Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Οι πολιτικές εξελίξεις μας ...έκοψαν και το διάβασμα στην παραλία - Αναιμική η κίνηση στα βιβλιοπωλεία

Πάτρα: Οι πολιτικές εξελίξεις μας ...έκο...

"Έχουμε μπει στην συντήρηση για να μην πω στην κατάψυξη", ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο κ. Πανόπουλος

Το λιγότερο τραγική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των σοβαρών πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων δέκα ημερών και της τραπεζικής αργίας που συνεχίζεται για 2η εβδομάδα στη χώρα μας, στο χώρο του εμπορίου και γενικότερα της αγοράς.

Από την κατάσταση αυτή δεν εξαιρείται ούτε και ο χώρος του βιβλίου που είδε ξαφνικά τον τζίρο του σε πολλές περιπτώσεις να πέφτει ακόμη και στο μηδέν. Κι όλα σε μία στιγμή και περίοδο, στην καρδιά του καλοκαιριού που θεωρείται παραδοσιακά καλή με την έννοια ότι έχουν κλείσει τα σχολεία και πολλοί επιλέγουν βιβλία είτε για τα παιδιά τους όπως παραμύθια ή τα καθιερωμένα βιβλία με τίτλους όπως Χαρούμενες διακοπές που χωρίζονται ανάλογα την τάξη που θα πάει το κάθε παιδί.

Επίσης συνήθως πολλοί αυτή την περίοδο επιλέγουν βιβλία για αναψυχή και ξεκούραση στις διακοπές ή στα ταξίδια τους και την ηλιοθεραπεία τους στην παραλία.

«Ούτε εμείς εξαιρούμαστε, μας έχει αγγίξει σε μεγάλο βαθμό αυτό που συμβαίνει στη χώρα και την αγορά. Μέχρι πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος παρατηρείτο μία πτώση στην κίνηση της τάξης του 20%, ωστόσο από το Σάββατο, την ημέρα δηλαδή της ανακοίνωσης διενέργειας του δημοψηφίσματος κατευθείαν είδαμε μία κάθετη πτώση της τάξης του 50 με 60%.

Είναι κρίμα διότι αυτή την περίοδο πολλοί αγόραζαν βιβλία για τις διακοπές τους ενώ και είχαμε και αγορές βιβλίων φροντιστηρίων λόγω της προετοιμασίας των μαθητών. Τα στοιχεία αυτά είναι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό Ιούλιο. Από την άλλη το παρήγορο στοιχείο είναι πως υπάρχουν και κάποιοι που έρχονται να αγοράσουν κάποιο βιβλίο λέγοντας πως το θέλουν για να ξεφύγουν λίγο απ’ όλο αυτό που συμβαίνει και από τις τηλεοράσεις και τις συνεχείς συζητήσεις για τις εξελίξεις», μας είπε μιλώντας στο thebest.gr ο Χρίστος Παπαχρίστου του βιβλιοπωλείου «Η Γωνιά του Βιβλίου» στην οδό Αγ. Νικολάου.

Ο κ. Παπαχρίστου προσθέτει πως μία τέτοια κατάσταση σαν τη σημερινή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πάνω από ένα μήνα. Σε αντίθετη περίπτωση αν τα πράγματα χειροτερέψουν κι άλλο τότε θα αναγκαστούν να πάρουν κι οι ίδιοι κάποια μέτρα. Μας θυμίζει ακόμα πως όλα τα παιδικά βιβλία – καινούριες εκδόσεις κοστίζουν κάτω των 10 ευρώ ενώ τα άλλα βιβλία, κυμαίνεται το 90% από 12 έως 15, το πολύ 17 ευρώ.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της άσχημης, δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, είναι πως ακόμη και οι αντιπρόσωποι των εκδοτικών οίκων έχουν αυτή τη στιγμή ακυρώσει όλα τα ενημερωτικά ταξίδια τους στην περιφέρεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λεωνίδας Πανόπουλος που μαζί με τον Ανδρέα Τσιλίρα διατηρούν το βιβλιοπωλείο «38 μοίρες και 14 λεπτά» στην οδό Κολοκοτρώνη, στην Πάτρα.

«Ο τζίρος μας είναι τις τελευταίες μέρες σχεδόν στο μηδέν, πολύ χαμηλός. Είναι τεράστια η διαφορά τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η διαφορά φάνηκε κατευθείαν, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Έρχονται γνωστοί ή κόσμος, μιλάμε ή πίνουμε καφέ αλλά από αγορές βιβλίων τίποτε. Είχε φανεί το πρόβλημα από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά κρατιόμασταν. Τώρα παράγινε το κακό.

Είμαστε σε κατάσταση συντήρησης για να μην πω κατάψυξης. Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες θα συνεχιστεί αυτή η αναιμική κατάσταση και ολοένα θα χειροτερεύει», τόνισε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο κ. Πανόπουλος εμφανώς προβληματισμένος. Οι μόνοι που συνεχίζουν έστω δειλά να κάνουν κάποιες αγορές είναι οι γονείς παίρνοντας κανένα παραμύθι ή παιδικό βιβλίο για τα παιδιά τους που έχουν τελειώσει το σχολείο.

Για πτώση στην κίνηση και πρόβλημα που διαφάνηκε ειδικά από την Τετάρτη 1η Ιουλίου μας είπαν και από το Discover your way του κ. Μαντά στην οδό Πατρέως.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στη φωτ. δεξιά η Βασιλική Παπαχρίστου της "Γωνιάς του Βιβλίου" στην εκδήλωση για το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά που συνδιοργάνωσαν με το Λιθογραφείον.

Στη φωτ. δεξιά η Βασιλική Παπαχρίστου τη...

Στη φωτ. δεξιά η Βασιλική Παπαχρίστου της "Γωνιάς του Βιβλίου" στην εκδήλωση για το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά που συνδιοργάνωσαν με το Λιθογραφείον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture