Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Το σχέδιο των τραπεζών για να σηκώνουμε 180 ευρώ κάθε τριήμερο - Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα

Το σχέδιο των τραπεζών για να σηκώνουμε ...

Η αύξηση του ELA ίσως οδηγήσει σε αλλαγή στη διαδικασία ανάληψης

Η ανάσα ρευστότητας που πήρε η Ελλάδα από την ΕΚΤ ενδεχομένως να αλλάξει και τη διαδικασία αναλήψεως από τα ΑΤΜ και να βοηθήσει τους πολίτες να αποφύγουν τουλάχιστον την καθημερινή ταλαιπωρία στις ουρές.

Το ΑΠΕ -ΜΠΕ μεταδίδει οτι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τη Δευτέρα να ανοίξουν τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών.

Σχέδια αποσυμφώρησης της ουράς στα ATM επεξεργάζεται η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο υπό την προϋπόθεση ότι μετά την ψήφιση των μέτρων, θα αρχίσει και πάλι να ρέει φρέσκο χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα "σωρευτικών" αναλήψεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν από τα ΑΤΜ ποσό ύψους 180 ευρώ με μία δόση κάθε τρεις ημέρες, είτε 60 ευρώ κάθε δύο ημέρες, προκειμένου να μην βρίσκονται κάθε μέρα στις ουρές. Πρακτικά πάντως δεν αλλάζει κάτι στο όριο της ανάληψης, αφού παραμένει ουσιαστικά το ποσό των 60 ευρώ ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.ά.) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. Ευρώ.

Γι αυτό και η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες μετά την παύση της τραπεζικής αργίας προκειμένου να τονωθεί τόσο η ρευστότητα στο σύστημα, όσο και η ψυχολογία των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να επιτραπεί το άνοιγμα των θυρίδων χωρίς κανένα περιορισμό (π.χ. σειράς προτεραιότητας ή συγκεκριμένα καταστήματα), καθώς επίσης να δοθεί η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ.

Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων:

1. Θα επιτραπεί το ποσό των 60 ευρώ που δεν αναλήφθηκε τη μία ημέρα να μπορεί να "τραβιέται" αθροιστικά με το ποσό της επομένης, δηλαδή να γίνεται ανάληψη 120 ευρώ.

2. Στην ίδια λογική, το ημερήσιο 60ευρω θα αθροίζεται για κάθε ημέρα κατά την ημέρα της ανάληψης, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να "σηκώσει" μέσα στο μήνα 1.800 ευρώ.

Στη συζήτηση προτάθηκε το δικαίωμα της αθροιστικής ανάληψης να "μηδενίζει" κάθε εβδομάδα, ωστόσο επικράτησε η άποψη το δικαίωμα στην "προσαυξανόμενη" ανάληψη να μην χάνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντράγκι: Ανάσα για τις Τράπεζες- Αυξήθηκε ο ELA - Συνεχίζουν να ισχύουν τα capital controls

Ανοίγουν την Δευτέρα όλες οι τράπεζες – Τι θα ισχύσει για τις συναλλαγές

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά