Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 13 Οκτωβρίου η εκδήλωση - αφιέρωμα στον Πέτρο Μάρκαρη στο Πολύεδρο της Πάτρας

Στις 13 Οκτωβρίου η εκδήλωση - αφιέρωμα ...

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του «Τριημερία και άλλα διηγήματα»

Στις 13 Οκτωβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί τελικά η εξ’ αναβολής εκδήλωση για τον Πέτρο Μάρκαρη στο Πολύεδρο της Πάτρας, στην οδό Κανακάρη 147.

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του «Τριημερία και άλλα διηγήματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη ενώ θα γίνει αναφορά και στο σύνολο του έργου του.

Περίληψη του βιβλίου «Τριημερία»

Στο Αστυνομικό Τμήμα του Ταρλάμπασι, όπου ήταν διοικητής ο Μετίν, γινόταν χαμός. Αλί απ΄τον τεμπέλη, άμα τον πιάσει προκοπή, σκέφτηκε ο Βασίλης. Συνήθως, τον πιάνει κατόπιν εορτής. Ζήτησε από έναν αστυφύλακα τον κομισέρ Μετίν και εκείνος του έδειξε μια πόρτα στο βάθος του διαδρόμου. Βρήκε τον Μετίν να τα ψέλνει σε έναν υφιστάμενο του. Μόλις είδε τον Βασίλη, προσπάθησε να καταπιεί την έκπληξη του και έδιωξε μ’ένα απότομο νεύμα τον αστυφύλακα. «Σε καλό, τι γυρεύεις εσύ εδώ;» ρώτησε τον Βασίλη. «Συμβαίνει τίποτα;» Ο Βασίλης πήρε το κακομοίρικο ύφος του.

«Σ’εμένα συμβαίνει πάντα κάτι παραπάνω απ’ ότι συμβαίνει σε όλους τους άλλους», είπε και αναστέναξε. «Έπαθες μεγάλη ζημιά; Δυστυχώς, το δικό μου Τμήμα είχε αλλού διατεταγμένη υπηρεσία, και δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα», πρόσθεσε σαν να ήθελε να απολογηθεί. «Να’ταν μόνο η ζημιά…». Και ο Βασίλης του είπε για την ξύλινη επένδυση που υποχώρησε από την επιδρομή, για το πορτάκι και για τον σκελετό στο υπόγειο.

Ο Πέτρος Μάρκαρης έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο "Η ιστορία του Αλή Ρέτζο". Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, το "Νυχτερινό δελτίο" (1995) και το "Άμυνα ζώνης" (1998) ενώ ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Ο Τσε αυτοκτόνησε" (2003), "Βασικός μέτοχος" (2006), "Παλιά, πολύ παλιά" (2008), "Ληξιπρόθεσμα δάνεια" (2010), "Περαίωση" (2011), με τη μεσολάβηση της συλλογής διηγημάτων "Αθήνα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων" (2004).

Στα μυθιστορήματά του κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας συντηρητικός ως προς τις ιδέες και τις συνήθειες πενηντάρης, που έχει ως χόμπι την ανάγνωση λεξικών.

Πρόκειται για έναν συνεπή επαγγελματία διώκτη του εγκλήματος που πρωταγωνιστεί σε νουάρ ιστορίες. Παντρεμένος με μιαν ήσυχη, απλοϊκή γυναίκα, πατέρας μιας ανήσυχης ερωτικά φοιτήτριας, ο ήρωας του δεν έχει καμιά σχέση ή ομοιότητα με τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι ούτε βέβαια με τον Φίλιπ Μάρλοου του Ρέημοντ Τσάντλερ.

Θυμίζει όμως αμυδρά τον αστυνόμο Μαιγκρέ του Ζορζ Σιμενόν και είναι κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος του εμβληματικού αστυνόμου Μπέκα, ήρωα του Γιάννη Μαρή, του εισηγητή της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενός σημαντικού συγγραφέα, άγνωστου στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Στα μυθιστορήματα του Μάρκαρη είναι έντονοι οι απόηχοι από την κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης καθώς κάποιοι ήρωες του, είχαν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με πρόσωπα των κρατικών μηχανισμών εκείνων των καθεστώτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture