Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Μετά το hangover ήρθε το «hangxiety»

Μετά το hangover ήρθε το «hangxiety»

Εσείς το παθαίνετε μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ;

Μετά από μια νύχτα αλκοόλ όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν την επόμενη ημέρα συμπτώματα έντονου στρες και πανικού. Προηγουμένως η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή ως φόβος.

Ο όρος “hangxiety” είναι ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει τα συντριπτικά συναισθήματα ενοχής, άγχους και ανησυχίας ενός ατόμου που βιώνει την ημέρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ο πάσχων βασανίζεται από σκέψεις της «νύχτας πριν», προσπαθεί απεγνωσμένα να θυμηθεί οποιεσδήποτε δυσάρεστες ενέργειες ή δηλώσεις. Συχνά ξυπνά από αισθήματα ενοχής, αν και δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια την εν λόγω ενοχή.

Εξαιτίας της αδυναμίας του να θυμηθεί τη νύχτα προβαίνει σε ανάκριση των φίλων και της οικογενείας ή του ελέγχου του Facebook και άλλων λογαριασμών των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Δεν χαλαρώνει μέχρις ότου αφαιρεθεί η αμφιβολία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα πρόσωπο πίνει. Όποιος και αν είναι ο κινητήριος παράγοντας, ένα παρόμοιο φαινόμενο προκαλείται σε όλους, αυτό της απόδρασης. Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις αναστολές.

Η μείωση αναστολών οφείλεται στο γεγονός ότι το αγαπημένο μας ποτό διακόπτει την αυτοκριτική, αλλά όχι για πολύ. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Δρ Derek Lee τη στιγμή που το αλκοόλ αφήνει το σώμα μας, την αμέσως επόμενη το νευρικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί ξανά, ενώ οι ανησυχίες μας εντείνονται.

Τα συναισθήματα της αρνητικότητας μπορεί να είναι τόσο ισχυρά που οδηγούν σε κρίσεις πανικού με σωματικά συμπτώματα. Οι πάσχοντες έχουν πιστοποιήσει με τη δήλωση αυτή, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι βιώνουν πόνο παρόμοιο με καρδιακή προσβολή.

Μια τέτοια αίσθηση επιδεινώνεται από την παράνοια, αλλά πιθανότατα τα πιο κοινά αποτελέσματα του hangover είναι η αφυδάτωση, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μερικοί πάσχοντες ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει παράλογα και αβάσιμα σενάρια στο μυαλό τους, τα οποία τους εκνευρίζουν σε υπερβολικό βαθμό μέχρι κάποιος άλλος να τους πείσει για το αντίθετο.

Hangxiety: Συναισθήματα ενοχής και άγχους μετά το αλκοόλΤο αλκοόλ αυξάνει το άγχος λόγω των αποτελεσμάτων του στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αρχικά, το ποτό προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας καθώς η αλκοόλη διεγείρει την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Το αποτέλεσμα είναι μία ηρεμιστική και χαλαρή κατάσταση.

Ωστόσο, όταν το αλκοόλ αφήσει το σώμα μας, η σεροτονίνη εξαντλείται προκαλώντας την έναρξη του hangxiety. Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Η ύπαρξη των δύο όχι μόνο αναστέλλουν την παραγωγή της σεροτονίνης, αλλά παράγουν τα εν λόγω συμπτώματα του άγχους στους πότες.

Η ηλικιακή ομάδα των πασχόντων είναι μια απόδειξη για την αμερόληπτη επιλογή των θυμάτων του αλκοόλ. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε hangxiety επειδή μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο γρήγορα, αλλά άνδρες και γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω έχουν δηλώσει την κόλαση του hangover.

Στη νεότερη γενιά, ενδεχομένως ευθύνεται η υπερβολική κατανάλωση. Η συχνή κατανάλωση μεταβάλλει την ανοχή του ατόμου στο αλκοόλ, έτσι ώστε να είναι πιθανό να υποφέρει από άγχος την επόμενη ημέρα. Το σώμα του εξοικειώνεται με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, και έτσι οι βιολογικές επιδράσεις γίνονται ισχυρότερες και πιο γρήγορες.

 

Πηγή:invitromagazine.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being