Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκινά το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας - Πρεμιέρα αυτό το Σάββατο

Ξεκινά το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας - Πρ...

Τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής είναι εδώ

Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2015 πραγματοποιεί την επίσημη πρεμιέρα του το ερχόμενο Σάββατο 18 Ιουλίου με την Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές παραστάσεις και συναυλίες και ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις Τρωάδες του Ευριπίδη και τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, την Ηλέκτρα του Ευριπίδη από το Θέατρο Μπαντμιντον, την Αντιγόνη του Σοφοκλή με το Νικήτα Τσακίρογλου, τους Αχαρνής του Αριστοφάνη με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τη Νατάσα Μποφίλου, τον Κώστα Μαραβέγια, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου με το Χρήστο Θηβαίο

Οι εκπρόσωποι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου και μίλησαν για τη φετινή προσπάθεια.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς ξεκίνησε λέγοντας πως «πολλοί θα αναρωτηθούν πως σε καιρούς χαλεπούς, εμείς διοργανώνουμε εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις έχουν και άλλους σκοπούς πέρα από την ψυχαγωγία, να δώσουν διεξόδους στην ζωή των πολιτών σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία και θα πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις όπως αυτές που περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με σημαντικές παραστάσεις και συναυλίες. Νομίζω πως θα είναι προς όφελος του κοινού. Συνεχίζουμε την παράδοση που έχει δημιουργήσει αυτός ο θεσμός. Όλοι εργάστηκαν ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα φέτος» είπε ο κ. Κοτζιάς που κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει τις συναυλίες και παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ. 
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αριστείδης Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Ολυμπίας ως το πιο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός κάθε καλοκαίρι στην Ηλεία και ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα. «Φέτος μας πρόλαβαν λίγο οι εξελίξεις και για αυτό το λόγο καθυστερήσαμε την ανακοίνωση σεβόμενοι την κατάσταση που διάγουμε ως χώρα. Παρόλα αυτά καταφέραμε να προγραμματίσουμε ένα ευσύνοπτο, ποιοτικότατο και θεματικό, και κατά τη γνώμη μου ίσως το καλύτερο των τελευταίων ετών. Παρόλη την δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε όλοι, είμαστε εδώ ζωντανοί στη σκηνή και αυτό το καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά είναι και πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και της ζωής μας» είπε. Το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει άτυπα με τη θεατρική ομάδα Πύργου στα εγκαίνια του μικρού θεάτρου της Καυκανιάς και ξεκινά τυπικά στις 18 Ιουλίου για να ολοκληρωθεί στις 29 Αυγούστου. Τα δύο θέατρα στο Φλόκα και στο Δρούβα έχουν ανακαινιστεί και είναι έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε το νέο συνεργάτη του φεστιβάλ Βασίλη Καψή για το πρόγραμμα το οποίο καταρτίστηκε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αρχ. Ολυμπίας και μέλος του ΔΣ της Κοινωφελούς Δημήτρης Δημητρόπουλος, από την πλευρά του σχολίασε πως «φέτος κατά μια ευτυχή συγκυρία το φεστιβάλ εμπεριέχει παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και αρχαίου ελληνικού θεάτρου κατά το πλείστον. Είναι κάτι που συμπλέει με το όλο πνεύμα που υπάρχει και τον προβληματισμό στην πατρίδα μας. Η αρχαία τραγωδία κρύβει μηνύματα. Είτε πρόκειται για κωμωδία είτε για δράμα. Είναι μια ευκαιρία πέρα από την ψυχαγωγία να λάβουμε αυτά τα μηνύματα και να προβληματιστούμε ή και να πάρουμε και ιδέες. Το φεστιβάλ προσπαθούμε να το αναβαθμίζουμε συνέχεια. Έχουμε έναν καλό συνεργάτη που έλλειπε στο παρελθόν και φέτος είναι μαζί μας και ελπίζουμε να συνεχίσει και οι τιμές είναι σε λογικά πλαίσια»

Τέλος ο συντονιστής του φεστιβάλ Βασίλης Καψής, ο άνθρωπος με την εμπειρία πολλών ετών στο φεστιβάλ Ήλιδας, αφού ευχαρίστησε τους φορείς της Αρχαίας Ολυμπίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στη μεταξύ τους συνεργασία τόνισε ότι στόχος φέτος ήταν ένα φεστιβάλ με προσέγγιση περισσότερο προς το Αρχαίο Δράμα. «Αυτή η προσέγγιση στο αρχαίο θέατρο δεν έχει να κάνει μόνο με την ψυχαγωγία αλλά και με τα μηνύματα που περνά η αρχαία τραγωδία. Αυτό που έχει καθιερωθεί και πολλοί μελετητές έχουν εξετάσει στο αρχαίο δράμα και κυρίως στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, υπάρχει ένα στοιχείο που λέγεται ενίσχυση της ψυχολογικής κατάστασης του θεατή. Εκείνη την εποχή για παράδειγμα στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, οι απλοί άνθρωποι καταφέρνουν να νικήσουν τους θεούς. Βλέπουμε να καυτηριάζονται και να σατιρίζονται πολιτικοί άρχοντες, στρατιωτικοί και πνευματικοί της εποχής και αυτό δημιουργούσε στο θεατή που συμμετείχε στην παράσταση, ότι ενισχύεται ψυχολογικά και μπορεί να αντιμετωπίσει έστω μέσα από το δράμα αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε πάρα πολλά μηνύματα να πάρουμε γιατί όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και η οικονομική». Όπως είπε ο κ. Καψής, μέσω της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει με τον πρόεδρο κ. Παναγιωτόπουλο, αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν σε μια μεγάλη σειρά παραστάσεων και συναυλιών με γνώμονα το γνωμικό «ουκ εν τω πολλώ το ευ», αλλά να είναι ουσιαστικές παραστάσεις, ποιοτικές και έχοντας τη δυνατότητα ο θεατής και πολίτης της Ηλείας, να επιλέξει τρεις τέσσερις παραστάσεις που θέλει να δει. Κάλεσε δε το κοινό να παρακολουθήσει τις φετινές παραστάσεις…

Το πρόγραμμα

18 Ιουλίου  9.15 μμ. Παράσταση «Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» στο Θέατρο Φλόκα

22 Ιουλίου 9.00 μμ.  Παιδική Παράσταση "Ο Μικρός Πρίγκιπας" στο Θέατρο Δρούβα

24 Ιουλίου Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στο Θέατρο Φλόκα

29 Ιουλίου Το Θέατρο Badminton παρουσιάζει την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Σπύρου A. Ευαγγελάτου στο Θέατρο Φλόκα

4 Αυγούστου Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Χρήστου Θηβαίου στο Θέατρο Φλόκα

8 Αυγούστου Παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με τον Νικήτα Τσακίρογλου σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, στο Θέατρο Φλόκα

10 Αυγούστου Εθνικό Θέατρο παράσταση «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη» στο Θέατρο Φλόκα

12 Αυγούστου Συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου στο Θέατρο Φλόκα

17 Αυγούστου Συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια στο Θέατρο Δρούβα

21 Αυγούστου Αχαρνής του Αριστοφάνη με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο σε σκηνοθεσία – απόδοση του Γιάννης Κακλέας στο Θέατρο Φλόκα.

29 Αυγούστου Τα Χρώματα της Ήλιδας σε συνεργασία με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στην Βραδιά Πανσελήνου στο ΣΠΑΠ

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture