Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το 34ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ κάνει πρεμιέρα το Σάββατο το βράδυ στο Αρχαίο Ωδείο με τις "Εκκλησιάζουσες" του Γ. Μπέζου

Το 34ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ κάνει πρ...

Όπως μας ενημέρωσαν από το Φεστιβάλ, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν

Στις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου 8 Αυγούστου 2015 θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα του 34ου Φεστιβάλ Πάτρας 2015 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, με την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που ήδη παίχθηκε με επιτυχία στην Επίδαυρο, στις 31 Ιουλίου και το Σάββατο 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το thebest.gr από τον επικεφαλής και πολιτιστικό σύμβουλο του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο, η ζήτηση των εισιτηρίων για την παράσταση όπου σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο δημοφιλής Γιάννης Μπέζος, ήταν τεράστια με αποτέλεσμα αργά το απόγευμα της Παρασκευής 7/8 να εξαντληθούν τα διαθέσιμα εισιτήρια.

Έτσι η παράσταση του Σαββάτου είναι πλέον sold out ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης μίας επιπλέον παράστασης. Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος όπως ανέφερε στο thebest.gr, sold out είχε ξαναγίνει και στις «Εκκλησιάζουσες» του Εθνικού τον Αύγουστο του 1981 που ήταν και η θριαμβευτική έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ επί των ημερών του ιδρυτή του, του αείμνηστου Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου.

Σε εκείνη τη θρυλική παράσταση με την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, έπαιζαν αξέχαστοι πρωταγωνιστές όπως η Μαίρη Αρώνη – Πραξαγόρα, ο Ντίνος Ηλιόπουλος – Βλέπυρος που κοσμεί και την ειδική συλλεκτική αφίσα του φετινού 34ου Φεστιβάλ Πάτρας που θα μοιραστεί στο κοινό, ο Παντελής Ζερβός, κ.α.

Στο νέο ανέβασμα της δημοφιλούς Αριστοφανικής κωμωδίας «Εκκλησιάζουσες», ο Γιάννης Μπέζος δοκιμάζεται για 1η φορά στη σκηνοθεσία αρχαίας κωμωδίας και κρατά τον πρώτο ρόλο της Πραξαγόρας υιοθετώντας ένα σπαρταριστό και πολύ επίκαιρο look που παραπέμπει στο πολυσυζητημένο πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής, της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οι «Εκκλησιάζουσες» έχουν ανέβει από το Εθνικό σε μία πλούσια παραγωγή και με έναν 25μελή θίασο που συγκροτείται από δημοφιλείς συμπρωταγωνιστές όπως οι Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Δανάη Σκιάδη, Λαέρτης Μαλκότσης κ.ά.

Σκηνογράφος-ενδυματολόγος είναι ο Γιώργος Γαβαλάς.

Οι «Εκκλησιάζουσες» (391-392 π.Χ. ) είναι το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, μια κωμωδία της ουτοπίας που, επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί το πιο «περίεργο» από τα έργα του, με την έννοια της παρενδυσίας καθώς οι ηθοποιοί –αποκλειστικά και μόνο άνδρες στην αρχαιότητα– καλούνταν να παίξουν τις γυναίκες που μεταμφιέζονται σε άντρες!

Η μεγάλη θεατρίνα Μαίρη Αρώνη όπως θυμίζει το περιοδικό «Αθηνόραμα», πρωτοέπαιξε την Πραξαγόρα στις «Εκκλησιάζουσες» με παρτενέρ τον αξέχαστο Χριστόφορο Νέζερ, ρόλο που επανέλαβε και το 1981 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού (στην παράσταση αυτή του ’81 είχαν παίξει και η Νόρα Βαλσάμη, η Τζόλυ Γαρμπή, η Μιράντα Ζαφειροπούλου, ο Κώστας Καστανάς, η Όλγα Τουρνάκη, η Κατερίνα Χέλμη, η Βίλμα Κύρου, η Θεανώ Ιωαννίδου, η Άννα Κυριακού και η Ελένη Χαλκούση) αλλά και την άλλη αγαπητή Αριστοφανική ηρωίδα, την επαναστάτρια Λυσιστράτη.

Να προσθέσουμε πως στις «Εκκλησιάζουσες» του Γιάννη Μπέζου, την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας από το Αγρίνιο, ο οποίος τιμήθηκε πέρυσι με το 2ο Θεατρικό Βραβείο Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» για την έξοχη οπερετική δουλειά του στον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου που σκηνοθέτησε ο Μπέζος, κρατώντας και τον πρώτο ρόλο, στο Εθνικό Θέατρο.

Όσο για την τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν όπως γράφει το Αθηνόραμα, το 1996 σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά, με τον σπουδαίο Γιώργο Μιχαλακόπουλο στο ρόλο της Πραξαγόρας και τον Γιώργο Μοσχίδη ως Βλέπυρο, παράσταση που επίσης είχε φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας. Όσο για το πιο πρόσφατο ανέβασμα της συγκεκριμένης αρχαίας κωμωδίας έγινε προ τριετίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη ως Πραξαγόρα και τον Γιάννη Κόκλα ως Βλέπυρο.

*Πριν την έναρξη της παράστασης θα υπάρξει όπως μας είπε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος μία ωραία, απέριττη τελετή.

Τα εισιτήρια για τις «Εκκλησιάζουσες» κόστιζαν 15 και 12 ευρώ.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η Μαίρη Αρώνη - Πραξαγόρα το 1981 (η φωτό είναι από το retromaniax.gr).

Η Μαίρη Αρώνη - Πραξαγόρα το 1981 (η φωτ...

Η Μαίρη Αρώνη - Πραξαγόρα το 1981 (η φωτό είναι από το retromaniax.gr).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture