Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έφυγε από την ζωή η εκδότρια Κάτια Λεμπέση - Είχε επισκεφθεί πολλές φορές το Πολύεδρο της Πάτρας

Έφυγε από την ζωή η εκδότρια Κάτια Λεμπέ...

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η κηδεία της, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Η εκδότρια του Κέδρου, Κάτια Λεμπέση, έφυγε σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2015 το πρωί από τη ζωή, αφού πάλεψε για χρόνια με την ασθένεια. Η Κάτια Λεμπέση αγαπούσε με πάθος τη ζωή, τη φύση και τους ανθρώπους, και αγαπήθηκε πολύ από συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr, η Όλγα Νικολοπούλου από το Πολύεδρο της Πάτρας στην οδό Κανακάρη 147, η εκδότρια του "Κέδρου" (από τους πιο επιτυχημένους εκδοτικούς οίκους της χώρας) είχε έρθει πολλές φορές στην Αχαική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Πολύεδρο για παρουσιάσεις βιβλίων σημαντικών συγγραφέων, που είχαν κυκλοφορήσει από τον Κέδρο, όπως του Μένη Κουμανταρέα, του Γιώργου Χειμωνά, κ.α.

Η Κάτια Λεμπέση είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Εκπαίδευση στο Goddard College στο Vermont της Αμερικής (ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο με οικολογικό προσανατολισμό).

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης ενεργοποιήθηκε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Ίδρυσε τις Εκδόσεις Κύτταρο που εξέδωσαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985 απέκτησε με τον σύζυγό της, Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο τις εκδόσεις Κέδρος τις οποίες διηύθυνε μέχρι πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο οικολογικό κίνημα και διετέλεσε μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Ήταν μάλιστα υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2012.

"Ο Κέδρος ήταν για μας λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ’ όλα όμως κρύβει μια ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις". Από το κείμενό της στην επετειακή έκδοση Το Χρονικό του Κέδρου 1954-2012.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015, στις 4 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture