιες!! Πάπιες παντού!

Δυο άντρες με ένα παρελθόν άγνωστο, με ένα μέλλον απροσδιόριστο και με ένα παρόν… γεμάτο πάπιες! Πάπιες που πετάνε, που κάνουν την πρωινή τους γυμναστική, που παίρνουν το πρωινό, το δεκατιανό και το ελαφρύ τους δείπνο. Πάπιες που  ερωτεύονται, που έρχονται, που φεύγουν. Πάπιες που είναι αρχηγοί και πάπιες που απλά ακολουθούν τον αρχηγό τους. Πάπιες που ζουν και πάπιες που πεθαίνουν. Κι όλα αυτά πετώντας. Γιατί  «Για να πετάξεις, πρέπει να είσαι πουλί»!!!!

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια κίνησης: Nατάσα Σαραντοπούλου

Παίζουν:

Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Μυλωνάς

 

Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν

του Τζο Όρτον

σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά

Ένας γοητευτικός και αδίστακτος νεαρός με σκοτεινό παρελθόν, ο Σλόουν, νοικιάζει το αυθαίρετο σπίτι της φιλήδονης 40άρας Κάθι. Αν και αρχικά ο σεξουαλικά καταπιεσμένος αδερφός της, Εντ, επιχειρηματίας που συνδιαλέγεται με την υψηλή κοινωνία, δεν βλέπει με καλό μάτι την απόφαση της Κάθυ να βάλει στο σπίτι τους τον Σλόουν, τελικά ελκύεται από την παρουσία του και τον προσλαμβάνει ως προσωπικό του σοφέρ. Τα πάντα όμως θα ανατραπούν όταν ο ηλικιωμένος και σχεδόν τυφλός πατέρας τους, Κεμπ, αποκαλύψει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τη γοητεία του Σλόουν. Το προκλητικό έργο του Τζο Όρτον, «Διασκεδάζοντας τον κύριο Σλόουν», που αποτελεί μια εξαιρετική μικροαστική σάτιρα, που καυτηριάζει την αξία της οικογένειας, σαρκάζει την κοινωνική υποκρισία και καταρρίπτει κάθε καθωσπρεπισμό, θα ανεβάσει τη νέα θεατρική σεζόν ο Δημήτρης Μυλωνάς. Γραμμένο εν έτει 1963, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη σκηνή ένα χρόνο μετά στο Arts Theatre Club του Λονδίνου, διχάζοντας κοινό και κριτικούς. Ωστόσο, η μεταφορά της στο Μπρόντγουεϊ σηματοδότησε και την αποθέωσή της. Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και ψηφίστηκε ως το καλύτερο, βρετανικό έργο από το London Critics Poll του Variety.

Παίζουν:

Γιάννης Δεγαΐτης

Φαίδων Καστρής

Πηνελόπη Μαρκοπούλου

Γιώργος Νούσης.

*Το Επίκεντρο+ δημιουργεί

3o Bar Theatre Festival

Οι Λωτοφάγοι μετακομίζουν και έρχονται στην πόλη μας για το 3o Bar Theatre Festival!!!

*Oι περισσότερες φωτ. είναι του Χρήστου Σταματόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture